Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v první polovině roku 2000

  • 5. ledna 2000 (Dharamsala) - Do indické Dharamsaly dorazil 17. karmapa Orgjän Thinlä Dordže, který 31. 12. 1999 opustil tajně, bez vědomí čínských úřadů, klášter Cchurphu ležící v Tibetu nedaleko Lhasy. Čtrnáctiletý chlapec urazil asi 1500 km, z toho část pod plachtou nákladního auta a část pěšky přes těžce schůdné průsmyky na hranicích Tibetu a Nepálu. Po svém příjezdu do Dharamsaly se 17. karmapa setkal s dalajlamou a poté se z bezpečnostních důvodů uchýlil na neznámé místo.
  • 12. ledna 2000 (Peking) – Čínské úřady začaly rušit vysílání rádia Voice of Tibet a nahradily ho programem vlastní produkce. O několik dní později proti tomu protestovala novinářská organizace Reportéři bez hranic. Čína zkouší podle slov představitelů organizace blokovat rádio Voice of Tibet už od roku 1996, kdy začalo vysílat.
  • 20. ledna 2000 (Štrasburk) – Evropský parlament schválil rezoluci, v níž naléhá na čínskou vládu, aby odpověděla na mezinárodní volání po zlepšení situace lidských práv a garantovala politickou a náboženskou svobodu v Číně, zejména na Macau a v Tibetu.
  • 27. ledna 2000 (Peking) – Zpráva, kterou v roce 1962 sepsal desátý pančhenlama a kterou Mao Ce-tung okamžitě odsoudil, byla konečně zveřejněna. Dokument, známý pod názvem Sedmdesátitisícová petice (70 000 Character Petition), byl dosud z nařízení čínské vlády přísně tajný. Pančhenlama si v této zprávě stěžoval na zhoršující se situaci v Tibetu a kritizoval špatné zacházení, kterému byli Tibeťané vystaveni. Jeden z nejdůležitějších textů moderní tibetské historie, který Mao Ce-tung označil za „jedovatý šíp“, si můžete přečíst na webové stránce Tibet Information Network (www.tibetinfo.net).
  • 2. února 2000 (Lhasa) – Desetiletý Gjalcchän Norbu, kterého Číňané vybrali jako reinkarnaci pančhenlamy, vystoupil v televizním vysílání a prohlásil: „Hluboce ctím velkou rodinu své čínské vlasti a uznávám správnou náboženskou politiku Komunistické strany Číny.“
  • 6. února 2000 (Tibet) – Tibeťané oslavili Losar – tibetský nový rok. Podle královského letopočtu ted Tibeťané píší rok 2127. Podle šedesátiletého cyklu (rabčhung) se jedná o rok železa a draka.
  • 23. února 2000 (Peking) - Čínská vláda pohrozila Japonsku, že diplomatické styky těchto států budou ohroženy, pokud dalajlama uskuteční návštěvu Japonska, plánovanou na březen či duben 2000.
  • 25. února 2000 (Washington) - Americké ministerstvo zahraničí vydalo svou každoroční zprávu o porušování lidských práv ve světě a ostře v ní kritizovalo Čínu. Dokument označuje Čínu za autoritativní stát, ve kterém jeho obyvatelé nemohou svobodně vyjádřit nesouhlas s politikou vládní strany. Čína na kritiku rozhořčeně reagovala a obvinila USA z toho, že překrucuje fakta a že se vyhýbá řešeni vlastních problémů s dodržováním lidských práv.
  • 9. března 2000 (Liberec) - V Severočeském muzeu v Liberci byla zahájena výstava Diamantová cesta Buddhy, která představila umění tibetského buddhismu. Návštěvníci zde mohli do konce května shlédnout sochy, thangky a rituální předměty z Tibetu a okolních zemí.
  • 10. března 2000 (Praha) -Příznivci Tibetu si na celém světě připomenuli 41. výročí tibetského národního povstání, které vyvrcholilo odchodem dalajlamy a osmdesáti tisíc uprchlíků do okolních zemí. V ČR byla vyvěšena tibetská vlajka na 93 radnicích. V Praze se jako každoročně konala demonstrace před čínským velvyslanectvím, letos se jí zúčastnilo asi 300 lidí. Večerní koncert na podporu Tibetu, který se konal na pražském Vítkově, navštívilo více než 1800 lidí.
