Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v první polovině roku 2001

  • 1. ledna 2001 (Londýn) - Hudebník Ngawang Khečhog se stal prvním Tibeťanem nominovaným na prestižní hudební cenu Grammy. Ngawang spolu s dalšími členy skupiny (R. Carlos Nakai, William Eaton a Will Clipman) byli nominováni na Nejlepší album New Age za svou desku In a Distant Place. Ngawang Khečhog hraje ve skupině na tibetskou flétnu.
  • 5. ledna 2001 (Londýn) - Rok po karmapově útěku z Tibetu zůstává situace v klášteře Cchurphu, odkud na počátku minulého roku uprchl sedmnáctý karmapa, napjatá. Podle Tibet Information Network policie zesílila restrikce a do kláštera nebyli přijati žádní noví mniši. Policisté jsou v klášteře neustále přítomni a dříve přijatí mniši se musejí účastnit převýchovných přednášek.
  • 11. ledna 2001 (Londýn) - Nejméně sedmdesát čínských kádrů připravuje na univerzitě ve Lhase vybrané Tibeťany pro vedoucí pozice v tibetských regionálních i lokálních úřadech. Uvedla to londýnská organizace Tibet Information Network. Podle ní je to jedno z dalších čínských opatření, jak posílit kontrolu nad rolnickými oblastmi Tibetu, kde chybějí proškolení (a indoktrinovaní) pracovníci.
  • 15. ledna 2001 (Dharamsala) - Tibetská exilová vláda zahájila provoz mnohojazyčné webové stránky o Tibetu, nazvané TibetNet (www.tibet.net), a také TibetMail (www.tibetmail.net), e- mailovou službu, která umožňuje uživatelům psát si po celém světě v tibetštině.
  • 15. ledna 2001 (Dillí) - Skupina mladých Tibeťanů demonstrovala v blízkosti hotelu v Dillí, kde byl ubytován čínský státník Li Pcheng. Ochranka a policie začala na Tibeťany střílet a dva přitom zranila. Tato událost byla podle deníku Hindustan Times označena za největší omyl indických policejních jednotek. Podle slov Tibeťanů se mladí lidé nechtěli dostat dovnitř hotelu, ale chtěli jen venku pokojně protestovat.
  • 15. ledna 2001 (Dillí) - Předseda Všečínského shromáždění lidových zástupců Li Pcheng se během své návštěvy Indie setkal s indickým premiérem Atalem Bihárím Vádžpejím a prosazoval spolupráci obou zemí. Pod heslem „Čína není hrozba“ vyzýval také k vyjasnění společných hranic. Čína také poprvé naznačila, že je připravena pomoci Indii v boji proti terorismu, tedy v boji proti pákistánským muslimům.
  • 17. ledna 2001 (Washington) - „Je velmi těžké jednat s Čínou, která posílá stále více a více Číňanů do Tibetu, aby se tam usadili. To je politika, která by mohla tuto společnost zničit. Myslím, že bychom měli dát během vzájemných rozhovorů s Čínou najevo, že to je další příklad chování, které může poznamenat naše vzájemné vztahy. A také bychom měli ukázat naši solidaritu s dalajlamou a tibetským lidem,“ řekl americký ministr zahraničních věcí Colin Powell před Výborem Senátu pro zahraniční otázky.
  • 19. ledna 2001 (Káthmándú) - Podle deníku Nepali Times bylo vydáno povolení pro stavbu nejvýše postaveného hotelu na světě. Výdaje na hotel, který by měl stát v údolí Rongphug na tibetské straně Mount Everestu, by měly dosáhnout 2.3 milionů britských liber. Proti projektu protestují horolezci a ekologové, kteří tvrdí, že hotel učiní z okolí nejvyšší hory světa turistický park.
  • 23. ledna 2001 (Brusel) - „Evropská unie je znepokojena tím, že v otázce lidských práv v Číně nedošlo k žádnému pokroku,“ uvádí se ve zprávě EU, zveřejněné na oficiální stránce předsedající země, Švédska. Znepokojení vyjádřila EU především nad rozsáhlým omezováním svobody shromažďování, projevu a sdružování, porušováním práva na svobodu vyznání, situací menšin, zejména Tibeťanů, a častým vynášením trestu smrti. EU také požádala, aby její delegace směla navštívit mladého pančhenlamu Gendün Čhökji Ňimu, který je od roku 1995 zadržován na neznámém místě.
