Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

Nadační fond Potala

Nadační fond Potala je jednou z hlavních organizací v České republice, které se věnují Tibetu, tibetské kultuře a tibetskému životnímu stylu. Od roku 1998, kdy byl fond zřízen, se významnou měrou podílí na konání všech akcí na podporu Tibetu u nás, ale hlavním cílem fondu je především podporovat přímo Tibeťany.

„V Dharamsale jsem se seznámila s mladými Tibeťany a leccos jsem se dozvěděla o jejich problémech. Uvědomila jsem se, že v exilu je docela dobře postaráno o malé děti, případně staré lidi, i když prostředků samozřejmě není nazbyt. Dobře se starají i o mnichy a mnišky, neboť do exilu se přestěhovaly všechny důležité kláštery. Ale co laikové, kteří se nestanou mnichy, ale chtějí normálně žít a něčím se živit? Nemohou se ničím vyučit, nic vystudovat. A tak mě napadlo, že by se jim mělo pomoci,“ vysvětlila důvod založení fondu jeho předsedkyně Zuzana Ondomišiová. Spoluzakladateli fondu se stali budoucí členové správní rady Jan Zápotocký a Ľubomír Sklenka.

Název Potala si zakladatelé zvolili proto, že je symbolem celého Tibetu. „Naše programy a aktivity chceme směrovat do všech oblastí týkajících se života a kultury Tibeťanů, nechceme si vybírat pouze problémy duchovní a náboženské, ani jen hmotné a světské. Potala znamená, že obě tyto stránky života jsou stejně důležité a vzájemně propojené,“ píše se na webových stránkách Nadačního fondu.

Nadační fond Potala podporuje finančními prostředky například Tibetskou dětskou vesničku (TCV) v Dharamsale, v níž žijí sirotci, polosirotci a děti, které jejich tibetští rodiče poslali do Indie na výchovu v prostředí tradiční tibetské kultury. V roce 1999 například poslal Nadační fond Potala po konzultaci s vedením TCV 76 748 korun (2000 dolarů) do internátní školy v Biru, kde se vzdělávají starší děti a adolescenti.

Nadační fond Potala také usiluje o to, aby mladí Tibeťané mohli studovat na vysokých školách v České republice. „Inspirovalo mě, že v Polsku studuje několik studentů z exilů medicínu a nějaké technické obory. Chtěla bych, aby u nás Tibeťané mohli studovat obory, které mohou v exilu využít pro potřebu všech,“ řekla Zuzana Ondomišiová. V letošním roce by chtěla s jednotlivými univerzitami zahájit jednání, za jakých podmínek by u nás Tibeťané mohli studovat.

Nadační fond také podporuje výuku tibetštiny v České republice a ve spolupráci s Centrem Potala organizuje kurzy pro veřejnost, ve kterých vyučuje tibetský lektor Tändzin Dargjä.

Prostory Centra Potala využívá Nadační fond k pracovním poradám, ale také k mnoha akcím. Podílí se na organizaci pořadů pro veřejnost Poutníkem po zeměkouli a především na pořádání Kursu o Tibetu, který se snaží přiblížit veřejnosti dějiny, kulturu, náboženství, zvyky a tradice Tibeťanů.

Nadační fond Potala také spoluorganizuje většinu akcí na podporu Tibetu, které se odehrávají v České republice. Spolu s dalšími organizacemi například fond uspořádal etnografickou výstavu o Tibetu na Pražském hradě a spolupracoval také na organizaci veřejné přednášky Jeho Svatosti dalajlamy, která se konala v říjnu 2000 v Praze. Už tradičně se také fond podílí na protibetských akcích, které se každoročně pořádají v období kolem 10. března jako připomínka tibetského národního povstání v roce 1959. Členové fondu pořádají přednášky, kursy, výstavy a videoprojekce s tibetskou tematikou a provozují internetovou stránku (http://potala.ecn.cz), kterou vytváří člen správní rady Jan Zápotocký.

Nadační fond Potala nemá žádného zaměstnance, veškerou činnost vykonávají členové šestičlenné správní rady a při větších akcích vypomáhají dobrovolníci. Ve správní radě zasedá například tibetoložka Zuzana Ondomišiová, překladatel a cestovatel Jan Zápotocký, lékař Miroslav Procházka, herec Marek Vašut a další.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 10 - zima 2000.



[  20.01.2001    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]