Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v druhé polovině roku 2001

  • 4. července 2001 - Evropský parlament přijal rezoluci vyzývající Mezinárodní olympijský výbor, aby zvážil, je-li vhodné udělit pořadatelství Olympijských her v r. 2008 Pekingu. Proti kandidatuře Pekingu se v průběhu léta vyjádřila řada aktivistů a organizací na podporu Tibetu, ale i osobností a politiků. Naopak ji podpořily zejména některé obchodní a podnikatelské lobby. Peking přislíbil výstavbu osmi nových stadionů a chce olympiády využít i k „napravení vztahů“ mezi Číňany a Tibeťany. Plánuje se např. vynesení olympijského ohně na Mt. Everest, kde by jej měl tibetský horolezec předat čínskému kolegovi.
  • 6. července 2001 - Organizace Amnesty International (AI) informovala, že v rámci kampaně „tvrdý úder“ bylo v Číně v posledních třech měsících odsouzeno nejméně 2 960 osob a 1 781 jich bylo popraveno. „V posledních třech měsících bylo v Číně popraveno více lidí, než ve všech ostatních zemích světa za poslední roky,“ uvedla AI.
  • 13. července 2001 (Moskva) - Členové MOV hlasováním rozhodli, že Olympijské hry se v r. 2008 budou konat v Pekingu, a to i přes mohutné protesty Tibeťanů, řady organizací pro lidská práva, institucí, politiků i významných osobností. Tibetská vláda nad tímto rozhodnutím vyjádřila politování. „Čínskému porušování lidských práv se tak dostane mezinárodního posvěcení a Čínu to povede ke stupňování represálií,“ uvedl kalön Täthong, šéf Úřadu pro informace a mezinárodní vztahy Ústřední tibetské správy v Dharamsale. Organizace na podporu Tibetu hodlají proti konání olympiády v Číně bojovat i nadále.
  • 17. července 2001 (Praha) - Jan Ruml a Michael Žantovský oznámili, že hodlají zřídit mezinárodní protestní výbor proti rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru o udělení pořadatelství OH v r. 2008 Pekingu. Výbor má sledovat stav lidských práv v ČLR, a pokud se do r. 2006 nezlepší, bude olympiádu bojkotovat.
  • červenec 2001 - Osmnáctiletý Tibeťan Thubtän Ňima Čakrišar získal od Mezinárodní společnosti básníků (International Society of Poets) prestižní cenu World Champion Amateur Poet za rok 2001. Je to již třetí významné ocenění pro literáta tibetského původu. V únoru získal tibetský student Tändzin Cündü cenu Outlook-Picador za esej s názvem „My Kind of Exile“ (Můj exil) a v květnu získal Džamjang Norbu ocenění Crossword Book Award 2000 za knihu „The Mandala of Sherlock Holmes“ (Mandala Sherlocka Holmese).
  • 19. července 2001 (Peking) - Ve Lhase se za účasti čínského viceprezidenta Chu Ťin-tchao uskutečnily oslavy 50. výročí „mírového osvobození“ Tibetu. Oslavy se údajně zpozdily z toho důvodu, že bylo třeba dobudovat silnice a provést úpravy města. Čína hodlá při této příležitosti vztyčit u Potaly 35 m vysoký památník věnovaný Čínské osvobozenecké armádě.
  • 2. srpna 2001 (Washington) - Americký ministr zahraničí Colin Powell při své červencové návštěvě Pekingu vyzval čínskou vládu k dialogu s dalajlamou a tibetskou exilovou vládou.
  • 7. srpna 2001 (Paříž) - Podle agentury AFP francouzský výrobce telekomunikačního zařízení Alcatel oznámil, že získal kontrakt na rozšíření GSM sítě Tibet Mobile. Kapacita se má zvýšit na 280 000 uživatelů. Tibet Mobile je dceřinou společností operátora China Mobile.
  • 20. srpna 2001 (Dharamsala) - Předsedou kašagu byl na základě výsledků voleb z 29. července vyhlášen Samdhong Rinpočhe, který se tak stal prvním voleným předsedou exilové vlády.