  • 25. ledna 2001 (Iláhábád) - Tibetský vůdce dalajlama přijel do Iláhábádu v severní Indii, aby se zúčastnil oslav největšího hinduistického svátku Kumbh mélá. Na otázku, zda se také jako hinduisté ponoří do posvátných vod řeky Gangy, odpověděl: „Ne, voda je příliš studená.“
  • 1. února 2001 (Lhasa) - Po celém Tibetu se slavil tibetský nový rok, losar. Tibeťané již píší rok 2128, tedy rok železa a hada.
  • 2. února 2001 (Dharamsala) - Sedmnáctý karmapa, Urgjän Thinlä Dordže, získal status uprchlíka, a jeho pobyt v Indii byl tak konečně legalizován.
  • 5. února 2001 (Dharamsala) - Osmadvacetiletá mniška Ngawang Ločhö zemřela ve vězení Dabži rok před skončením svého desetiletého trestu. Ngawang Ločhö byla zatčena za účast na pokojných demonstracích ve Lhase 14. května 1992 a byla obviněna z kontrarevolučních aktivit a propagandy. Příčina její smrti není známa.
  • 8. února 2001 (Peking) - Čínská vláda definitivně schválila kontroverzní plán na stavbu železnice vedoucí do Tibetu. Železnice by měla vést z Golmudu v severozápadní provincii Čching-chaj do tibetského hlavního města Lhasy.
  • 9. února 2001 (Kabrau) - Kolem 150 tibetských dobrovolníků pomáhalo v indické vesnici Kabrau, ležící v západním státě Gudžarát, který byl postižen silným zemětřesením. Tibeťané, vyslaní tibetskou exilovou vládou, se starali o raněné, rozdělovali humanitární pomoc a odklízeli trosky domů.
  • 13. února 2001 (Peking) - Dva kanadští studenti byli v Pekingu zatčeni, když pořádali protibetskou demonstraci během návštěvy kanadského premiéra Jeana Chretiena. Demonstranti roztáhli transparent s nápisem „Svobodný Tibet před svobodným obchodem“ a okamžitě byli zadrženi policií. Policisté na oba studenty údajně křičela, že nejsou v Kanadě.
  • 16. února 2001 (Washington) - Vláda prezidenta George Bushe se rozhodla, že bude v letošním roce podporovat rezoluci OSN kritizující porušování lidských práv v Číně. Tato rezoluce se každoročně stává předmětek sporů mezi USA a Čínou.
  • 20. února 2001 (Londýn) - Na středních a základních školách ve Lhase probíhají kampaně, které mají za úkol odradit děti od víry jejich rodičů. Dětem jejich učitelé říkají, že praktikování buddhismu je „zpátečnické chování“ a je překážkou pokroku. Uvedla to londýnská protibetská organizace Tibet Information Network.
  • 26. února 2001 (Dillí) - Indická policie zadržela osmatřicetiletého Němce, podezřelého z toho, že chtěl zranit sedmnáctého tibetského karmapu. Wolfgang Gerhard Frederichs byl podle agentury AFP zadržen v buddhistickém centru v Sarnáthu, kde se 17. karmapa právě nacházel. Podle policie měl u sebe ostrý nůž a dopis psaný v tibetštině. Věc se dále vyšetřuje.
  • 6. března 2001 (Peking) - Čínský viceprezident Chu Ťin-tchao vyzval k novému zákroku proti separatismu a "nezákonným" náboženským aktivitám v Tibetu. Uvedla to oficiální čínská agentura Sin-chua. Tajemník komunistické strany v letech 1988-92, často zmiňovaný jako kandidát na prezidenta ve volbách v příštím roce, také prohlásil, že by měla zesílit snaha vychovávat tibetskou mládež ve "vlasteneckém" duchu.
