Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v druhé polovině roku 2000

  • 3. července 2000 (Washington) - Dalajlama se setkal s americkou ministryní zahraničních věcí Madeleine Albrightovou. Mluvili spolu především o rozhovoru Albrightové s čínským prezidentem Ťiang Ce-minem, který se uskutečnil při její červnové návštěvě Číny.
  • 7. července 2000 (Washington) - Světová banka nebude spolufinancovat kontroverzní Plán na snížení chudoby v západní Číně. Změnila tak své původní rozhodnutí. V minulém roce se rada Světové banky rozhodla, že Číně půjčí 40 milionů dolarů na přesun chudých čínských rolníků do tibetských oblastí v Amdu. Poté, co ale vyšlo najevo, že banka tímto rozhodnutím porušila svá vlastní pravidla, bylo jednání o půjčce obnoveno. Jednání probíhala ve dnech 6. a 7. července a nebyla jednoduchá. Uvažovalo se především o dalším výzkumu celého projektu. Čína se nakonec rozhodla, že bude financovat projekt sama, a z půjčky Světové banky tak sešlo.
  • 17. července 2000 (Lhasa) - Ve Lhase skončilo třídenní mezinárodní symposium tibetské medicíny. Sešlo se na něm více než 600 lékařů a zdravotníků.
  • 3. srpna 2000 (Lhasa) - Čínská policie učinila prohlídku v asi 450 domech Tibeťanů a zabavila všechny fotografie dalajlamy, které objevila. "Čínské úřady přitvrdily svou politiku v náboženských otázkách po celém Tibetu a především ve Lhase," uvedlo k tomu Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii. Rodiny, u kterých se fotografie našla, musely zaplatit pokutu ve výši přibližně šedesáti dolarů.
  • 10. srpna 2000 (Lhasa) - Matka dvaatřicetiletého Tibeťana Ngawang Čhöphela, odsouzeného na pět let za špionáž, mohla poprvé navštívit svého syna ve vězení Čheng-tu. Byla to vůbec první návštěva, kterou Ngawang Čhöphelovi dozorci povolili. Ngawang Čhöphel byl v roce 1995 zadržen při natáčení filmu o tradiční tibetské hudbě a tanci.
  • 16. srpna 2000 (Dharamsala) - Téměř třicet tibetských průvodců bylo vyhozeno z práce v Cestovní turistické kanceláři okresu Žigace. Tato propuštění jsou součástí rozsáhlé čínské kampaně, která je zaměřena na identifikaci a propuštění těch průvodců, kteří se vzdělávali v Indii a pak se vrátili zpět do Tibetu.
  • 17. srpna 2000 (Berlín) - Němec Andre Alexander, zakladatel Fondu tibetského dědictví (Tibet Heritage Fund), a jeho portugalský kolega Pimpim de Azevedo byli vyhoštěni z Tibetu. Fond tibetského dědictví pracuje v Tibetu už od roku 1997 a zabývá se restaurací starých buddhistických chrámů a památek. Čína uvedla, že oba Evropany vyhostila kvůli jejich "nepochopení" své práce. Čína také nařídila, aby celá organizace, v které pracuje 270 Tibeťanů, zastavila svou činnost.
  • 27. srpna 2000 (Washington) - Americký velvyslanec v Číně Joseph Prueher ukončil svou třídenní návštěvu Tibetu. Jak uvedl mluvčí ambasády, setkal se Prueher v Tibetu s vládními i místními úředníky a diskutoval s nimi o občanských právech a jiných otázkách.
  • 28. srpna 2000 (New York) - Jeho Svatost dalajlama se nezúčastnil summitu OSN v New Yorku, na kterém se sešli náboženští vůdcové různého vyznání z celého světa. Část summitu se odehrávala v sále Valného shromáždění OSN, a tak proti účasti dalajlamy silně protestovala čínská vláda. Díky jejímu nátlaku nebyl dalajlama na summit pozván. Tibetský buddhismus na konferenci zastupovala osmičlenná delegace, kterou vedl Digung Kjabgön Čhöcang Rinpočhe, vůdce linie Digung Kagjü tibetského buddhismu.
  • 29. srpna 2000 (New York) - Stovky buddhistů předaly indické vládě petici, v níž žádají, aby Indie udělila politický azyl karmapovi. Osm měsíců po karmapově útěku z Tibetu není jeho status dosud vyřešen.