  • 13. srpna 2001 (Santa Barbara) - Podle nejnovějšího výzkumu je Tibetská náhorní plošina starší, než se dosud předpokládalo. Profesor geologie Kalifornské univerzity Bradley Hacker se svými kolegy zjistil, že plošina vznikla před 13,5 miliony let.
  • 21. srpna 2001 (Peking) - Čínští vědci objevili v severním Tibetu rozsáhlé ložisko ropy. Informovala o tom oficiální čínská média. Celková zásoba ropy a zemního plynu v plošině Čhangthang se odhaduje na 4 - 5,4 mld. tun.
  • 31. srpna 2001 (Dillí) - Tibetská exilová vláda upozornila, že kontroverzní plán ČLR na vybudování železniční trati do Tibetu pravděpodobně bude mít negativní vliv na hospodářskou a vojenskou bezpečnost Indie.
  • 1. září 2001 (Dharamsala) - Ve svém prvním veřejném projevu předseda tibetské exilové vlády potvrdil, že vláda bude nadále uplatňovat politiku „střední cesty“ prosazovanou dalajlamou. Vyzval mezinárodní společenství ke zprostředkování dialogu s Čínou.
  • 3. září 2001 (Peking) - Byla zveřejněna informace, že Čhadel Rinpočhe, vězněný za to, že vedl skupinu mnichů hledající reinkarnovaného pančhenlamu, bude propuštěn až v lednu 2002. Sdělila to Tibet Information Network. Čhadel Rinpočhe měl být podle předchozích informací propuštěn již 17. května 2001.
  • 3. září 2001 (Moskva) - Moskva odmítla vydat dalajlamovi tranzitní vízum a nedovolí mu navštívit buddhisty žijící v Ruské federaci, sdělila agentura AFP. Rozhodnutí je podle mluvčího J.S. dalajlamy důsledkem zlepšení vztahů mezi Ruskem a Čínou. Dalajlama proto zrušil plánovanou cestu do Mongolska.
  • 7. září 2001 (Praha) - Ve věku sedmdesát šest let zemřel filmový režisér Vladimír Sís, který s Josefem Vanišem strávil v padesátých letech 20. století dva roku v Tibetu. Jako jeden z prvních Čechů novodobé historie se setkal se čtrnáctým dalajlamou a navštívil Lhasu.
  • 12. září 2001 (Dharamsala) - V dopise prezidentovi USA dalajlama vyjádřil svůj smutek a soucítění nad ztrátou mnoha nevinných životů při teroristických útocích na Spojené státy z 11. září. Dalajlama se v dopise zamýšlí nad tím, že na zlo by se nemělo reagovat zlem.
  • 13. září 2001 (Dharamsala) - Dalajlama zaslal kondolenční dopis starostovi New Yorku a jménem Tibeťanů věnoval 30 000 dolarů na záchranné akce jako „symbolický projev solidarity s obyvateli New Yorku“.
  • 13. září (Dharamsala) - Shromáždění tibetských lidových zástupců jednomyslně schválilo tři nové členy vlády navržené jejím nově zvoleným předsedou. Později se svého úřadu ujal i nově zvolený předseda shromáždění.
  • 23. září 2001 (Dillí) - Dalajlama vyzval Indii, aby se při jednáních s Čínou usilovněji zasazovala za větší svobodu Tibeťanů.
  • 24. září 2001 (Peking) - Podle oficiální čínské agentury Sin-chua čínská přítomnost v Tibetu od roku 1951 a zejména od 80. let výrazně obohatila tibetskou slovní zásobu. Před příchodem Číňanů tibetština údajně měla pouze označení pro otroky a pány, postrádala však výrazivo pro obyčejný lid.
  • 9. října 2001 (Washington) - Organizace International Campaign for Tibet získala novou fotografii pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy. Je to jediná fotografie dvanáctiletého chlapce od jeho zadržení čínskými úřady v roce 1995. Podle předsedy ICT snímek potvrzuje, že pančhenlama je naživu.
  • 15. října 2001 (Praha) - Úřad Jeho Svatosti dalajlamy sdělil, že dalajlamova cesta do České republiky, Chorvatska a Slovinska musí být odvolána. Zdůvodnil to vypuknutím války v Asii.
