Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

Kongres tibetské mládeže

Když loni 7. října Kongres tibetské mládeže (Tibetan Youth Congress, TYC) v Dharamsale uspořádal oslavu u příležitosti svého 31. výročí, zúčastnilo se této akce mnoho Tibeťanů z celého světa. O významu a životaschopnosti TYC svědčí nejen účast představitelů tibetské exilové vlády na tomto slavnostním shromáždění, ale i 500 studentů ze školy v Tibetské dětské vesničce, kteří se stali novými členy této organizace.

Kongres tibetské mládeže byl založen v Dharamsale v roce 1970, tedy v době, kdy ze středních a vysokých škol vycházeli první Tibeťané, kterým se dostalo jak moderního, tak tradičního vzdělání. Cílem zakládajících členů bylo vytvořit organizaci, která by v tibetské komunitě podpořila rozvoj demokratické společnosti. Jako „loajální opozice“ TYC v minulosti napomohl k řadě reforem a změn.

TYC je nezávislá organizace Tibeťanů, která má 70 místních poboček v Indii, Nepálu, Norsku, Kanadě a Austrálii a dvě přidružené organizace ve Švýcarsku a v USA. V dnešní době má TYC více než 15 000 členů. Je otevřen všem Tibeťanům, bez rozdílu věku, pohlaví či příslušenství k vyznání nebo sektě. Jak však název napovídá, převážnou většinu členů představují právě mladí lidé.

Hlavním krédem TYC je obnovení úplné nezávislosti celého Tibetu, tj. všech jeho tří historických provincií. Dalším cílem je posilovat tibetskou národní jednotu a přispívat k zachování náboženství, kultury a tradic. Toho se TYC snaží dosáhnout politickými aktivitami, ale i akcemi v oblasti kulturní, společenské a vzdělávací.

Do širokého povědomí se TYC zapsal především jako organizátor mnoha protestních akcí a demonstrací proti čínské okupaci. Letos v lednu např. při příležitosti návštěvy čínského vůdce Li Pchenga v Indii TYC vyzval indickou vládu, aby při jednáních vznesla otázku lidských práv v Tibetu a zasadila se o navázání dialogu mezi dalajlamou a čínskou vládou. Současně byl TYC jedním z hlavních organizátorů demonstrací, při kterých jejich účastníci např. v Dillí fyzicky blokovali cestu koloně oficiálních vozů. Mnoho účastníků protestů bylo indickou policií při těchto incidentech zatčeno.

Kromě svých více či méně radikálních akcí Kongres tibetské mládeže vydává časopis Rangzen (tib. nezávislost) a další publikace zabývající se tibetským bojem za svobodu. Pořádá též přednášky a akce určené zejména mladé generaci. V neposlední řadě organizuje rozličné veřejně prospěšné práce a programy od sázení stromků, přes kurzy pro dospělé až po dárcovství krve. TYC provozuje internetovou stránku http://tibetanyouthcongress.com.

Fórum příznivců TYC

Kongres tibetské mládeže se snaží oslovit nejen tibetskou komunitu, ale i veřejnost z celého světa. K tomu je určeno i neformální fórum příznivců TYC (International Friends of TYC, IFTYC), které má za cíl posílit na celém světě povědomí o tibetské problematice. Svým příznivcům dává TYC i odpověď na otázku, co by mohli pro Tibet sami udělat. V první řadě doporučuje obeznámit se s dějinami a současností Tibetu četbou knih a časopisu Rangzen. Dále TYC doporučuje kontaktovat organizace na podporu Tibetu v místě bydliště nebo posílat dopisy do novin a časopisů. Nemusí jít nutně o případy, kdy je zapotřebí vyvrátit chybnou informaci – čtenáři mohou např. pouze vyjádřit svůj názor nebo dát k dispozici informace, o kterých se v médiích zatím nereferovalo. Důležité přitom je, aby se o Tibetu nepřestávalo psát. Dalšími možnostmi, jak pomoci tibetské věci, je zasílání dopisů vládám a členům volených sborů, ale i OSN nebo čínské vládě. Konečně mohou příznivci Kongres tibetské mládeže podpořit i finančními dary – TYC je organizace financovaná z členských příspěvků, výtěžků z akcí pořádaných jednotlivými pobočkami a z darů od veřejnosti.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 11 - jaro 2001.



[  15.04.2001    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Miroslav Pošta  ]