Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Vlajka pro Tibet

Vyhodnocení Dnů Tibetu v České republice v roce 1999

U příležitosti 40. výročí tibetského povstání proběhla v České republice v březnu rozsáhlá kampaň nazvaná Dny pro Tibet. Kampaň zorganizovaly nevládní skupiny, které se zabývají stavem lidských práv v Tibetu, tibetskou kulturou, tibetským buddhismem a Tibetem vůbec, např. Občanské sdružení LUNGTA, Dokumentační středisko pro lidská práva, Nadační fond POTALA, Sdružení STOOSM, NESEHNUTÍ apod. ve spolupráci s mnoha dalšími organizacemi jako např. Linhartova nadace nebo ACV Litvínov, dále knihovny, čajovny a kluby po celé republice. Poprvé se povedlo dosáhnout stavu, kdy kampaň probíhala současně na více než čtyřiceti místech republiky. Kampaň začala 1. března a byla ukončena 31. března 1999. Tibetské aktivity byly soustředěny do pěti oblastí:

  1. Vlajka pro Tibet - vztyčování tibetských vlajek na radnicích měst a obcí;
  2. dvoutýdenní kampaň v Praze;
  3. kampaň v městech, městečkách a vesnicích po celé republice;
  4. dlouhodobé programy a aktivity;
  5. práce se sdělovacími prostředky a publicita.

1. Vlajka pro Tibet - vztyčování tibetských vlajek na radnicích měst a obcí

Tibetská národní vlajka vlála 10. března na více než 65 radnicích měst, městeček a vesnic. Potvrdil se tak stupající počet radnic, které se připojily k akci Vlajka pro Tibet. V roce 1996 poprvé vztyčily vlajku čtyři radnice, v roce 1997 to bylo již 17 radnic a v roce 1998 se jejich počet zvýšil na 55. Mezi radnice, které vztyčily tibetskou vlajku v roce 1999 patří např. Bělá pod Bezdězem, Benecko, Bílá u Staré Paky, Brno-Bohunice, Brno-Slatina, Hodonín, Holešov, Horní Planá, Chrudim, Jablonec nad Jizerou, Jičín, Jilemnice, Kameničná u Žamberka, Kosmonosy, Krnov, Křišťálov, Lázně Bohdaneč, Libštát, Litvínov, Lomnice nad Popelkou, Malá Skála, Mikulov, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Nová Pec, Písek, Polička, Prachatice, Praha 1, Praha 3, Praha 5, Praha 10, Praha 14, Rychnov nad Kněžnou, Rýmařov, Semily, Senožaty, Tábor, Třebechovice pod Orebem, Veselí nad Moravou, Vimperk, Volary, Vysoké nad Jizerou, Žatec.

2. Dvoutýdenní kampaň v Praze

V Praze probíhala kampaň od 1. do 13. března. Tibetské aktivity začaly koncertem čtyř tibetských mnichů ze školy Gjütö z Indie v experimentálním prostoru Roxy. Koncertem začal týdenní obřad vytváření mandaly soucítění. Dalších pět dnů vytvářeli mniši v novém komunikačním centru Linhartovy nadace ve Školské ulice v Praze 1 mandalu od časných ranních hodin až do pozdního odpoledne za účasti stovek návštěvníků. Každý den večer pak probíhal doprovodný program zahrnující jak video-projekce, tak i přednášky a besedy zaměřené zejména na tibetskou kultura a buddhismus (např. beseda s mnichy, přednáška o tibetské hudbě, tibetském divadle ače-lhamo apod.) Obřad byl ukončen zničením mandaly a vysypáním písku z mandaly do Vltavy. Celý obřad navštívilo několik tisíc návštěvníků. Již v pořadí čtvrtý Koncert pro Tibet proběhl v Národním památníku na Vítkově. Na sedmihodinového koncertu vystoupilo deset účinkujících skupin (např. J. Stivín. Z. Navarová a I. Guttieres, Létající koberec, Švihadlo, Činna, V. Merta a J. Lewitová a další) a koncertu se zúčastnilo asi 800 návštěvníků. V průběhu koncertu bylo v provozu informační centrum o Tibetu s výstavou fotografií se současného Tibetu. Druhý týden aktivit zahrnoval besedu s tibetským učitelem Thubtän Kungou, několika denní filmový festival, další koncert na podporu Tibetu v restauraci Na Slamníku, přednášky, promítání diapozitivů a besedy o Tibetu. 10. března byla zorganizována demonstrace před čínským velvyslanectvím, které se zúčastnilo více než 350 účastníků. Demonstrace se konala za velmi nepříznivých podmínek, za prudkého deště a chladného počasí. Celkem proběhlo v Praze více než 25 akcí, kterých se zúčastnilo několik 10 -15 tisíc lidí.