  • 14. září 2000 (Peking) - Čínská státní média uveřejnila, že tibetský pančhenlama Gendün Čhökji Ňima, který je od roku 1995 držen i s rodinou na neznámém místě, je v pořádku a navštěvuje základní školu. Oficiální agentura Sin-chua uvedla, že pančhenlamovi bylo "poskytnuto tiché prostředí, kde ho nikdo zvenčí nevyrušuje".
  • 17. září 2000 (Roqueredonde) - Jeho Svatost dalajlama zahájil desetidenní návštěvu Francie v buddhistickém centru v Roqueredonde, kde čtyři dny přednášel o buddhistické filozofii. Ve Francii se setkal například s náboženskými představiteli, senátory a také s několika ministry.
  • 25. září 2000 (Dharamsala) - Tibetská exilová vláda vydala prohlášení, ve kterém vyjádřila své znepokojení nad současnými projekty na těžbu ropy a zemního plynu v Tibetu, jež vytvořila společnost PetroChina ve spolupráci se západními firmami jako např. BP, Enron nebo AGIP. Vláda důrazně žádala, aby tyto projekty byly zastaveny, neboť Tibeťanům škodí.
  • 27. září 2000 (Paříž) - Organizace Reportéři bez hranic požadovala v dopise zaslaném čínskému ministru spravedlnosti Kao Čchang-limu propuštění tibetského filmaře Ngawang Čhöphela z vězení. Ngawang Čhöphel byl uvězněn v roce 1995 za to, že v Tibetu natáčel dokumentární film o tibetském umění. Organizace Reportéři bez hranic se obává o jeho zdraví a upozorňuje na článek 214 čínského trestního procesního práva, ve kterém se píše, že "vězeň si může odsloužit svůj trest mimo věznici, pokud je vážně nemocen".
  • 29. září 2000 (Peking) - Čína a Evropská unie zahájily další z rozhovorů o lidských právech. Na programu byly i tak citlivá témata jako trest smrti, zadržování disidentů a otázka Tibetu.
  • 2. října 2000 (Tchaj-pej) - Jeho Svatost dalajlama prohlásil, že nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu na Číně, protože by to znamenalo větší izolaci tchajwanského ostrova. "Tchaj-wan by měl udržovat velmi blízký vztah s pevninskou Čínou, ale do té míry, aby nebyla ohrožena jeho svoboda a ekonomický rozmach," řekl tibetský vůdce.
  • 6. října 2000 (Londýn) - Tibetské informační centrum (Tibet Information Network) zveřejnilo výsledek svého vyšetřování osudu pěti mnišek, které zemřely v květnu 1998 ve věznici Dabži. Mnišky podle vyšetřování spáchaly sebevraždu, neboť už nemohly vydržet bití a elektrické šoky, kterými byly mučeny poté, co odmítly zpívat čínské vlastenecké písně a místo toho vykřikovaly protibetská hesla.
  • 7. října 2000 (Lhasa) - První dětská SOS vesnička byla podle deníku China Daily postavena v Tibetské autonomní oblasti. Vesnička se nachází asi 15 km od Lhasy a skládá se z 15 budov. Prvních 16 dětí, které zde bydlí, pochází ze Lhasy a z okresu Šan-nan.
  • 9. října 2000 (Peking) - Oficiální čínská agentura Sin-chua uvedla, že okres Ngag v Tibetské autonomní oblasti postihlo zemětřesení o síle 5 stupňů Richterovy škály.
  • 11. října 2000 (Budapešť) - Jeho Svatost dalajlama zahájil v Budapešti návštěvu střední Evropy. V Maďarsku například pronesl veřejnou přednášku na Středoevropské univerzitě a navštívil benediktýnské opatství. Od 14. do 16. října pobýval dalajlama na Slovensku, kde obdržel čestný doktorát Univerzity Komenského v Bratislavě a rozmetal Kálačakru mandalu, kterou z písku sypali mniši z Indie. Dne 16. října pak dalajlama přijel do České republiky, kde byl hostem konference Forum 2000 a kde pronesl veřejnou přednášku. Dne 19. října odletěl do Severního Irska.
