Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v první polovině roku 2002

  • 2. ledna 2002 (Peking) - Čínský deník Beijing Time uvedl, že Čína hodlá zvýšit investice do telekomunikační sítě v Tibetu s cílem vybudovat "digitální Tibet". Nejpozději v roce 2004 mají údajně do všech okresů vést kabely z optických vláken a v roce 2005 mají být všechna tibetská města připojena na telefonní síť. V příštích letech se má také rapidně zvýšit počet uživatelů Internetu (v současnosti je jich podle oficiálních údajů více než 4000).
  • 7. ledna 2002 (Dharamsala) - Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii (TCHRD) zveřejnilo výroční zprávu o stavu lidských práv v Tibetu. Zpochybňuje čínskou propagandu o zlepšujících se podmínkách a mj. uvádí, že počet politických vězňů se zvýšil na 254. Čínský režim nadále provádí přesuny etnických Číňanů do Tibetu, zatímco Tibeťané žijí v chudobě a z důvodu vysokých poplatků nemohou dětem zajistit vzdělání. Zvýšil se výskyt podvýživy, tuberkulózy a nemocí spojených s chudobou. Do Indie emigrovalo v roce 2001 celkem 1375 Tibeťanů a na nepálské hranici bylo zatčeno celkem 2500 uprchlíků.
  • 13. ledna 2002 (Dillí) - Tisíce Tibeťanů žijících v Indii uspořádalo protestní akce u příležitosti návštěvy čínského premiéra v Indii. Na základě zkušeností z Dillí čínská delegace požadovala písemné prohlášení indické vlády, že na další zastávce, v Bombaji, k žádným protestům nedojde. V Indii žije více než 100 000 tibetských uprchlíků.
  • 16. ledna 2002 - Zemřel Julu Dawa Cchering, jeden z nejznámějších politických vězňů
  • 21. ledna 2002 (Bódhgaja) - Dalajlama se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit Kálačakrapúdži, významného náboženského shromáždění, na které se sjelo zhruba 10 000 buddhistů z celého světa. Jeho lékař uvedl, že dalajlama měl menší záchvat gastroenteritidy a že během několika dní se vrátí k původnímu programu.
  • 21. ledna 2002 (Dharamsala) - Organizace na podporu lidských práv v Tibetu oznámily, že na svobodu byl propuštěn tibetský etnomuzikokog Ngawang Čhöphel, který byl zatčen v Tibetu v září 1995 při studijním pobytu.
  • 27. ledna 2002 (Bombaj) - Dalajlama byl v Bombaji hospitalizován. V této souvislosti bylo uspořádáno několik zvláštních modliteb a obřadů za jeho brzké uzdravení. Lékaři provedli vyšetření a prohlásili, že střevní infekce je pod kontrolou.
  • 2. února 2002 (Dharamsala) - Ve věku 69 let zemřela "mniška bojovnice" Aňi Parčhin, významná tibetská odbojová vůdkyně. Po smrti svého otce převzala vedení 600 mužů v boji proti čínským okupantům. Za to byla vězněna 21 let. Byla aktivní účastnicí tří významných protestních akcí. Aby zabránila dalšímu zatčení, odešla roku 1989 do exilu v Indii, kde se stala aktivní členkou hnutí Gu-ču-sum.
  • 3. února 2002 (Peking) - Čínská média znovu vyzvala dalajlamu, aby se vzdal svých požadavků, vrátil se do ČLR a "objal svou vlast". Tibetská exilová vláda na to odpověděla, že vítá jakoukoliv nabídku čínské strany na vyřešení tibetského problému, musí však být opravdová a bez ultimativních podmínek.
  • 5. února 2002 (Lhasa) - V tibetském hlavním městě byla dokončena výstavba 35 metrového památníku v hodnotě 1,7 mil. USD připomínajícího "mírové osvobození" Tibetu čínskými vojsky v roce 1951. Tibetská exilová vláda již dříve uvedla, že památník bude trvale připomínat ponížení tibetského lidu. Památník stojí na náměstí před Potalou, symbolem tibetské státnosti.