3. kampaň v městech, městečkách a vesnicích po celé republice

Ve dnech 4. -13. března 1999 proběhly akce na podporu Tibetu na více než 40 místech. Po celé republice se konaly koncerty na podporu Tibetu, přednášky, promítání diapozitivů, besedy, video-projekce jak v čajovnách, hudebních klubech, centrech alternativní kultury, tak i v knihovnách nebo kostelech.

Několik příkladů: V Příbrami zorganizovali studenti čtyř středních škol společnou akci nazvanou Večer pro Tibet, kde se povídalo o Tibetu, zpívalo a rozdávaly informační materiály o situaci v Tibetu. Čajovna Kuba Pařízek v Jihlavě zorganizovala čtrnáctidenní výstavu fotografií z Tibetu, koncert a přednášku o Tibetu. V evangelickém kostele Sv. Havla v Mladé Boleslavi proběhl Večer pro Tibet s koncertem meditativní hudby, přednáškou o aktuální politické situaci v Tibetu a posezení u čaje. V rockové kluby Banán v Žatci proběhl Koncert na podporu Tibetu. V centru Olomouce se konal Pochod za svobodu Tibetu. V Brně proběhla demonstrace před radnicí na protest proti nevztyčení tibetské vlajky, přednáška o Tibetu a 10. března po celý den na Mírovém náměstí bylo v provozu informační centrum o Tibetu. V městské knihovně v Jičíně byla organizována přednáška o Tibetu. V Hradci Králové se konal Hudební festival pro Tibet. Celý březen v Litvínově probíhal Měsíc pro Tibet, který zahrnoval různé kulturní aktivity ve městě (výstava fotografií, koncert, přednášky atd.). Kromě toho proběhly akce na podporu Tibetu i v dalších městech například ve Volarech, Břeclavi, Bělé pod Bezdězem, Krnově, Ostravě, Moravské Třebové, Písku, Perálci, Havlíčkově Brodě, Blansku.

4. dlouhodobé programy a aktivity

V březnu 1999 bylo vyhlášeno českými skupinami na podporu Tibetu pět programů Přímé finanční podpory Tibeťanů. První program Podpora tibetských dětských SOS vesniček koordinuje Nadační fond Potala, druhý program Studium tibetského studenta v České republice koordinuje také Nadační fond Potala. Třetí program Podpora bývalých politických vězňů koordinuje Občanské sdružení Lungta. Čtvrtý program Podpora tibetských klášterů a pátý program Podpora tibetských mnichů a mnišek koordinuje Sdružení Stoosm. V průběhu kampaně Dny pro Tibet bylo na programy vybráno 77 000 Kč.

Po ukončení koncertu na podporu Tibetu v loňském roce byla výstava fotografií z Tibetu, které byla na koncertu instalována, upravena na putovní a do března 1999 navštívila 10 měst v České republice. V roce 1999 by výstava měla pokračovat i v dalších městech. Program výstavy koordinuje Dokumentační středisko pro lidská práva.

Od 1. března 1997 je v provozu TIBINFO - Informační systém o Tibetu na internetu (www.lungta.cz) - komplexní informační systém o všech aspektech dotýkajících se Tibetu. V létě 1998 vyšlo první číslo Tibetských listů, které od roku 1999 vychází již pravidelně čtyřikrát do roka. TIBINFO i Tibetské listy vydává Občanské sdružení Lungta.

5. práce se sdělovacími prostředky a publicita

Zájem sdělovacích prostředků a publicita všech akcí na podporu Tibetu byly v březnu 1999 výrazně větší než v předchozích letech. Významnou měrou o to se zasloužila Česká televize, která kromě krátkých zpráv ve zpravodajských pořadech uvedla 6. března 1999 ve večerních hodinách v nejsledovanějším čase čtyřhodinový pořad o Tibetu pod názvem Dnes večer s... Tibetem, 25. března byl vysílán hodinový pořad o Tibetu, zejména o tvorbě mandaly v hudebním týdenníku pro mládež Paskvil. Podobně Český rozhlas 1 - Radiožurnál věnoval Tibetu poměrně velkou pozornost a 9. března se vysílalo Mikrofórum o Tibetu za účasti Tibeťana Thubtän Kungy. Soukromá a lokální radia v Praze i v regionech také věnovala významný vysílací prostor Tibetu, např. 24. března proběhlo 90 minutové povídání o Tibetu na Radiu 1. České noviny a časopisy publikovaly mnoho článků a zpráv o Tibetu a tibetských aktivitách v České republice a rozhovorů s tibetskými aktivisty.

Tento článek je převzat z časopisu Tibetské listy č. 4 - léto 1999



[  15.05.1999    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]