  • 6. března 2001 (Washington) - Americká organizace zabývající se lidskými právy Freedom House udělila Mezinárodní cenu náboženské svobody sdružení International Campaign for Tibet za „neúnavné prosazování a podporu náboženské svobody tibetských buddhistů“.
  • 10. března 2001 (Vídeň) - V den 42. výročí tibetského povstání se konaly po celém světě demonstrace a vzpomínkové akce. Ve Vídni proběhla 5. celoevropská demonstrace za Tibet. Demonstrace se 9. března konala i v Praze za účasti asi šedesáti lidí. Po celé České republice také zavlály tibetské vlajky, vyvěšení vlajky 84 radnic potvrdilo.
  • 19. března 2001 (Praha) - Čínští zákonodárci pozvali české poslance na návštěvu Číny a Tibetu. „Zahraniční výbor se domnívá, že taková návštěva je účelná - s tím ale, že by rád rozhodoval o programu cesty,“ řekl člen Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Zahradil. Poslanci již začali připravovat program cesty, termín však zatím nebyl stanoven. Zda se cesta nakonec uskuteční, podle poslanců závisí na tom, nakolik bude Peking souhlasit s jejich představami, která místa navštíví a s kým se setkají. „Rádi bychom se tam setkávali nejen s oficiálními představiteli a s těmi, které nám nabídne čínská strana, se kterou oficiálně komunikujeme, ale chtěli bychom se setkat i s těmi, kteří mají jiné názory,“ řekl ČTK předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek.
  • 31. března 2001 (Tchaj-pej) - Jeho Svatost dalajlama zahájil desetidenní návštěvu Tchaj-wanu. Tibetský vůdce přijel do Tchaj-peje na pozvání Buddhistické asociace Čínské republiky. Na ostrově se dalajlama setkal s tchajwanským prezidentem Čen Šuej-pienem a bývalým prezidentem Li Teng-chuejem. Zároveň také pronesl veřejnou přednášku a vykládal buddhistické učení. Pevninská Čína před návštěvou i v průběhu ní obviňovala dalajlamu a tchajwanské představitele ze spiknutí a ze snahy rozdělit čínský stát. Návštěva Jeho Svatosti vyvolala demonstrace i na samotném Tchaj-wanu. Proti jeho pobytu protestovaly skupiny aktivistů podporujících sjednocení s pevninskou Čínou. Jeho stoupenci naopak demonstrovali za nezávislost Tibetu a Tchaj-wanu.
  • 18. dubna 2001 (Ženeva) - Čína zabránila hlasování o návrhu rezoluce kritizující ji za stav lidských práv, a opět se tak vyhnula odsouzení na zasedání Komise pro lidská práva v Ženevě. Návrh na rezoluci, která obsahovala kritiku potlačování veškeré opozice čínskou vládou a nedodržování lidských práv, podaly Spojené státy. Čína však navrhla rezoluci o nepřijatelnosti (amerického návrhu), pro kterou nakonec hlasovalo 23 zástupců z 53 členských zemí. Sedmnáct zemí hlasovalo proti ní a dvanáct se zdrželo.
  • 21. dubna 2001 (Praha) - Čínský ministr zahraničí Tchang Ťia-süan přijel na třídenní návštěvu Prahy. Setkal se zde se svým českým protějškem Janem Kavanem, předsedou Senátu Petrem Pithartem a premiérem Milošem Zemanem. Informace o jeho návštěvě byly do poslední chvíle utajovány z obav před protestními akcemi. Předchozí návštěvu čínského ministra zahraničí před pěti lety totiž provázely rozsáhlé demonstrace proti porušování lidských práv v Číně a v Tibetu. Tchang Ťia-süan a Jan Kavan se shodli na zájmu o prohlubování ekonomické spolupráce. Šéf čínské diplomacie zároveň kritizoval loňskou návštěvu Jeho Svatosti dalajlamy v ČR. Nebýt podobných věcí, nacházely by se podle Tchanga čínsko-české vztahy na vyšším stupni.