  • 8. února 2002 (New York) - Poprvé od roku 1965 byl Tibet na programu jednání Valného shromáždění OSN. Na popud ČLR se hlasovalo o tom, jestli OSN udělí protibetské nevládní organizaci International Campaign for Tibet (ICT) akreditaci pro srpnový summit OSN o udržitelném rozvoji. Ačkoliv aktivním zastáncem ICT byla Evropská unie a pro hlasovala i většina demokratických států, výsledek rozhodl o tom, že ICT akreditaci nezíská.
  • 12. února 2002 (Dharamsala) - Úřad Jeho Svatosti dalajlamy sdělil, že ruší jeho oficiální program na následující tři měsíce. Oznámil, že tibetský vůdce se již uzdravil, ale potřebuje odpočinek.
  • 20. února 2002 (Dharamsala) - Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii sdělilo, že v Tibetu byl z vězení propuštěn Čhadel Rinpočhe, 62letý bývalý opat kláštera Tašilhünpo a vedoucí skupiny vyhledávající převtělence 10. pančhenlamy. Čhadel Rinpočhe však nadále zůstává v domácím vězení v Žikace.
  • 21. února 2002 (Peking) - Americký prezident George W. Bush při své návštěvě ČLR vyzval čínského premiéra Ťiang Ce-Mina k zahájení dialogu s dalajlamou a s Vatikánem.
  • 4. března 2002 (Washington) - Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo každoroční zprávu o stavu lidských práv ve světě. Ostře byla kritizována zejména Číně v souvislosti s národnostními menšinami, dále Myanmar (Barma) a Vietnam.
  • 9. března 2002 (Peking) - Čína odmítla výzvu Spojených států k zahájení dialogu s dalajlamou s tím, že tibetský vůdce se snaží rozložit ČLR zvenčí. "Pokud dalajlama skutečně usiluje o dialog, musí přestat prosazovat nezávislost Tibetu, ukončit separatistickou činnost, prohlásit, že Tibet je nedílnou součástí Číny, a uznat Tchaj-wan jako jednu z provincií ČLR," sdělilo k tomu čínské ministerstvo zahraničí.
  • 10. března 2002 (Praha, Paříž) - Tibeťané a příznivci Tibetu z celého světa si připomněli 43. výročí tibetského povstání. V Paříži několik protestujících vylezlo na Eiffelovu věž a zavěsilo na ni transparent. V Praze se na demonstraci před čínským velvyslanectvím sešlo 120 demonstrujících. V České republice letos zavlály tibetské vlajky na 130 radnicích.
  • 19. března 2002 (Londýn) - Konání valné hromady investiční banky Morgan Stanley vzbudila vlnu protestů ze strany ekologických a protibetských organizací. Aktivisté banku kritizovali z toho důvodu, že podporuje kontroverzní projekty, které budou mít značné ekologické a sociální dopady, jako např. výstavba trati z Golmudu do Lhasy.
  • 20. března 2002 (Peking) - Čínske úřady přejmenovaly tibetský okres Gjalthang (čínsky Čung-tien) v provincii Jün-nan na "Šangrila". Od tohoto kroku si slibují, že proslavený název z klasické knihy Ztracený obzor Jamese Hiltona do tohoto chudého okresu přiláká turisty.
  • 21. března 2002 (Praha) - Ministru zahraničních věcí ČR Janu Kavanovi byly předány petiční archy s 4897 podpisy petiční akce Zachraňme Tibet (akce probíhala od 1. února 2002 2001 do 1. března 2002 2002).
  • 27. března 2002 - Časopis Nature otiskl zprávu, že 85 km od Lhasy vědci z Hongkongské univerzity nalezli otisky lidských rukou a nohou staré 20 000 let. Znamená to, že člověk obýval Tibetskou náhorní plošinu již v době ledové, o 16 000 let dříve, než se původně předpokládalo.
