Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Literatura

Miltner završil dílo encyklopedií buddhismu

První přehlednou a takřka vyčerpávající domácí publikací o jednom z nejrozšířenějších náboženství světa je Malá encyklopedie buddhismu Vladimíra Miltnera, kterou vydává nakladatelství Práce.

Miltner, jenž byl dlouholetým vědeckým pracovníkem Orientálního ústavu Akademie věd, patří mezi přední české indology a znalce buddhismu. „Své“ vědě se věnoval ve značné tematické šíři. Na kontě má například cestovní deník Z Púny do Púny, překlad Kámasútry, který poprvé vyšel v roce 1969 ve Státním zdravotnickém nakladatelství, dětský titul Mahábhárata aneb Velký boj či příručku Indická kuchyně. Právě vycházející Malá encyklopedie buddhismu je v tomto smyslu logickým zastřešením práce autora, jenž se před časem natrvalo odebral do Indie.

Miltner pojal knihu jako elementární encyklopedický slovník, kde jsou v abecedním pořádku vyloženy základní pojmy věrouky, kosmologie, filozofie a logiky tak, jak je pojímá buddhismus. Publikace zahrnuje také heslář významných postav tohoto učení, součástí knihy je chronologický vývojový přehled.

Podle Dušana Zbavitele, který knihu lektoroval, shrnuje Miltnerova encyklopedie poprvé v české literatuře ohromné množství materiálů, jež zájemci o buddhismus doposud museli pracně vyhledávat v nejrůznějších publikacích. Zbavitel předpokládá, že Miltnerův pokus vytvořit české ekvivalenty pro některé indické termíny sice může u znalců oboru vzbudit určité rozpaky, ale že je zároveň významným podnětem k tomu, aby zde vznikla česká buddhologická terminologie.

Tato recenze byla převzata z MF Dnes 7. 3. 1997.



[  07.03.1997    zdroj: MF Dnes (www.idnes.cz)    ]