  • 21. dubna 2001 (Dharamsala) - Zpráva, že cenné památky z dalajlamova lhaského sídla Potala jsou znovu přesunovány do Číny, šokovala tibetskou exilovou vládu sídlící v Dharamsale. Pětimetrová bronzová socha Majtréji, Buddhy budoucího věku, byla spolu s dalšími cennostmi z hrobky 7. dalajlamy údajně převezena do Šanghaje. „Palác Potala je považován za světové dědictví a je pod ochranou UNESCO. Žádáme UNESCO, aby zabránilo Číně drancovat náboženské bohatství tibetského lidu,“ řekl mluvčí tibetské exilové vlády Thubtän Samphel.
  • 25. dubna 2001 (Dharamsala) - Jedenáctý tibetský pančhenlama Gendün Čhökji Ňima, který je od svých šesti let nezvěstný, by oslavil své dvanácté narozeniny. Dalajlama ho uznal 14. května 1995 za reinkarnaci pančhenlamy, o den později však chlapec i s rodiči "zmizel". Čínské úřady o něm dosud odmítají prozradit jakékoli informace. Narozeniny pančhenlamy si připomněly stovky Tibeťanů žijících v Indii. „To, co mělo být dnem oslav, je ve skutečnosti dnem smutku. Jak máme oslavovat, když ani nevíme, jestli je [pančhenlama] naživu nebo ne,“ uvedl Taši Wangdü, hlavní mluvčí tibetské exilové vlády.
  • 27. dubna 2001 (klášter Gjütö) - Nyní šestnáctiletý karmapa Urgjän Thinle Dordže, který v lednu minulého roku uprchl z Tibetu do Indie, poprvé promluvil o okolnostech a důvodech svého útěku na tiskové konferenci. „Rozhodnutí opustit rodnou zemi, klášter, mnichy, rodiče, příbuzné a tibetský lid bylo moje vlastní - nikdo mi neřekl, ať odejdu, a nikdo mě nežádal, abych přijel do Indie,“ reagoval na podezření, že jeho útěk proběhl se souhlasem Číňanů. „Do Tibetu se vrátím až v době, kdy se bude moci vrátit i dalajlama,“ řekl také.
  • 1. května 2001 (Dharamsala) - Počet tibetských dětí, které uprchly z Tibetu do Indie, se letos více než zdvojnásobil. Zástupce ředitele Centra pro tibetské uprchlíky v Dharamsale Ngawang Norbu oznámil, že od ledna do dubna 2001 přijelo do Indie 1500 dětí mladších třinácti let. Jejich tibetští rodiče je do Indie posílají především proto, aby děti mohly chodit do tibetských škol.
  • 8. května 2001 (Dharamsala) - „Jsme hluboce znepokojeni tím, že čínské úřady daly povolení skupině španělských horolezců vylézt na Gang Rinpočhe (horu Kailás), která je posvátná pro tři světová náboženství - hinduismus, buddhismus a staré tibetské náboženství bön. … Fakt, že Čína dala povolení a že španělští horolezci o povolení požádali, je jasnou neúctou k náboženskému cítění vyznavačů tří velkých náboženství. Vyzýváme skupinu španělských lezců, aby upustili od tohoto pobuřujícího dobrodružství, především s ohledem na fakt, že náboženství v Tibetu je tak bezohledně pošlapáváno čínskými úřady,“ píše se v prohlášení Úřadu pro informace a mezinárodní vztahy tibetské exilové vlády.
  • 15. května 2001 (Káthmándú) - Nepálský premiér Giridža Prasád Koirála uvedl, že tibetským uprchlíkům žijícím v Nepálu se nebudou povolovat žádné protičínské politické aktivity. Premiér to oznámil v druhý den návštěvy čínského premiéra Ču Žung-tiho v Nepálu. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa, a tak jsou pro něj obchodní svazky s Čínou velice důležité. Zároveň je však Nepál tranzitní zemí pro tibetské uprchlíky směřující do Indie. Londýnská organizace Tibet Information Network již několikrát uvedla, že nepálská pohraniční policie vrací tibetské uprchlíky zpět přes hranici a vystavuje je tak velkému nebezpečí zatčení čínskou policií a uvěznění.
