Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v první polovině roku 2003

  • 1. ledna (Dharamsala) – Organizace Friends of Tibet INDIA zahájila kampaň za bojkot čínských výrobků. Dobrovolníci budou v šesti indických městech přesvědčovat občany a majitele obchodů o tom, že je nemorální kupovat a prodávat čínské zboží. Ke slibu, že nebudou prodávat, kupovat ani využívat čínské výrobky, se zatím připojilo 1400 členů uvedené organizace.
  • 6. ledna (Peking) – Čínská státní média informovala, že cizinci žádající o povolení pro vstup do Tibetu již nebudou muset být členy organizované skupiny. Tato nová politika, která vstoupila v platnost již koncem minulého roku, se týká i Číňanů z Hongkongu a Macaa. Tibetský úřad pro cestovní ruch se snaží přilákat více zahraničních turistů. V roce 2002 jich Tibet navštívilo přibližně 130 000, což je o 2,4 % více než v roce předchozím, přičemž příjmy z cestovního ruchu v roce 2002 dosáhly 51 milionů dolarů.
  • 7. ledna (Bódhgaja) – Dalajlama přijel do místa konání Kálačakrapúdži, kde byla mezitím přijata zvláštní bezpečnostní opatření. Festival začal podle plánu 12. ledna a trval osm dní. Kálačakrapúdži se zúčastnilo více než 150 000 buddhistů z přibližně 100 zemí. Příští Kálačakrapúdža se bude konat od 23. dubna do 6. května v Torontu.
  • 16. ledna (Bódhgaja) – Dalajlama se vyjádřil pro mírové řešení irácké krize. Současně uvedl, že válka někdy může přinést užitek, jako například svržení Talibanu v Afghánistánu. „Afghánský lid se starým režimem nebyl spokojený, takže válka pro něj byla jakýmsi osvobozením. Nevím však, jaký je názor obyvatel Iráku.“
  • 22. ledna (Peking) – BBC uvedla, že v souvislosti s případem Lozang Dönduba a Tändzin Deleg Rinpočheho bylo zatčeno dalších deset osob. Americká vláda vyjádřila nespokojenost s tím, že Čína o těchto případech neinformovala americké diplomaty při prosincových rozhovorech o lidských právech v Číně, přičemž těchto deset osob bylo podle všeho zatčeno již před konáním americko-čínských rozhovorů.
  • 24. ledna (Dharamsala) – Dalajlamův osobní lékař Cchewang Tamdin uvedl, že tradiční tibetskou medicínu lze využít při léčbě AIDS. Výsledky předběžných studií jsou údajně velmi povzbudivé. Dobré výsledky byly zaznamenány i u léčby rakoviny, selhání jater, kožních chorob, bronchitidy a Alzheimerovy choroby. Systém tibetské medicíny je 2500 let starý a spočívá v celostním přístupu k léčbě nemocí.
  • 24. ledna (Thimpu) – BBC informovala o tom, že bhútánský mnich a režisér Khjence Norbu po úspěšném filmu Pohár natáčí další celovečerní snímek pod pracovním názvem „Příběh z Bhútánu“.
  • 26. ledna (Peking) – Čínský soud potvrdil rozsudky vynesené 2. prosince v případu Lozang Dönduba a Tändzin Deleg Rinpočheho. První z nich byl odsouzen k okamžitému trestu smrti, druhý k trestu smrti s dvouletým odkladem. Lozang Döndub byl popraven krátce po vynesení rozsudku. Způsobila okamžité reakce světového společenství, proti nimž se ČLR ohradila s tím, že jde o vměšování do vnitřních záležitostí.
  • 26. ledna (Praha) – Na filmovém festivalu Febiofest měl premiéru koprodukční film Samsára, který líčí dilema a tápání mladého muže mezi duchovním světem kláštera a světským rodinným životem. Film byl natočen v indickém Ladaku a v ČR je distribuován v tibetském znění s titulky.
  • 8. února (Londýn) – Britský deník The Guardian sdělil, že v následujícím měsíci by mělo být zahájeno tajné jednání mezi Čínou a tibetskou exilovou vládou, neuvádí však zdroj informací. Podle zdrojů v Dharamsale jde pouze o spekulaci.
  • 10. února (Dharamsala) – Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii zveřejnilo zprávu o stavu lidských práv v Tibetu v roce 2002. Podle ní bylo v tomto roce v Tibetu vězněno 208 politických vězňů, Tibet je nadále jedním z nejchudších regionů ČLR, Tibeťané mají velmi ztížený vstup na trh práce a kritická je situace ve školství a zdravotnictví.