  • 10. března 2000 (Brno) - Brněnská organizace Nesehnutí uspořádala happening, kterým protestovala proti rozhodnutí brněnských zastupitelů nevyvěsit tibetskou vlajku. Její členové se oblékli do montérek s červenými srpy a kladivy na klopách, nesli portrét Mao Ce-tunga a chtěli brněnskému primátorovi Petru Duchoňovi předat dopis, v němž jako zástupci Číny děkovali "za rozhodnutí odmítnout návrh hrstky provokatérů z řad asociální mládeže na vyvěšení takzvané tibetské vlajky na sídle úřadu".
  • 21. března 2000 (Praha) - V prostorách Starého královského paláce na Pražském hradě se konala vernisáž výstavy Tibet 2000, kterou v následujících měsících navštívilo deset tisíc lidí. Na vernisáži výstavy, jež představila předměty denní potřeby a spotřeby užívané v Tibetu, promluvil i zástupce dalajlamy pro střední Evropu Čhime Rigdzin.
  • 22. března 2000 (Londýn) - Fotografie pořízené minulý měsíc ve Lhase naznačují, že se ve věznici Wuthidu (Outhidu) staví nové bloky s celami a že se provádí také rekonstrukce největšího tibetského vězení v Dabži. Uvedla to organizace Tibetské informační centrum (Tibet Information Network), sídlící v Londýně. Fotografie podle ní jasně dokazují, že se v budoucnu dramaticky zvýší vězeňská kapacita.
  • 30. března 2000 (Ženeva) - Herec Richard Gere, předseda Mezinárodní kampaně za Tibet (International Campaign for Tibet), naléhal na účastníky konference o lidských právech v Ženevě, aby odsoudili Čínu za náboženské a kulturní represe, které provádí v himalájském regionu. Prohlásil také, že by Čína neměla být přijata do Světové obchodní organizace (WTO), dokud se v otázce lidských práv nepolepší.
  • 12. dubna 2000 (Štrasburk) - Evropský parlament přijal během svého zasedání ve Štrasburku rezoluci o lidských právech v Tibetu. Vyjadřuje v ní znepokojení nad ohrožením tibetského kulturního a duchovního dědictví, které je způsobeno přesunem etnických Číňanů do Tibetu. Rezoluce také Čínu vyzývá, aby vedla dialogy o budoucích uspořádání v Tibetu na základě Pětibodového mírového plánu s dalajlamou.
  • 20. dubna 2000 (Lhasa) - Čína vydá 4,9 milionů jüanů na opravu paláce Potala ve Lhase. Tento projekt zahrnuje již třetí rozsáhlou renovaci Potaly, která je na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.
  • 27. dubna 2000 (Dharamsala) - Tibetské centrum za lidská práva a demokracii obdrželo informaci, že 15. května 1998 zemřela ve věznici Dabži pětadvacetiletá mniška Cchulthim Zangmo. Příčinou její smrti bylo zranění, které utrpěla při bití, následujícím po její účasti na květnových protestech v Dabži. Počet ověřených úmrtí, způsobených represemi po těchto protestech, stoupl na jedenáct.
  • 27. dubna 2000 (Lhasa) - Tibetská autonomní oblast se rozhodla investovat 22,7 miliard jüanů do ochrany životního prostředí na dalších padesát let. Na tento rok naplánovala asi dvanáct projektů, např. ochranu horního toku řeky Jang-c'tiang.
  • 11. května 2000 (Berlín) - V Berlíně byla zahájena třetí mezinárodní konference skupin na podporu Tibetu. Zúčastnilo se jí asi 300 delegátů z 52 zemí, včetně České republiky. Projednával se zde především plán kampaní na tento rok a také návrh na koordinaci všech tibetských skupin. Na závěr konference přijel i tibetský duchovní vůdce dalajlama.
  • 12. května 2000 (Varšava) - Při své návštěvě Polska navštívil dalajlama vězení ve Varšavě a položil květiny k památníku, který připomíná, kdo byl v této věznici zadržován, mučen a zavražděn z politických důvodů. Dalajlama také mluvil s několika vězni a prohlédl si jejich cely.