  • 17. května 2001 (Washington) - Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell jmenoval Paulu J. Dobrianskou zvláštní koordinátorkou pro otázky Tibetu. Jejím hlavním úkolem bude prosazovat dialog mezi čínskou vládou a Jeho Svatostí dalajlamou. „Jmenováním zvláštní koordinátorky pro otázky Tibetu americká administrativa jasně demonstrovala svou připravenost chránit tibetskou identitu a zájem podporovat vyjednávání o statusu Tibetu,“ řekl k tomu prezident International Campaign for Tibet John Ackerly.
  • 22. května 2001 (Lhasa) - Tibetský Telecom vyhlásil, že v Tibetu bude zaveden satelitní komunikační systém, který umožní zřídit telefonní linky ve všech městech. Celková cena projektu se odhaduje na 200 milionů jüanů (24 milionů dolarů). V současnosti má v oblasti veliké 1,2 milionů kilometrů čtverečních telefonní spojení jen třetina měst.
  • 23. května 2001 (Washington) - Americký prezident George Bush uvítal Jeho Svatost dalajlamu v Bílém domě. Setkání se uskutečnilo i přes silné protesty Číny, které v té době USA zasadily hned dvě rány - dalajlama byl přijat nejvyššími představiteli (včetně prezidenta a ministra zahraničí Colina Powella) a tchajwanský prezident Čen Šuej-pien se v USA zastavil cestou do Latinské Ameriky a setkal se s americkými poslanci.
  • 23. května 2001 (Dharamsala) - Proběhlo padesáté výročí podepsání Sedmnáctibodové dohody mezi Tibetem a Čínou. Tento kontroverzní dokument donutil bezmocnou tibetskou vládu přijmout soužití s Čínou. Nastolení komunistické vlády v Tibetu podle čínské oficiální agentury Sin-chua ve Lhase oslavily tisíce Tibeťanů, podle zahraničních zdrojů však byli Tibeťané k účasti na oslavách donuceni. Čínská média zároveň znovu odsoudila dalajlamu. „Neustále hovoří o tibetské nezávislosti a špiní sociální, hospodářský a kulturní rozvoj oblasti za poslední půlstoletí,“ napsal deník China Daily.
  • 24. května 2001 (Peking) - Stavba železnice, která by měla vést z Golmudu do Lhasy, bude pravděpodobně odložena na počátek příštího roku. Podle místopředsedy správy Tibetské autonomní oblasti se stavební odbor potýká se třemi problémy: jak položit koleje na zledovatělou půdu a zabránit, aby se koleje propadaly, když led roztaje, jak pokládat koleje v tak vysoké nadmořské výšce a jak chránit křehkou přírodní rovnováhu regionu.
  • 24. května 2001 (Londýn) - Tintin, slavná komiksová postavička, se stal původcem diplomatického incidentu. Belgické nakladatelství Casterman podepsalo smlouvu na vydání 22 knih s Tintinovými dobrodružstvími v Číně. Politicky korektní čínský překladatel však jednu z oněch knih nazvanou „Tintin v Tibetu“ přejmenoval na „Tintin v čínském Tibetu“. Zpráva vyvolala poprask především proto, že ve stejné době byl v Číně na návštěvě belgický ministr zahraničí Louis Michel. Ten však zprávu odmítl komentovat. Belgický Casterman trvá na tom, aby se slovo čínský v názvu neobjevilo: „Zajímá nás čínský trh, ale nezajímá nás politika. Požádali jsme naše partnery, aby knihu upravili, ne z politických důvodů, ale pouze kvůli shodě s originálem,“ uvedlo vydavatelství.
  • 6. června 2001 (Praha) - Do Prahy přijelo 21 členů slavného Tibetského institutu múzických umění (TIPA), jehož cílem je zachovávat v exilu jedinečné tibetské umění tance, zpěvu a divadla lhamo. Tibeťané, kteří přijeli z indické Dharamsaly, v Praze předvedli klasickou divadelní hru Zugkji Ňima a tibetské lidové písně a tance.
  • 9. června 2001 (Peking) - Světový tisk informoval, že v souvislosti s novou vlnou akce „tvrdý úder“ bylo v Tibetu popraveno sedm osob. V rámci této kampaně určené k potírání kriminality bylo podle odhadů diplomatů v celé ČLR popraveno alespoň 1000 osob. Panují obavy, že kampaně se dá snadno zneužít i k likvidaci politických protivníků, a to zejména v Tibetu a Sin-ťiangu.