  • 23. února (Washington) – Radio Free Asia informovalo, že v provincii Čching-chaj došlo k násilným střetům mezi stovkami Tibeťanů a muslimů etnické skupiny Chuej. Různé zdroje uvádějí odlišné počty zraněných. Vztahy mezi těmito dvěma etniky v oblasti jsou napjaté již delší dobu, jde však o první známý střet podobných rozměrů.
  • 26. února (Dharamsala) – Tibetská exilová vláda znovu apelovala na tibetskou komunitu, aby se akce u příležitosti výročí tibetského národního povstání odehrály v nenásilném duchu.
  • 3. března – Tibeťané po celém světě oslavili příchod královského tibetského roku 2130, který je rokem ovce a vody.
  • 10. března (Praha) – Asi na 40 místech po celé ČR se u příležitosti 44. výročí potlačení povstání ve Lhase v době kolem 10. března konala řada tematických akcí. Na 184 radnicích i na mnoha dalších budovách zavlály tibetské vlajky.
  • 10. března (Dharamsala) – Ve svém prohlášení k 10. březnu dalajlama připomněl, že zůstává věrný „střední cestě“ řešení tibetského problému a že doufá v dialog s Čínou. Dalajlama zopakoval, že nikdo z Tibeťanů neusiluje o znovunastolení zastaralého sociálního řádu a že po návratu do svobodného Tibetu nechce zastávat žádnou politickou funkci. Předseda tibetské exilové vlády ve svém prohlášení potvrdil, že do června 2003 se bude jeho vláda snažit o vytvoření atmosféry vedoucí k dialogu s Čínou. „Pokud do června získáme přesvědčení, že není možné zasednout s čínským vedením u jednacího stolu, budeme muset svůj přístup a metody přehodnotit,“ dodal. Zdůraznil, že „zlatým pravidlem“ Tibeťanů je nenásilí. Demonstrace a tisíce vzpomínkových akcí se 10. března konaly po celém světě.
  • 18. března (Dharamsala) - Tibetská exilová vláda vyjádřila naději, že nově jmenovanému prezidentovi ČLR Chu Ťing-taovi se podaří najít cestu z bezvýchodné situace, kterou dosud byl tibetský problém. „Čím déle se problém nebude řešit, tím více se bude zvětšovat jak v Tibetu, tak v Číně a nakonec to jen poškodí pověst Číny,“ prohlásil mluvčí exilového tibetského parlamentu Päma Džungnä. Chu byl do funkce uveden 15. března a předpokládá se, že bude pokračovat v započaté liberalizační hospodářské politice.
  • 18. března (Peking) - Čínská média uvedla, že byla zahájena rekonstrukce letního paláce dalajlamů Norbulingky. Do renovace tohoto komplexu o 360 tis. m2, který je na seznamu světového dědictví UNESCO, chce čínská vláda investovat 60 mil. jüanů (asi 217 mil. Kč). Další dva obdobné projekty mají probíhat v paláci Potala a v klášteře Sakja.
  • 19. března (Brusel) - Ministři zahraničí zemí EU vydali společné prohlášení, kde vyjádřili znepokojení nad nerespektováním lidských práv v Číně a vyzvali Peking, aby změnil svou politiku represe vůči členům zakázaných náboženských skupin a aktivistům, včetně politických aktivistů v Tibetu a Sin-ťiangu.
  • 20. března (Dharamsala) - „Válka začala a nám nezbývá než se modlit,“ řekl dalajlama v souvislosti s útoky na Irák a vyzval své krajany k modlitbám za mír v Iráku. „I naši nepřátelé jsou stejní jako my a touží po štěstí. Je důležité pochopit to a rozlišovat mezi hříchem a hříšníkem.“
  • 23. března (Dharamsala) - Tibetský lékařský a astrologický institut, tzv. Mäncikhang, oslavil 42. výročí svého založení v indickém exilu. Zatímco zpočátku to byla malá klinika s několika lékaři, dnes má Mäncikhang síť 45 klinik po celém světě. Tato instituce nejen poskytuje zdravotnické služby, ale současně vzdělává budoucí lékaře a provádí i výzkum. Nedávno proběhl například výzkum účinků tibetských tradičních metod při léčbě cukrovky.
  • 28. března (Washington) - Nejdéle vězněné tibetské politické vězeňkyni Ngawang Sangdol (26 let) čínské úřady udělily výstupní vízum, a tak mohla odcestovat do USA, aby zde absolvovala léčbu.
  • 31. března (Dharamsala) - Švýcarský poslanec Mario Fehr uvedl, že je načase, aby byl zahájen čínsko-tibetský dialog. Fehr, člen skupiny švýcarských poslanců, kteří navštívili sídlo tibetské exilové vlády, dodal, že Švýcarsko by bylo připraveno stát se místem čínsko-tibetských rozhovorů. Ve Švýcarsku žije přibližně 2500 Tibeťanů.