  • 21. května 2000 (Kodaň) - Dánský premiér Poul Nyrup Rasmussen na tiskové konferenci prohlásil, že Tibet pokládá za součást Číny, přestože se o několik dní dříve setkal s Jeho Svatostí dalajlamou na letišti v Kodani.
  • 23. května 2000 (Peking) - Přírodní rezervaci chce Čína vytvořit na Tibetské náhorní plošině, aby tak chránila místo, kde pramení tři velké řeky - Jang'c tian, Chuang-che a Horní Mekong.
  • 24. května 2000 (Dharamsala) - Čínská policie zadržela asi padesát tibetských studentů, když se pokoušeli překročit hranice z Nepálu do Tibetu. Mladí lidé chtěli navštívit své rodiče a příbuzné poté, co ukončili své vydělání v tibetských školách v Indii. Podle posledních zpráv byli všichni mladší 18 let.
  • 4. června 2000 (Londýn) - Kontrola tibetsko-nepálské hranice se následkem karmapova útěku zvýšila. Úřady v Tibetu dokonce podle zpráv Tibetského informačního centra (Tibet Information Network) vydaly nová nařízení, týkající se ochrany těchto hranic.
  • 14. června 2000 (Londýn) - Zákroky proti disidentům v Číně a Tibetu byly v minulém roce nejtvrdší za posledních deset let. Uvádí to výroční zpráva Amnesty International za rok 1999. Policie podle této zprávy svévolně zatkla tisíce lidí, kteří byli poté odsouzeni k dlouholetému žaláři nebo posláni do pracovních táborů. Rozšířené je stále i mučení.
  • 20. června 2000 (Washington) - Jeho Svatost dalajlama se před Bílým domem setkal s Billem Clintonem. Americký prezident podpořil dalajlamovu snahu o dialog s Čínou a vyjádřil naději, že Čína odpoví na jeho úsilí pozitivně. Čína však na dalajlamovo setkání s Clintonem reagovala tvrzením, že se tím Spojené státy vměšují do jejích vnitřních záležitostí.
  • 22. června 2000 (Peking) - Čínský Informační úřad vydal "bílou knihu" Vývoj tibetské kultury. Ta popírá, že je tibetská kultura ohrožena a naopak popisuje údajný pokrok, kterého Tibet dosáhl pod čínskou vládou. Čína tím reaguje na dalajlamovu snahu, upozornit svět na zoufalou situaci Tibeťanů a ohrožení jejich kultury a způsobu života.
  • 24. června 2000 (Peking) - Tibetskému klášteru Taglung Dag poblíž Lhasy hrozí zavření. Důvodem je zatčení čtyř mnichů z tohoto kláštera za to, že vykřikovali protičínská hesla.
  • 26. června 2000 (Dharamsala) - Sedmnáctý karmapa Urgjän Thinlä Dordže oslavil své patnácté narozeniny. Před klášterem Gjütö v severní Indii se shromáždily stovky lidí, aby mu popřály vše nejlepší.
  • 28. června 2000 (Los Angeles) - Z politických a náboženských důvodů jsou v Tibetu zadržovány a mučeny i děti ve věku kolem šesti let. Uvedl to kalifornský Mezinárodní výbor právníků pro Tibet, který ve své zprávě citoval výpovědi dětských uprchlíků z Tibetu. Bitím a elektrickými šoky se podle této zprávy trestá například napsání slova "nezávislost" do školního sešitu nebo vyvěšení obrázku Jeho Svatosti dalajlamy.
  • 28. června 2000 (Peking) - Agjä Rinpočhe, opat kláštera Kumbum, byl odvolán ze své pozice člena stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců. Důvodem bylo porušení zákonů, kterého se dopustil před dvěma lety tím, že jako soukromá osoba opustil Čínu a emigroval do Spojených států. Přestože se o jeho útěku vědělo již od listopadu 1998, čínské úřady se o jeho nepřítomnosti nezmiňovaly, vydaly pouze prohlášení, že Agjä Rinpočhe cestuje. Kumbumský opat mezitím získal v USA politický azyl.



[  01.07.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]