  • 29. března 2002 (Brusel) - Delegace členů zastupitelského shromáždění Tibetské autonomní oblasti uskutečnila několikadenní návštěvu Evropského parlamentu a belgického parlamentu.
  • 29. března 2002 (Dillí) - Po čtyřech desetiletích byl znovu zahájen přímý letecký provoz mezi Čínou a Indií. Letadla na lince Šanghaj-Peking-Nové Dillí mají létat dvakrát týdně.
  • 31. března (Lhasa) - Z vězení byl údajně ze zdravotních důvodů propuštěn Tanag Džigme Zangpo (76), nejdéle vězněný tibetský politický vězeň a bývalý učitel na základní škole. Poprvé byl zatčen v roce 1960 a naposledy byl odsouzen v roce 1983 za "šíření kontrarevoluční propagandy". Trest mu měl skončit v roce 2011, kdy by mu bylo 85 let a v čínských věznicích by celkem strávil 41 let. Jeho propuštění bylo výsledkem nátlaku organizací obhajujících lidská práva a intenzivního vyjednávání s čínskou stranou.
  • 5. dubna (Peking) - Oficiální čínská média oznámila, že průměrná délka života v Tibetu se za posledních padesát let téměř zdvojnásobila, a to z 35,5 na 67 let. Podle oficiálních informací investovala ČLR do zdravotnictví v TAO celkem 1,8 mld. jüanů.
  • 10. dubna (Ženeva) - Mluvčí vysoké komisařky pro lidská práva OSN oznámila, že žádný z členských států Komise OSN pro lidská práva nepředložil rezoluci o porušování lidských práv v Číně. To vedlo k vlně kritiky ze strany řady organizací zejména na adresu EU a USA. Organizace Human Rights Watch prohlásila, že jde o diplomatické fiasko a že členové Komise by se měli stydět za to, že byli přistiženi, jak strkají hlavu do písku.
  • 12. dubna (Peking) - Čínští vědci zjistili, že populace vzácných jeřábů černokrkých v Tibetu se zvýšila na 4200 kusů, což oproti roku 1992 představuje nárůst o 290 jedinců. Na světě údajně žije jen 6000 jeřábů tohoto druhu, z toho 75 % v Tibetu. Jeřáb černokrký je nejméně známý a pátý nejvzácnější druh z čeledi jeřábovitých.
  • 25. dubna (Dillí) - Tibetské exilové komunity a jejich příznivci si modlitbami a veřejnými shromážděními připomněli 13. narozeniny 11. pančhenlamy, nejmladšího politického vězně světa. O měsíc později si připomněli sedmé výročí jeho zmizení.
  • 29. dubna (Dharamsala) - Kongres tibetské mládeže oslavil Den mučedníků, který si připomíná od roku 1998. Tehdy v Dillí dobrovolně obětoval svůj život Thubtän Ngöndub, aby svět upozornil na porušování lidských práv a utrpení obyvatel Tibetu.
  • 29. dubna (Dharamsala) - Tibetské exilové organizace oznámily, že v historickém jádru Lhasy, jež je součástí světového dědictví UNESCO, byla zahájena demolice dalších historických budov postavených v tradičním stylu. Jejich obyvatelé museli historické budovy opustit během několika dní.
  • 1. května (Londýn) - Tibetské informační centrum vydalo zprávu o nové politice čínské vlády, která povzbuzuje exilové Tibeťany k návštěvě jejich vlasti. Čínské velvyslanectví v Káthmandú vydává povolení ke vstupu do Tibetu s platností na jeden rok. Podle oficiálního vyjádření čínské strany jsou vítáni všichni Tibeťané, avšak povolení ve skutečnosti není automaticky vydáváno každému žadateli. Systém podobných povolení k návštěvě Tibetu byl zaveden už v 80. letech, od poloviny 90. let však bylo jejich získání složitější.
