Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

Hnutí bývalých politických vězňů Gu-ču-sum

„Existuje mnoho organizací zabývajících se Tibetem, ale pouze jedna z nich - naše Gu-ču-sum - se specializuje na pomoc lidem, kteří na vlastní kůži zažili útrapy a mučení v čínských vězeních,“ říká předseda Hnutí bývalých politických vězňů Gu-ču-sum Ješe Tobgjal.

Prvním impulsem k založení Gu-ču-sum bylo setkání třiatřiceti bývalých politických vězňů s dalajlamou v roce 1990 ve Váránasí. Ti mu tehdy věnovali tibetskou vlajku a vlněný náramek utkaný v čínském vězení a vyprávěli mu nejen o útrapách ve vězeních, ale i těžkostech v indickém exilu. Dalajlama jim doporučil, aby vytvořili vlastní organizaci. Dne 27. září 1991 pak deset z nich v Dharamsale založilo Hnutí bývalých politických vězňů Gu-ču-sum.

Hlavním cílem hnutí Gu-ču-sum je pomoc bývalým politickým vězňům, kterým se podařilo po opuštění vězení utéct z Tibetu do exilu. Tito lidé potřebují pomoc při začlenění se do běžného života, při získání práce, bydlení a při léčení nemocí a zranění, která utrpěli při mučení ve věznicích.

Název hnutí je odvozen od měsíců, ve kterých se ve Lhase uskutečnily tři největší demonstrace osmdesátých let. Gu (devět) označuje září a demonstraci z 27. září 1987, ču (deset) značí říjen a demonstraci z 1. října 1987 a sum (tři) březen a demonstraci z 5. března 1988. První z nich organizovali mniši z kláštera Däpung, druhou ze Sery a třetí z Gandänu.

Již v roce 1991 se hnutí podařilo otevřít krejčovskou dílnu, a nabídnout tak zaměstnání pro první čtyři bývalé vězně. V roce 1992 Gu-ču-sum představilo divadelní hru odehrávající se v čínském vězení, kterou napsali a zinscenovali samotní političtí vězni ve spolupráci s Tibetským institutem múzických umění (TIPA). Hnutí se snaží v Dharamsale dostavět dům nazvaný Lungta, kde budou v horních patrech obytné prostory pro 40 osob a v dolních patrech učebny a dílny. V domě se zatím podařilo vytvořit počítačovou učebnu s připojením na internet, v krejčovské dílně dnes pracuje deset žen, zejména matek s malými dětmi. Hnutí provozuje i dvě tibetské restaurace v centru Dharamsaly. Významnou součástí práce Gu-ču-sum je pomoc při řešení zdravotních problémů bývalých vězňů a hledání finančních prostředků na jejich léčení.

Hnutí se snaží podrobně dokumentovat svědectví lidí, kteří prošli hrůznou zkušeností čínských vězení. Jejich výpovědi pak zveřejňuje v časopise Tibetan Envoy, který vychází v tibetské i anglické mutaci. Některé z nich již byly zveřejněny v Tibetských listech, další se připravují. Hnutí se také snaží posílat peníze a oblečení vězňům do Tibetu a jejich příbuzným.

Gu-ču-sum má dnes kolem 190 členů a čtyři řádné zaměstnance. Předsedou hnutí Gu-ču-sum je mnich Ješe Tobgjal. Další informace najdete na internetové stránce hnutí Gu-ču-sum http://www.guchusum.org, e-mail: info@guchusum.org.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 12 - léto 2001.



[  10.07.2001    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]