  • 3. dubna (Ženeva) - Před Komisí OSN pro lidská práva vypovídal Tagna Džigme Zangpo, který byl 37 let politickým vězněm. Své tříapůlhodinové vystoupení ukončil prosbou, aby všechny státy světa vyzývaly Čínu k dialogu s dalajlamou. „Nešťastný tibetský lid, včetně politických vězňů, kteří jsou stejní lidé jako vy všichni v tomto sále, naléhavě potřebují vaši podporu, dříve než bude pozdě.“ Před Komisí vypovídal i další bývalý vězeň, Ngawang Čhöpel.
  • 9. dubna (Dharamsala) - Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii obdrželo potvrzené zprávy o tom, že čtyři z pěti osob zadržených v souvislosti s případem Tulku Tändzin Delega byly propuštěny.
  • 17. dubna (Káthmándú) - Nepálské úřady odsoudily za nezákonný vstup do země k peněžité pokutě nebo trestu odnětí svobody na sedm až deset měsíců osmnáct tibetských uprchlíků, z nichž většina je ve věku od třinácti do devatenácti let. Tři Tibeťany mladší deseti let předali zástupcům Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR). Skupina 21 uprchlíků se do Nepálu dostala průsmykem Nangpa-la ve výšce téměř 5800 m a mířila do Tibetského uprchlického přijímacího střediska v Káthmándú.
  • 21. dubna (Dharamsala) - Předseda tibetské exilové vlády vyzval Indii, aby se aktivně zúčastnila tibetsko-čínského dialogu.
  • 25. dubna (Bylakuppe) - Klášter Tašilhünpo v jihoindickém exilu i celá tibetská exilová komunita si připomněly 14. narozeniny tibetského pančhenlamy, který je již osmý rok čínskými úřady zadržován na neznámém místě.
  • 26. dubna (Peking) - Čínské úřady ve snaze zabránit zavlečení nemoci SARS do Tibetu zavedly přísná opatření a prakticky uzavřely hranice Tibetské autonomní oblasti. V důsledku těchto opatření byla ochromena i nákladní doprava do Tibetu, přivážející důležité zboží.
  • 1. května (Dharamsala) - Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii sdělilo, že byli zatčeni dva mniši z kláštera Labrang Tašikhjil v provincii Kan-su. Oba se v minulosti účastnili protestních akcí.
  • 17. května (Lhasa) - Do čela Tibetské autonomní oblasti byli zvoleni dva noví představitelé. Ve funkci předsedy vlády TAO Legčhoga nahradí Čhampa Phüncchog, dosavadní místopředseda Lidového shromáždění TAO. Legčhog se nyní ujme funkce předsedy Lidového shromáždění TAO, kterou dosud vykonával Ragdi. Ten byl v březnu povýšen na post místopředsedy stálého výboru Všelidového shromáždění lidových zástupců v Pekingu. V nejvyšší funkci tajemníka komunistické strany nadále zůstává Číňan: Kuo Ťin-lunga nahradí jeho dosavadní náměstek Jang Čchuan-tchang. Změna vedení je důsledkem výměny ústředního čínského vedení a podle pozorovatelů je především vyjádřením kontinuity čínské správy Tibetu.
  • 19. května(Dharamsala) - Dalajlama odmítl pozvání tchajwanského prezidenta. Důvodem je snaha tibetské exilové vlády nepoškodit pomalu se zlepšující vztahy s Čínou.
  • 20. května(Dharamsala) - Po dlouhé nemoci ve věku 83 let v Dharamsale zemřel bývalý osobní dalajlamův lékař Lozang Wangjal. Medicínu a astrologii vystudoval ve Lhase, kde byl také po povstání v roce 1959 vězněn. V roce 1983 odcestoval na pouť do Indie a rozhodl se, že zde zůstane a bude pomáhat exilové komunitě.
  • 22. května (Londýn) - Agentura Reuters informovala, že nejnovější neurofyziologické zobrazovací metody naznačily, že buddhisté prožívají pozitivní emoce a dobrou náladu, nejen když meditují. „S určitou dávkou jistoty nyní můžeme předpokládat, že ti na první pohled šťastní a klidní buddhisté, které potkáváme například v Dharamsale, jsou skutečně šťastní,“ uvedl profesor Owen Flanagan z Duke University v Severní Karolíně. Flanagan zkoumal prefrontální laloky mozku, které jsou spojeny s pozitivními emocemi, sebeovládáním a lidským temperamentem.
  • 25. května (Peking) - Do Pekingu přicestovala čtyřčlenná delegace tibetské exilové vlády vedená zvláštním vyslancem Lodi Gjarim. Dalajlama vyjádřil spokojenost a naději, že tato návštěva posune čínsko-tibetské vztahy ke smysluplnému dialogu. Jde o druhou podobnou návštěvu v poslední době – stejná delegace navštívila Čínu a Tibet vloni v září, kdy byly po desetileté odmlce znovu navázány vzájemné styky mezi oběma stranami.