  • 3. května (Washington) - Radio Free Asia oznámilo, že skupina exilových Tibeťanů uspořádá soutěž krásy Shambala Miss Tibet. "Za tibetskou věc bychom měli bojovat na více frontách. Mítinky a demonstrace by neměly být jediným způsobem," uvedl jeden z organizátorů soutěže. Cenou pro tři nejúspěšnější dívky budou studijní stipendia v hodnotě 5000 dolarů. Organizátoři se snaží o to, aby se jejich soutěže zúčastnily nejen exilové Tibeťanky, ale i dívky přímo z Tibetu; ze strany čínských úřadů však očekávají negativní reakci. Vlnu kritiky záměr rozpoutal i mezi Tibeťany v exilu. Organizátoři provozují stránku www.misstibet.com.
  • 5. května (Londýn) - TIN oznámilo, že na začátku dubna byl zatčen významný duchovní učitel Tändzin Deleg Rinpočhe a minimálně tři z jeho žáků. Zdá se, že čínské úřady je zatkly v souvislosti se třemi bombovými útoky v provincii S'-čchuan. Tändzin Deleg Rinpočhe se zasloužil o rekonstrukci řady chrámů a klášterů v západním S'-čchuanu, inicioval mnoho veřejně prospěšných projektů a angažoval se při protestech proti komerčnímu kácení lesů.
  • 17. května (Dharamsala) - Tibetská exilová vláda zahájila celoroční oslavy 360. výročí vzniku systému vlády zvaného Gandän phodang čhökji namgjal. Tento systém správy Tibetu byl zaveden v roce 1642, kdy se úřadu ujal 5. dalajlama.
  • 19. května (Melbourne) - Dalajlama zahájil devítidenní návštěvu Austrálie, při které absolvoval několik veřejných přednášek a setkání. S tibetským vůdcem se i přes protesty protibetských organizací a předních australských osobností nesetkal žádný z nejvyšších australských představitelů ve snaze neznepřátelit si Čínu, která je pro Austrálii významným obchodním partnerem. Ve stejné době byl australský premiér John Howard na návštěvě ČLR, kde byl při debatě se studenty školy připravující stranické kádry nucen obhájit dalajlamovo právo na vstup do Austrálie a zdůraznit její demokratickou tradici.
  • 22. května (Dharamsala) - Tibetská exilová vláda poblahopřála Východnímu Timoru k získání nezávislosti. Předseda tibetského kabinetu Samdhong Rinpočhe v dopise prvnímu východotimorskému prezidentovi a jeho národu popřál "moudrost a odvahu".
  • 24. května (Peking) - Čínská oficiální média sdělila, že v TAO byl přijat zákon, který by měl posílit postavení tibetštiny. Podle tohoto zákona musejí žáci v průběhu devítileté povinné školní docházky studovat tibetštinu, při zasedáních oficiálních orgánů a při jednání u zúčastnění mohou volit buď čínštinu, nebo tibetštinu. Povinnost učit se tibetskému jazyku mají mít i etničtí Číňané v Tibetu a příslušníci ostatních etnik.
  • 27. května (Wellington) – Po příletu z Austrálie dalajlama zahájil čtyřdenní návštěvu Nového Zélandu. Kromě veřejných vystoupení jeho program zahrnoval i setkání s premiérem Jimem Andertonem, ministrem zahraničí Philem Goffem, s poslanci parlamentu a s dalšími novozélandskými představiteli.
  • 31. května (Jakarta) - Z iniciativy ČLR byla odepřena účast Tibetskému středisku pro lidská práva a demokracii na summitu OSN o udržitelném rozvoji, který se bude konat v Johannesburgu na přelomu srpna a září. Je to třetí protibetská organizace, které nebyla vydána akreditace z čínského popudu.
