Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Vlajka pro Tibet

Vyhodnocení Dnů Tibetu v České republice v roce 2002

43. výročí tibetského povstání ve Lhase, které bylo násilně potlačeno čínskou armádou, si Česká republika aktivně připomněla březnovou kampaní Dny pro Tibet.

Mezinárodní akci Vlajka pro Tibet podpořilo vyvěšením vlajky na radnicích a obecních úřadech 130 měst a vesniček.. V České republice se tibetská vlajka vyvěšuje od roku 1996, kdy vlajku poprvé vztyčily čtyři radnice. V roce 2002 vztyčily tibetskou vlajku tyto radnice: Bechyně, Bělá pod Bezdězem, Bělá u Staré Paky, Benátky nad Jizerou, Benecko, Benešov, Blansko, Blatná, Borovany, Brno - Bohumilice, Brno - Jundrov, Brno - Líšeň, Brno - Komín, Brno - sever, Brno - střed, Budišov, Čáslav, Červený Kostelec, Česká Lípa, Česká Skalice, Čistá u Horek, Dolní Poustevna, Domažlice, Frenštát pod Radhoštěm, Hejnice, Hluboká, Hodonín, Horka u Staré Paky, Horní Maršov, Horní Planá, Horní Poustevna, Horní Vltavice, Chropyně, Chrudim, Jablonec nad Jizerou, Jevíčko, Jičín, Jihomoravský kraj, Jilemnice, Jindřichův Hradec, Kameničná u Žamberka, Karlovy Vary, Kašperské Hory, Kladno, Kojetín, Kopřivnice, Kosmonosy, Košťálov, Krnov, Kuřim, Kvilda, Kyjov, Lázně Bohdaneč, Lenora, Liberec, Libštát, Litoměřice, Litvínov, Lomnice nad Popelkou, Louny, Malá Skála, Mariánské Lázně, Mezihoří, Mělník, Milovice nad Labem, Miroslav, Miskovice, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Moravská Třebová, Neratovice, Netolice, Nová Paka, Nová Pec, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Olomouc, Opava, Ostrava, Ostrov nad Ohří, Písek, Plzeň 2 - Slovany, Polička, Postoloprty, Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 11, Praha 12, Praha 13, Praha 14, Praha 15, Praha - Horní Počernice, Praha - Suchdol, Prostějov, Protivín, Přelouč, Příbram, Rakovník, Rožmitál pod Třemšínem, Rumburk, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Senožaty, Skrbeň, Slaný, Starý Plzenec, Trutnov, Třebechovice pod Orebem, Třebíč, Třeboň, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Vamberk, Veselý nad Moravou, Vimperk, Volary, Volyně, Vysoké nad Jizerou, Zlín, Znojmo, Žacléř a Žatec. Tibetská vlajka zavlála také na školách, domech, čajovnách, obchodech apod. V Berouně vztyčili členové sdružení Děti Země tibetskou vlajku na budovu Muzea Českého krasu.

V Praze se 8. března před čínským velvyslanectvím konala demonstrace na protest proti porušování lidských práv v Tibetu. Přibližně 120 lidí vyslechlo tibetskou hymnu a krátký proslov Tibeťana Tändzin Dhargjeho Akci svou přítomností podpořil i senátor Jan Ruml.

V rámci kampaně se po celé republice konaly demonstrace, výstavy, koncerty, přednášky a další akce, které uspořádaly neziskové organizace zabývající se porušováním lidských práv, tibetským buddhismem, kulturou a životem Tibeťanů doma i v exilu. Např. Občanské sdružení Lungta, Nesehnutí, Nadační fond Potala, Amnesty International a mnoho dalších skupin i jednotlivců. Do kampaně se rovněž zapojily některé knihovny, čajovny, kluby a galerie. Celkem se uskutečnilo více než 60 akcí, které probíhaly ve 40 městech po celé republice. Například na Znojemsku létalo letadlo s tibetskou vlajkou a nápisem "Svobodu Tibetu". V Příbrami lidé ze zapálených svíček vytvořili Světelný koberec pro Tibet. Ostravané malovali na dlažbu Masarykova náměstí tibetskou vlajku. V rámci festivalu Sedm dní v Tibetu se promítal film Pohár. Během přednášek a výstav lidé ochutnali tibetský čaj s jačím máslem. Rakovničtí si do Tylova divadla přišli poslechnout koncert skupin Hradní duo a pražští XXL. U Sobáčova na Olomoucku vysázeli lidé 10 listnatých stromů jako připomínku tibetského povstání. V Jevíčku se konala výstava fotografií „Indie 2001“, beseda s cestovateli a již tradiční lampionový průvod. V Rožnově pod Radhoštěm obsluhovali knihovníci v městské knihovně návštěvníky v tričkách s nápisem Svobodu Tibetu. V Ostravě si děti mohly namalovat svoji mandalu. Lidé se podívali na výstavu nazvanou „Tibet ve fotografii“ a film Igora Chauna - Tibet - dalajlama - poselství. V Peci pod Sněžkou byl v galerii Veselý výlet instalován tibetský modlitební mlýnek. Výstavy nebo koncerty uspořádali aktivisté např. v Boskovicích, Brně, Poličce, Horním Maršově, Novém Bydžově, Opavě apod.

Organizátoři petiční akce Zachraňme Tibet předali 21. března Ministru zahraničních věcí ČR Janu Kavanovi petiční archy s 4897 podpisy požadující, aby vládu ČR na oficiálních jednáních s představiteli čínské vlády důrazně upozorňovala na porušování lidských práv v Tibetu, zasazovala se o propuštění politických vězňů a vězňů svědomí v Tibetu, opakovaně vyzývala představitele čínské vlády k přímému dialogu s dalajlamou, veřejně podpořila úsilí tibetské exilové vlády a dalajlamy o skutečnou autonomii Tibetu a podpořila návrh rezoluce o porušování lidských práv v Tibetu v Komisi pro lidská práva OSN v Ženevě a aktivně se zasazovala o její přijetí. Petiční akce probíhala od 1. února 2001 do 1. března 2002.

Tento článek je převzat z časopisu Tibetské listy č. 15 - jaro 2002



[  01.05.2002    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marcela Procházková  ]