Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Články

Stanovisko ČLR k projednávání návrhu rezoluce v zahraničním výboru Senátu ČR

Čínská vláda si vždy vážíla a hájila lidská práva a základní svobody čínského lidu. To, že Čína je schopna zabezpečit pro l,2 miliardu lidi a stravování a ošacení, znamená zabezpečení největšího lidského práva. V současné době panuje v Číně politická stabilita, ekonomika se dynamicky rozvíjí, životní úroveň se neustale zvyšuje a nastal příznivý trend všestranného zlepšení stavu lidských práv. Čína aktivně zastává cíl a principy obsažené v Chartě OSN podporující lidská práva a základní svobody, respektuje zásadu mezinárodního společenství o všeobecnosti lidských práv.

Je naprosto přirozené, jestliže jednotlivé země mají odlišné pojetí a vnímání problematiky lidských práv vyplývající z odlišnosti v politickém, hospodářském a společenském zřízení, jakožto i z různého historického, náboženského a kulturního pozadí. Důležité je však vést dialog na základě rovnoprávnosti a vzájemného respektování, nikoliv konfrontaci, neboť jedině dialog přispěje k vyřešení rozporů mezi jednotlivými státy v otázce lidských práv. Rozhodně se stavíme proti zpolitizování problematiky lidských práv, zejména proti tomu, aby se někdo pod záminkou otázky lidských práv vměšoval do vnitřních záležitostí jiné země.

Pokud jde o otázku Tibetu. Od 13. století n.l., kdy byl Tibet již oficiálně zařazen do teritoria Číny, stál se již Tibet nedílnou součásti čínského území, což je fakt uznávaný vládami všech zemí světa. V roce 1950 byl Tibet mírovým způsobem osvobozen. V roce 1959 byla provedena v Tibetu demokratická reforma, diky níž byl zrušen feudálně-nevolnický systém. V roce 1965 byla ustavena Tibetská autonomní oblast, což je znamením vstupu Tibetu do zbrusu nové vývojové doby. Reforma, otevírání se světu a výstavba v ekonomické a jiných oblastech v Tibetu zaznamenaly stále nové úspěchy. Dalajlama není obyčejnou církevní osobou, nýbrž je politickým emigrantem, který se dlouhodobě zabývá v zahraničí pod rouškou církevního vůdce činností směřující k rozštěpeni vlasti a podkopání národnostní jednoty. Tibetské záležitosti jsou výlučně vnitřními záležitostmi Číny, jakákoliv zahraniční organizace nebo osoba nemá právo jakýmkoliv způsobem a pod jakoukoliv záminkou se do nich vměšovat.

Obvinění nás z tzv. „porušování lidských práv v Číně a v Tibetu“ je naprosto neopodstatněné, neznamená nic jiného než zlomyslné napadení a pomluvy Číny. Skutečnost, že projednal a schválil zahraniční výbor Senátu ČR návrh protičínské rezoluce o tzv. „porušováni lidských práv v Číně a Tibetu“ bez ohledu na jednání, jež vedla čínská strana s českou stranou, je hrubým vměšováním do vnitřních záležitostí Číny a vážně poškozuje cítění čínského lidu. Takový postup se nejen příčí konsenzu dosaženému mezi ČLR a ČR o tom, že v otázce lidských práv je nutno vést dialog, nikoliv konfrontaci, ale také je v rozporu se stanoviskem vlády ČR, že uznává Tibet jako nedílnou součást čínského území a nepodporuje separatistickou činnost v Tibetě. Nad tímto postupem vyjadřujeme rozhodnou nespokojenost a proti tomto postupu se rázně ohrazujeme.

Je nutno poukázat na to, že nedávno byl pozván dalajlama k účasti na Foru 2000, kdy se český prezident s ním setkal a uskutečnili vedoucí představitelé Senátu ČR a jeho někteří senátoři s ním tzv. „soukromé setkání“, což znamená čin vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Nad tím jsme již vyjádřili nespokojenost a politování. Pokud Senát ČR zajde dále po chybné cestě vměšování do vnitřních záležitostí Číny tím, že projedná a schválí návrh protičínské rezoluce předložené jeho zahraničním výborem, to nesporně vážně poškodí vztahy mezi oběma našimi zeměmi, svým důsledkem neuškodí Číně ani o chlup, ale jen poškodí samotnou českou stranu.

Důrazně žádáme Senát Parlamentu ČR, aby přihlížel k základním zájmům mezi Čínou a ČR, vážil si nesnadně nastolených vztahů přátelství a spolupráce a upustil od úmyslu projednat a schválit tento návrh protičínské rezoluce. Sočasně žádáme Ministerstvo zahraničních věcí ČR, aby svým vlivem tomu čelilo.

Doufáme, že výše uvedené oficiální stanovisko čínské strany budete neprodleně tlumočit příslušnému orgánu ČR.



[  02.01.1998    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)    ]