  • 17. října (Peking) - Čínská média sdělila, že na lhaském letišti byla zahájena výstavba nového terminálu. Počet cestujících odbavených na tomto letišti se má do roku 2010 zvýšit na 1,1 milionu ročně.
  • 20. října (Bombaj) - Dalajlama znovu vyzval Spojené státy ke zdrženlivosti při postupu vůči Afghánistánu.
  • 24. října 2001 (Štrasburk) - Ve svém projevu v Evropském parlamentu dalajlama zdůraznil, že nedávné teroristických útoky by měly podnítit přijetí globální odpovědnosti a řešení sporů dialogem a mírovou cestou. Dalajlama si mnoho slibuje od rezoluce Evropského parlamentu vyzývající ke zřízení funkce zmocněnce EU pro Tibet. O dva dny později Čína Evropský parlament za vystoupení dalajlamy kritizovala s tím, že vměšování do jejích vnitřních záležitostí je nepřípustné.
  • 5. listopadu 2001 (Peking) - Ve snaze podpořit hospodářský a technologický rozvoj Čína hodlá ve Lhase zřídit „zvláštní hospodářskou zónu“. Sdělil to oficiální deník China Daily. Hlavní hospodářskou pobídkou má být 15% daň z příjmu místo běžné sazby ve výši 33 %. Toto zvýhodnění však prospěje především čínským přistěhovalcům v Tibetu.
  • 8. listopadu 2001 (Peking) - Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová při návštěvě Pekingu varovala Čínu, aby nezneužívala celosvětovou protiteroristickou kampaň jako záminku pro potlačování národnostních menšin na svém území. ČLR jakékoliv porušování lidských práv popřela. Současně vydala dokument o stavu Tibetské autonomní oblasti, ve kterém se mj. uvádí, že „dějiny Tibetu v posledních pěti desetiletích jsou ve znamení přechodu od temnoty k světlu, od zaostalosti k pokroku a od chudoby k prosperitě“.
  • 10. listopadu 2001 (Doha, Katar) - Čína se po patnáctiletém úsilí stala členem Světové obchodní organizace (WTO). ČLR tak bude nucena liberalizovat mezinárodní obchod, což by podle některých odborníků v konečném důsledku mělo vést ke zlepšení legislativy a k menšímu vměšování úřadů do podnikání. Protibetské organizace však upozorňují, že zrušení cel povede k přílivu levnějšího zboží a zemědělských produktů ze zahraničí, což postihne zejména Tibet.
  • 21. listopadu 2001 (Ženeva) - Dalajlama předal vysokému komisaři pro uprchlíky OSN Ruudovi Lubbersovi osobní dar ve výši 50 000 dolarů ve prospěch afgánských uprchlíků.
  • 21. listopadu (Atlanta) - Stanice CNN informovala, že od teroristických útoků 11. září Čína zadržela v Tibetu několik set osob podezřelých ze separatistických aktivit. Své odpůrce v Sin-ťiangu, Tibetu a členy sekty Falun Kung čínské úřady označily za teroristy a teroristické organizace.
  • 27. listopadu 2001 (Londýn) - Tibet Information Network informovala, že k výuce na základních školách v Tibetu se stále více používá čínština. Jako hlavní vyučovací jazyk se nyní čínština nově uplatňuje zejména v okolí Lhasy a s jejím rozšířením se údajně počítá i na ostatním území Tibetské autonomní oblasti.
  • 29. listopadu (Peking) - Čína vyjádřila „silnou nespokojenost“ se setkáním portugalského prezidenta Jorge Sampaio s dalajlamou v Lisabonu.
  • 13. prosince 2001 (Helsinky) - Na seznamu světového dědictví UNESCO přibylo 18 nových památek a čtyři stávající byly rozšířeny. Jednou z nich je areál ve Lhase, který dosud zahrnoval palác Potala. Nyní byl rozšířen o letní palác dalajlamů Norbulingka.
  • 24. prosince 2001 (Londýn) - Podle sdělení Tibet Information Network se v poslední době zvyšuje počet tibetských uprchlíků vrácených nepálskou policií zpět na hranice s Čínou. Současně byla zpřísněna ostraha hranice.



[  01.01.2002    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]