  • 6. června (Londýn) - Řada politiků a organizací podporujících lidská práva odsoudila australskou vládu za to, že ministr zahraničí Alexander Downer chystá schůzku s tajemníkem Komunistické strany Číny v Tibetu a o dva týdny dříve se odmítl sejít s dalajlamou. Po tomto kritizovaném setkání o den později ministr prohlásil, že vyzval čínské činitele v Tibetu, aby respektovali lidská práva a svobodu vyznání.
  • 7. června (Kodaň) - Dánský ministr zahraničí navzdory protestům čínské vlády prohlásil, že se příští rok těší na setkání s dalajlamou.
  • 9. června (Peking) - Tibetské informační centrum TIN oznámilo, že dva Tibeťané, kteří vedli sirotčinec ve Lhase a působili v něm současně jako učitelé, byli odsouzeni k přísnému trestu vězení za údajnou špionáž a ohrožování bezpečnosti státu. Podle TIN jde o jeden z nejpodivnějších případů za posledních několik let.
  • 11. června (Peking) - Číňany vybraný 11. pančhenlama podle oficiálních čínských médií podruhé navštívil tibetské hlavní město, kde se mu dostalo „vřelého přijetí“. Peking se v poslední době snaží o intenzivní medializaci "čínského" pančhenlamy, zatímco pančhenlama vybraný dalajlamou zůstává v domácím vězení na neznámém místě.
  • 12. června (Peking) - Čínské úřady oznámily, že hodlají vyškolit a najmout další pracovníky pro práci v západních oblastech země. Současně zde hodlají zavést politiku vyšších platů, aby tak motivovaly pracovní síly potřebné pro výstavbu infrastruktury, těžbu nerostného bohatství, ochranu přírody a moderní průmysl. Projekt se bude údajně týkat milionu členů komunistické strany a kádrů ve venkovských oblastech, ale i příslušníků etnických menšin.
  • 16. června (Peking) - Z vězení byly před vypršením vyměřeného trestu propuštěny dvě tibetské mnišky, Tändzin Thubtän (32) a Ngawang Čhökji (33). Obě byly podle TIN vězněny ve věznici Dabži za nenásilné protesty proti režimu. Byly jedněmi z mnišek, kterým byl trest v roce 1993 prodloužen za to, že tajně pořídily nahrávku písní vyjadřujících jejich pocity a podmínky ve věznici. Několik dní po jejich propuštění byla nečekaně propuštěna i další mniška.
  • 19. - 22. června (Lhasa) - Řada oficiálních představitelů Tibetské autonomní oblasti se setkala se zástupci několika států - Belgie, Německa a Mexika. Svým protějškům prezentovali hospodářský vývoj Tibetu a přesvědčovali je o dodržování náboženské svobody.
  • 26. června (Peking) - Čína zveřejnila projekt v hodnotě 40 milionů dolarů na rekonstrukci několika tibetských historických budov včetně paláce Potala a Norbulingka. Půjde zejména o úpravu základů a ošetření proti vlivu počasí.
  • 29. června (Dharamsala) - Tibetská exilová vláda vyzvala světové společenství a organizace poskytující pomoc Tibetu, aby při svých dobročinných aktivitách kontrolovali, jsou-li skutečnými příjemci jejich pomoci Tibeťané. „Máme podložené obavy, že zahraniční investice a pomoc využívají čínské úřady k prohlubování represe tibetského lidu,“ prohlásil předseda tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočhe.
  • 30. června (Dharamsala) - Amnye Machen Institute, významné centrum tibetské vzdělanosti, slaví 10. výročí založení. Za dobu své existence institut vydal řadu knih, map, odborných časopisů a dalších periodik.
  • 30. června (Praha) - Na šestidenní návštěvu ČR přijel dalajlama. V jejím průběhu se setkal s prezidentem Václavem Havlem, navštívil Senát, zúčastnil se multireligiozní diskuse na Pražském hradě a také pronesl veřejnou přednášku o soucítění v našem světě. Z České republiky odcestoval do Slovinska a Chorvatska.



[  01.10.2002    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Miroslav Pošta  ]