  • 16. října 2000 (Lhasa) - Čchen Kchuej-jüan, tajemník oblastního výboru Komunistické strany Číny v Tibetské autonomní oblasti, byl ve funkce nahrazen Kuo Ťin-lungem, který je od roku 1993 zástupcem tajemníka ve Lhase. Tibetská exilová vláda tuto výměnu vítá, protože Čchen Kchuej-jüan schválil několik opatření, která směřovala proti tibetskému národu. Kuo Ťin-lung po svém nástupu ale sdělil, že boj proti "separatismu" se v tomto regionu nebude měnit. "Budeme využívat staré politiky na zajištění společenské stability, udržení převahy v boji proti tibetskému separatismu a budeme pokračovat v otevírání tohoto regionu světu," uvedl.
  • 26. října 2000 (Londýn) - Lhasou otřásla exploze, způsobená pravděpodobně bombou. Podle informací Tibetského informačního centra (Tibet Information Network) nebyl nikdo zraněn a ani škody na budovách nebyly veliké. Policie uvedla, že exploze je považována za politický útok.
  • 27. října 2000 (Káthmándú) - Tibetský mnich zemřel v káthmándské nemocnici poté, co byl postřelen nepálskou pohraniční policií, když se pokoušel spolu s 22 uprchlíky utéci z Tibetu do Nepálu. Další mnich z Labrangu a jedna tibetská žena byli s vážnými zraněními hospitalizováni. Představitelé Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky v Káthmándú uvedli, že budou vyžadovat vyšetření tohoto incidentu.
  • 29. října 2000 (Peking) - Vedoucí delegace Evropského parlamentu Per Gahrton v Pekingu na schůzce s předsedou čínského parlamentu Li Pchengem navrhl, aby se dalajlama stal guvernérem Tibetu. Li Pcheng ovšem uvedl několik podmínek, aby to bylo možné: dalajlama by musel přijmout čínské občanství, uznat jednotu Číny a vzdát se úsilí o nezávislost Tibetu.
  • 30. října 2000 (Soul) - Mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí sdělil, že vláda Jižní Koreje nevydá povolení k návštěvě dalajlamy. Tibetský vůdce měl Jižní Koreu navštívit 16. listopadu 2000. Jižní Korea dala najevo, že si nechce rozhněvat Čínu. Po oznámení, že dalajlama nebude moci přijet, došlo k protestům mnoha korejských buddhistů.
  • 6. listopadu 2000 (Káthmándú) - Nepálská pohraniční policie zadržela 17 Tibeťanů, kteří ilegálně překročili hranici. V posledních měsících bylo policií zadrženo již 200 Tibeťanů. Počet tibetských uprchlíků vzrostl po útěku karmapy v lednu tohoto roku.
  • 16. listopadu 2000 (New York) - Čínský vyslanec při OSN Wang Jing-fan zrušil besedu na newyorské univerzitě poté, co zjistil, že v kampusu mohou studenti pořádat protesty za svobodu Tibetu.
  • 20. listopadu 2000 (Lhasa) - Čína vytvořila podle oficiální agentury Sin-chua v Tibetu mediální síť, která pomáhá šířit informace a politiku ústřední vlády. "Tibet má kompletní moderní systém novin, rádia a televize, který zaměstnává více než 1600 novinářů," řekl čínský úředník Kou Tchien-lin. Ve Lhase sídlí například redakce autoritativního listu Tibet Daily a pobočku zde má jak agentura Sin-chua, tak státní deník People's Daily.
  • 22. listopadu 2000 (Peking) - Šedesátiletý Tibeťan Žolpa Dawa, který si ve věznici Dabži odpykával trest za rozšiřování fotografií pravého pančhenlamy, za neznámých okolností zemřel. Oznámilo to Tibetské informační centrum (Tibet Information Network) sídlící v Londýně. Několik dní před svou smrtí byl Žolpa Dawa převezen z vězení do nemocnice, protože potřeboval lékařskou péči. Příčina jeho smrti není známa.
  • 22. listopadu (Peking) - Čína souhlasila s tím, aby jí Organizace spojených národů pomohla se slaďováním mezinárodních úmluv o lidských právech s čínskými zákony. Představitelé čínské vlády, soudci, žalobci, právníci a policisté by se díky tomu měli účastnit několika workshopů a seminářů o lidských právech, které bude pořádat OSN.