  • 31. května (Káthmándú) - Skupina tibetských uprchlíků, kteří byli v dubnu zatčeni za ilegální vstup do Nepálu, byla i přes výzvy Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky OSN deportována zpět do Tibetu. Zástupce dalajlamy v Káthmándú Wangčhug Cchering k incidentu řekl: „Nepálské a čínské úřady na tomto případu spolupracovaly zcela bezprecedentním způsobem, kvůli kterému máme obavy z budoucnosti Tibeťanů v Nepálu. Dokládá to, jak velký vliv má Čína na Nepál.“ O několik dní později čínská média sdělila, že deportovaní uprchlíci budou potrestáni.
  • 1. června (Dharamsala) – V Dharamsale byla zahájena fotbalová soutěž „Gyalyum Chenmo Memorial Gold Cup“, ve které se utkají mužstva tibetských exilových komunit. Nejlepší hráči se zřejmě uplatní i v tibetském národním družstvu, které bylo založeno před několika lety a které se i přes administrativní překážky snaží o výjezdy do zahraničí. Uvažuje se i o založení zvláštní ligy pro země nezastoupené ve FIFA, ke kterým patří např. Gibraltar nebo Monako.
  • 2. června (Dharamsala) – Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii (TCHRD) zveřejnilo zprávu, podle které čínské úřady v okresu Kandze 27. května zatkly čtyři Tibeťany v souvislosti s protesty proti demolici chýší v areálu buddhistického institutu Serthar.
  • 3. června (Stockholm) – Na pozvání Švédsko-tibetské parlamentní skupiny Švédského parlamentu dalajlama promluvil k poslancům a poté oslovil více než 14 000 diváků na veřejné přednášce, kterou v přímém přenosu přenášela i televize. Kromě Švédska dalajlama na své evropské cestě navštívil i Německo a Dánsko.
  • 9. června (Peking) – V provincii Čching-chaj (tradiční oblast Amdo) byli odsouzeni k vysokým trestům čtyři Tibeťani poté, co je soud usvědčil z obchodování se zbraněmi. Ve stejný den zveřejnilo Tibetské informační středisko TIN zprávu, že v této provincii bylo zatčeno šest mnichů v souvislosti s politickými aktivitami. Dva z nich byli odsouzeni za „ohrožení státní bezpečnosti“.
  • 11. června (Dharamsala) – Po návratu z druhé návštěvy ČLR sdělil zvláštní dalajlamův vyslanec Lodi Gjari, že čínská a tibetská strana se shodly, že je třeba postupně odstranit vzájemná nedorozumění a posílit vzájemnou důvěru. Delegace během čtrnáctidenního programu navštívila Peking a provincie Ťiang-su, Če-tiang, a Jün-nan. Komentátoři pochybují o úspěchu výpravy. Současně se však zdá, že tibetsko-čínské vztahy se odehrávají v oblasti tiché diplomacie.
  • 13. června (Washington) – Lodi Gjari v rozhovoru pro Radio Free Asia uvedl, že pokud se vztahy mezi Pekingem a tibetským exilem zlepší, dalajlama by mohl navštívit Čínu.
  • 24. června (Peking) – Indie a Čína v Pekingu podepsaly společné prohlášení, ve kterém Indie uznává TAO jako součást ČLR a Čína vyjadřuje souhlas se zahájením přeshraničního obchodu v indickém státě Sikkim, což pozorovatelé považují za nepřímé uznání indického nároku na toto území. Oficiální představitelé tibetského exilu čínsko-indické prohlášení přivítali jako projev zlepšujících se vztahů mezi oběma zeměmi. Ostrý nesouhlas však vyjádřila řada organizací v čele s Tibetským kongresem mládeže (TYC), podle kterého se indický premiér rozhodl Tibet „proradnou strategií vymazat z mapy“. V reakci na tato obvinění indická vláda sdělila, že nedochází k žádné změně jejího postoje v otázce Tibetu či přítomnosti dalajlamy a tibetských uprchlíků v Indii.
  • 30. června (Dharamsala) – Tibetský institut múzických umění (TIPA) oslavil 44. výročí založení. TIPA, založená již roku 1959, je nejstarší tibetskou exilovou institucí.
  • 8. června (Dillí) - Do Indie se z ČLR vrátila delegace tibetské exilové vlády. Obezřetně optimistická prohlášení delegace i tibetské vlády k této návštěvě se velmi podobají vyjádřením zveřejněným vloni v září, a tak někteří pozorovatelé pochybují o tom, zdali bylo dosaženo jakéhokoliv pokroku.



[  25.11.2003    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Miroslav Pošta  ]