Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Články

Vyhodnocení Dnů Tibetu v České republice v roce 2000

U příležitosti 41. výročí tibetského povstání proběhla v České republice již tradičně kampaň nazvaná Dny pro Tibet. Kampaň zorganizovaly nevládní skupiny, které se zabývají stavem lidských práv v Tibetu, tibetskou kulturou, tibetským buddhismem a Tibetem vůbec, např. Občanské sdružení Lungta, Dokumentační středisko pro lidská práva, Nadační fond Potala, Nesehnutí apod. Spolupracovaly na ní také mnohé další organizace, knihovny, čajovny a kluby po celé zemi, akce probíhaly na více než dvaceti místech České republiky. Kampaň začala 1. března a byla ukončena 25. března 2000.

Tibetská národní vlajka vlála 10. března na 93 radnicích měst, městeček a vesnic v České republice a poprvé i na 3 radnicích na Slovensku. Potvrdil se tak stoupající počet radnic, které se připojily k akci Vlajka pro Tibet. V roce 1996 poprvé vyvěsily vlajku čtyři radnice, v roce 1997 to bylo již 17 radnic, v roce 1998 se jejich počet zvýšil na 55 a v loňském roce dosáhl čísla 65. V tomto roce přibyly nové radnice, některé z těch, které loni vlajku vyvěsily, se však letos k akci nepřipojily. V Mladé Boleslavi se podařilo příznivcům Tibetu protestní demonstrací zvrátit negativní stanovisko radnice, a tak i v tomto roce vlajka na boleslavské radnici zavlála. Radnice, které vztyčily tibetskou vlajku v roce 2000: Bechyně, Bělá pod Bezdězem, Bělá u Staré Paky, Benátky nad Jizerou, Benecko, Blansko, Blatná, Brno - Bohunice, Brno - Jundrov, Brno - Komín, Brno - Královo Pole, Brno - Líšeň, Brno - Nový Lískovec, Brno - sever, Česká Lípa, Česká Skalice, Čistá u Horek, Děčín, Frenštát pod Radhoštěm, Horní Planá, Horní Poustevna, Chropyně, Jablonec nad Jizerou, Jevíčko, Jičín, Jilemnice, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Kašperské Hory, Kladno, Kojetín, Košťálov, Krnov, Křivoklát, Kuřim, Kyjov, Lázně Bohdaneč, Lenora, Liberec, Libštát, Litoměřice, Litvínov, Lomnice nad Popelkou, Louny, Malá Skála, Mariánské Lázně, Mělník, Mezihoří, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Neratovice, Netolice, Nová Paka, Nová Pec, Olomouc, Opava, Ostrov, Písek, Postoloprty, Polička, Polná, Protivín, Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 5, Praha 6, Praha 10, Praha 11, Praha 12, Praha 13, Praha 14, Praha - Suchdol, Plzeň 2 - Slovany, Protivín, Rychnov nad Kněžnou, Rumburk, Semily, Senožaty, Slaný, Starý Plzenec, Tábor, Trutnov, Třebíč, Třeboň, Ústí nad Labem, Vamberk, Vimperk, Volyně, Vysoké nad Jizerou, Zlín, Znojmo a Žacléř. Na Slovensku: Osľany, Snina a Zbudské Dlhé. Kromě toho zavlála tibetská vlajka na školách, v klubech, čajovnách, ale také např. i na hradě Křivoklátě nebo na hvězdárně ve Vlašimi.

V Praze se 10. března konala protestní demonstrace proti okupaci a porušování lidských práv v Tibetu před čínským velvyslanectvím, které se zúčastnilo přibližně 300 lidí. Na demonstraci promluvil i tibetský lektor Tändzin Dargjä. Po demonstraci proběhl v Národním památníku na Vítkově již v pořadí pátý Koncert pro Tibet, v němž během 9 hodin vystoupili např.: Álom, Činna, Dveře doraž, Echt!, Jablkoň, Jana Lewitová a Vladimír Merta, Agné Kutas, Jiří Stivín, Jan Spálený a ASPM, MCh Band, Létající koberec, Shamanic orchesta a další. Koncert navštívilo 1800 lidí. V průběhu koncertu bylo v provozu informační centrum s výstavou fotografií ze současného Tibetu. Z každé prodané vstupenky bylo převedeno 50 korun na pět programů přímé podpory Tibeťanů.

V březnu proběhly akce na podporu Tibetu na více než 20 místech. Po celé republice se konaly koncerty, přednášky, promítání diapozitivů, besedy, videoprojekce jak v čajovnách, hudebních klubech, centrech alternativní kultury, tak i v knihovnách nebo kostelích. Například v Brně se uskutečnila výstava buddhistických rituálních obrazů, několik přednášek a happening, který zorganizovali členové Nesehnutí. Koncerty a přednášky proběhly také v Jihlavě, Olomouci, Mladé Boleslavi, Litvínově nebo v Blansku.

Potěšitelný je zájem sdělovacích prostředků a publicita všech akcí na podporu Tibetu. Z Koncertu pro Tibet se vysílaly přímé vstupy do České televize, Televize Galaxie a Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu. Zájmu sdělovacích prostředků se těšila i protestní demonstrace Svůj vysílací prostor věnovala Tibetu také soukromá a lokální radia v Praze i v regionech. České noviny a časopisy publikovaly mnoho článků a zpráv o Tibetu a tibetských aktivitách v České republice.

Tento článek je převzat z časopisu Tibetské listy č. 8 - léto 2000



[  01.07.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]