  • 23. listopadu 2000 (Lhasa) - Celkem 532 000 domácích i zahraničních turistů navštívilo v prvních deseti měsících roku 2000 Tibetskou autonomní oblast, oznámila oficiální čínská agentura Sin-chua. Oproti minulému roku se jejich počet zvýšil o 41 procent.
  • 25. listopadu 2000 (Dharamsala) - Stovky Tibeťanů se shromáždily v Dharamsale a protestovaly proti mučení, znásilňování a zabíjení žen v Tibetu. Tibeťané tak učinili 25. listopadu, který je uznáván jako Mezinárodní den proti násilí na ženách.
  • 28. listopadu 2000 (Si-ning) - Letiště v Golmudu v provincii Čching-chaj se znovu otevřelo. Golmud je jedním z hlavních výchozích měst na cestě do Tibetu, kterým prochází čchingchajsko-tibetská silnice i železnice. Letiště bylo vybudováno v roce 1974, ale v roce 1997 se uzavřelo kvůli nedostatku letadel, vhodných pro lety nad Tibetskou náhorní plošinou.
  • 28. listopadu 2000 (Peking) - Železnice o délce tisíce kilometrů, která by měla spojit Lhasu se zbytkem Číny přes Golmud, by měla být dokončena v průběhu příští již desáté pětiletky (2001-2005). Oznámil to náměstek ministra železnic Sun Jung-fu.
  • 29. listopadu 2000 (Londýn) - Britská strategie dialogu s Čínou na téma lidských práv nepřinesla žádné výsledky, píše se ve zprávě britského parlamentu. Politika konstruktivního dialogu nebyla úspěšná a situace v Číně se v oblasti lidských práv ještě zhoršila. Zpráva kritizuje ministerstvo zahraničí za to, že špatně analyzovalo situaci v Číně a v Tibetu. Británie by měla spolu se státy EU dát Číně najevo, že pokud se nezlepší situace v oblasti lidských práv, Čína se rozhodně nestane pořadatelem Olympijských her v roce 2008, píše se ve zprávě.
  • 8. prosince 2000 (Peking) - Koalice 54 nejrůznějších protibetských skupin, hnutí za lidská práva a organizací na ochranu životního prostředí vystoupila proti britské naftařské společnosti BP Amoco, která svými investicemi do čínské firmy PetroChina přispívá ke stavbě plynovodu na tibetském území v provincii Čching-chaj. Pokud firma své investice nezastaví, chtějí proti ní tyto organizace zahájit masivní veřejnou kampaň. „Jako největší investor do společnosti PetroChina profituje BP Amoco z drancování tibetských přírodních zdrojů a z upevnění čínské kontroly v regionu,“ řekl k tomu John Ackerly, prezident International Campaign for Tibet.
  • 11. prosince 2000 (Dharamsala) - Čtvrť McLeod Gandž, kde se nacházejí ústřední úřady tibetské exilové vlády, by měla být přestavěna na moderní turistické místo. Na projekt přestavby je určena částka okolo 40,25 milionů rupií. „Velmi brzy zde budou vytvořena místa k parkování, kanceláře leteckých společností a směnárny pro turisty,“ oznámil indický ministr Kumar Dhumal.
  • 21. prosince 2000 (Káthmándú) - Nepálská policie údajně vrací Tibeťany, kteří ilegálně přešli hranici z Tibetu do Nepálu, zpátky na území hlídaná čínskou pohraniční policií. Londýnská organizace Tibet Information Network má podle svého prohlášení zprávy o šedesáti tibetských uprchlících, kteří byli takto posláni zpět. Nepálská vláda však tato tvrzení popírá a uvádí, že policie předává všechny tibetské uprchlíky do rukou pracovníků komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR), kteří jim pomáhají dostat se dále do Indie.
  • 22. prosince 2000 (Čcheng-tu) - První skupina 15 tibetských letušek začne od 1. ledna 2001 pracovat u Jihozápadních čínských aerolinií, uvedla oficiální čínská agentura Sin-chua. Mladé Tibeťanky by měly sloužit při letech z Čcheng-tu, hlavního města provincie S'čchuan, do Lhasy. Při práci budou udajně nosit uniformy ušité v tibetském stylu.



[  01.01.2001    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]