Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Články

Duchovní vůdce Tibetu dalajlama strávil v České republice šest dnů

 

Čtrnáctý tibetský dalajlama Tändzin Gjamccho, tibetský duchovní vůdce a nositel Nobelovy ceny za mír, přijel počtvrté do České Republiky na šestidenní návštěvu na pozvání prezidenta Václava Havla. Dalajlama měl do Česka zavítat už loni v říjnu na konferenci Fórum 2000, kterou na Pražském hradě pořádal rovněž český prezident. Kvůli chystanému zahájení vojenských operací v Afghánistánu ale cestu na poslední chvíli zrušil. Jeho cesta do Prahy musela být v únoru zrušena podruhé kvůli nemoci.

Jeho Svatost dalajlama je nejvyšším světským i duchovním představitelem Tibetu, po vpádu čínské armády do Tibetu však musel v roce 1959 uprchnout do Indie. Z indické Dharamsaly, kde od té doby žije a kde také sídlí tibetská exilová vláda, podniká dalajlama cesty po celém světě a upozorňuje na nutnost nenásilného řešení otázky Tibetu, jehož obyvatelé trpí porušováním lidských práv ze strany čínské komunistické strany. Za prosazování nenásilí při řešení politických otázek obdržel Nobelovu cenu míru.

29. června 2002
V 9.30 dosedlo na pražské letiště v Ruzyni letadlo Tibetský exilový vůdce Tibetský exilový vůdce přijel do České republiky na šestidenní návštěvu na pozvání prezidenta Václava Havla. Na letišti ho přivítali zástupci indického velvyslanectví, Nadace Fórum 2000 a českých neziskových protibetských organizací. Na dotaz reportéra ČT: „Co budete dělat první tři dny, když Váš oficiální program začíná až v úterý?“, dalajlama se smíchem odpověděl: „nic“. A pak dodal, že se již těší na soukromý program a meditace se svým přítelem, prezidentem Václavem Havlem. Poté odjel se svým desetičlenným doprovodem na prezidentský zámek do Lán, kde v průběhu návštěvy ČR bydlel.

30. června - 1. července 2002
Soukromý program dalajlamy, v rámci kterého mj. dalajlama přijal na soukromé audienci na tři stovky Mongolů, Burjatů a Kalmyků žijících v České republice zástupce nebo českých neziskových organizací, které se věnují Tibetu. Pro Mongoly, Burjaty a Kalmyky, kteří již před mnoha staletími přijali tibetský buddhismus, je dalajlama nejvyšších duchovních představitel.

2. července 2002
Prezident Václav Havel se setkal s tibetským duchovním vůdcem na společné soukromé meditaci, večer se pak přijal pozvání České televize k návštěvě zpravodajské relace 21.

3. července 2002
Dopoledne se dalajlama v Míčovně Pražského hradu zúčastnil diskusního fóra Role a odpovědnost náboženství v dnešním světě, během níž budou zástupci různých církví hodnotili roli a odpovědnost náboženství v současném světě. Kromě prezidenta Václava Havla a Jeho Svatosti dalajalamy se diskuse, kterou zorganizovala Nadace Fórum 2000, zúčastnili islámský učenec, vědec a politik Jeho Eminence Šejk Mohammed Mohammed Ali, významný český duchovní a vysokoškolský pedagog Prof. Tomáš Halík, představitel japonského buddhistického kláštera Enrjaku-dži Jeho Ctihodnost arciopat Kakuhan Enami, český zemský rabín Efraim Karol Sidon a švédský duchovní Hans Ucko.

Odpoledne zavítal dalajlama do Senátu, horní komory českého parlamentu. Podle ČTK dalajlámovo úsilí získat pro Tibet autonomii v rámci Číny dnes podpořilo několik českých senátorů v čele s jejich předsedou Petrem Pithartem. „Znovu nás ujistil, že mu nejde o žádné radikální požadavky, které by mohly ohrozit celistvost Číny,“ řekl Pithart po asi hodinovém meditativním rozhovoru s oficiálním představitelem tibetské exilové vlády. Dalajlama nebyl v Senátu poprvé, sám Pithart se s duchovním i světským vůdcem Tibetu setkal v minulosti několikrát. „Poznal mne a hned mě chytil za vousy a řekl: Já si vás pamatuji, to jste vy!“ poznamenal Pithart s úsměvem. ČTK dále uvedla, že dobrou náladou sršel tradičně i dalajlama, který rozdával úsměvy na všechny strany a senátory stran Koalice, ODA a ČSSD i překladatelku obdařil na rozloučenou bílými šálami, symbolem úcty. „Začneme organizovat sbírkou podpisů vznik parlamentní skupiny přátelství Česká republika-Tibet,“ dodal Michael Žantovský. S dalajlamou hovořil o práci mezinárodního výboru, který chce přispět ke zlepšení stavu lidských práv v Číně před letní olympiádou v Pekingu v roce 2008.

Podvečer se setkání s dalajlamou dočkala i veřejnost. Na 1300 zájemců si vyslechlo veřejnou přednášku na téma Soucítění v našem světě, kterou zorganizovalo Občanské sdružení Lungta. V hale Sky clubu Brumlovka, kde se přednáška konala, nejdříve vystoupila Zuzana Navarová a skupina Koa. Na závěr zazněla písnička Taši dele, věnovaná jedenáctému pančhenlamovi - nejmladšímu vězni svědomí na světě. A pak se již slova ujal dalajlama. „Jsem přesvědčen, že každý z nás v sobě má semínko soucítění. Jde jen o to si to uvědomit, použít je a nechat je růst...“ Do devadesáti minutách přednáška skončila a s prvními kapkami přicházející bouřky tibetský duchovní vůdce dojel do Lán.

4. července 2002
Po šesti dnech strávených v Česku odletěl dopoledne čtrnáctý tibetský dalajlama Tändzin Gjamccho do Slovinska a Chorvatska. Podle Nadace Fórum 2000, která část dalajlamova programu organizovala, vyjádřil světově uznávaný tibetský myslitel přání přijet znovu. „Moc si pobyt pochvaloval,“ řekl ředitel nadace Oldřich Černý, který se s dalajlamou loučil na pražském ruzyňském letišti.



[  10.07.2002    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]