  • 13. června 2001 (Londýn) - Ve Švýcarsku byl předán policii výhrůžný dopis radikální frakce Tibetského kongresu mládeže adresovaný členům Mezinárodního olympijského výboru, které vyzývá, aby při volbě pořadatelského města Olympijských her v r. 2008 nehlasovali pro Peking. Kongres se od dopisu distancoval a zdůraznil svůj nenásilný způsob bojkotu olympiády.
  • 15. června 2001 (Peking) - Světové agentury informovaly o případu Tibeťanky, která byla lhaským soudem odsouzena k odnětí svobody na šest roků za to, že byla přistižena, jak s dalšími čtyřmi přáteli sleduje videozáznam s Jeho Svatostí dalajlamou. Každý musel zaplatit pokutu 5000 jüanů (600 dolarů). Vystavování podobizen dalajlamy je v Tibetu trestným činem a jen za loňský rok byla za tento "přečin" ve Lhase uložena pokuta celkem 450 Tibeťanům.
  • 18. června 2001 (Soul) - Jihokorejská vláda se rozhodla, že nepovolí plánovanou návštěvu Jeho Svatosti dalajlamy. Jde již o druhé zamítnutí návštěvy tibetského duchovního vůdce v posledních měsících. Jižní Korea se obává konfliktu se sousední Čínou.
  • 20. června 2001 (Washington) - Čínské úřady zahájily likvidaci a vyhánění obyvatel z rozsáhlého klášterního komplexu Larung Gar v provincii S'-čchuan, ve kterém pobývalo asi sedm až osm tisíc mnichů a zejména mnišek. Informovala o tom organizace International Campaign for Tibet. Komplex založil před deseti lety charismatický učitel Khänpo Džigme Phüncchog jako horskou poustevnu. Ta se časem stala cílem mnoha mnichů a mnišek, kteří sem přicházeli zpravidla na přechodnou dobu, aby si zde v prostředí mimo kontrolu komunistické strany obohatili studium buddhismu.
  • 23. června 2001 (Peking) - V nejbližší době má dokončit letecký výcvik první skupina tibetských pilotů, kteří by krátce nato měli začít řídit civilní lety. Současně se připravuje patnáct Tibeťanek na práci stevardek. Uvedla to čínská tisková agentura.
  • 27. června 2001 (Londýn) - Nezákonný obchod s vlnou a kožešinou z tibetských antilopy druhu orongo vzkvétá. Upozornila na to organizace na ochranu zvířat International Fund for Animal Welfare. Kvůli jemné srsti je každý rok vybito zhruba 20 000 kusů těchto chráněných zvířat. Na jednu šálu, jejíž cena se na ilegálním britském trhu může vyšplhat až na 10 000 liber, je potřeba srst až z pěti zvířat, která se však musí zastřelit, protože údajně se ještě nikomu nepodařilo chytit oronga živého.
  • 29. června 2001 (Peking) - Jak informovala čínská oficiální média, ve Lhase a v Golmudu byla slavnostně zahájena výstavba železniční trati do Tibetu. Slavnostního aktu se osobně zúčastnil čínský premiér Ču Žung-ťi. „Čching-chajsko-tibetská železnice, která povede přes střechu světa, je bezprecedentním projektem v dějinách lidstva,“ uvedl. Výstavba by měla být dokončena během šesti let.
  • 29. června 2001 (Kodaň) - V přátelském fotbalovém utkání v Kodani porazil tým Grónska mužstvo sestavené z tibetských uprchlíků žijících v různých zemích světa 4:1. "Už to, že máme na trávníku vlastní mužstvo, je pro nás vítězství," řekl vedoucí tibetského mužstva. Přestože šlo o utkání amatérských hráčů, čínští diplomati se snažili přesvědčit dánské úřady, aby utkání nedovolily. Kodaňští radní odmítli do věci zasahovat a přistoupili pouze k zákazu vyvěšování národních vlajek a zpěvu hymen.



[  01.07.2001    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]