Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii

„O situaci v Tibetu, zejména o porušování individuálních i kolektivních lidských práv, se dnes mluví a píše víc než v minulosti, ale nejčastěji převládají obecné úvahy a informace se pořád přebírají ze stejných, často starých zdrojů. My se snažíme získávat a zpracovávat co nejaktuálnější informace a být jejich spolehlivým nezávislým zdrojem,“ říká Tändzin Chöphel z Tibetského centra pro lidská práva a demokracii.

Jedna z nejznámějších a nejrespektovanějších nevládních organizací exilových Tibeťanů byla založena v lednu 1996 v indické Dharamsale. Dnes má Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii TCHRD (Tibetan Centre for Human Rights and Democracy) i jednu pobočku v nepálském Káthmandú. Hlavní činností a smyslem existence centra je pečlivé zpracovávání a následné zveřejňování informací o aktuální situaci v Tibetu. Centrum vypracovalo účinný systém jak rychle a spolehlivě zaznamenat, co se v Tibetu děje. Hlavní kancelář TCHRD je v sídle dalajlamy a tibetské exilové vlády v Dharamsale, kam přijíždí naprostá většina uprchlíků hned po útěku z Tibetu. Osobní výpovědi uprchlíků, ale i turistů a dalších lidí přijíždějících z Tibetu jsou zaznamenávány a srovnávány s výpovědí dalších uprchlíků. Po prověření všech informací, srovnání a doplnění dalšími nezávislými zdroji např. TIN (Tibet Information Network) nebo Amnesty International, jsou pravidelně vydávány zprávy v angličtině a tibetštině.

Třináctičlenný kolektiv Tibeťanů vydal od svého vzniku dvacet publikací zaměřených na různé oblasti života Tibeťanů, např. Closing the doors, religious repression in Tibet (1998, Zavírání dveří, náboženská represe v Tibetu), Behind bars: prison conditions in Tibet (1998, Za mřížemi, zpráva o stavu vězeňství v Tibetu), The next generation: the state of education in Tibet today (1997, Příští generace, zpráva o stavu školství v Tibetu), Tales of terror: torture in Tibet (1999, Příběhy teroru, zpráva o mučení v Tibetu), Racial discrimination in Tibet (2000, Rasová diskriminace v Tibetu) nebo Impoverishing Tibetans: China's flawed economic policy in Tibet (2000, Ožebračování Tibeťanů, chybná čínská ekonomická politika v Tibetu).

Výroční zpráva o porušování lidských práv v Tibetu, kterou centrum pravidelně v lednu vydává od roku 1996 patří k nejlepším a nejcitovanějším materiálům zabývajícím se stavem lidských práv v Tibetu. Vybrané části z výročních zpráv jsou pravidelně uveřejňovány v i Tibetských listech. Aktuální zprávy pak TCHRD zveřejňuje ve zpravodaji Human right update, který vychází jednou za měsíc.

Většina výše zmíněných publikací a materiálů je přístupna i v elektronické podobě na internetových stránkách http://www.tchrd.org .

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 13-14 - podzim-zima 2001.



[  20.01.2002    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]