Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v druhé polovině roku 2003

  • 3. července (Káthmándú) – Skupina devatenácti Tibeťanů zatčených v předchozích dnech za ilegální vstup do Nepálu byla propuštěna a předána zástupcům Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky.
  • 6. července (Brusel) – V den dalajlamových 68. narozenin vypršela lhůta Evropského parlamentu (EP), po jejímž uplynutí by v případě nepodepsání čínsko-tibetské smlouvy o budoucím uspořádání v Tibetu měly členské státy EU uvažovat o uznání tibetské exilové vlády jakožto legitimního zástupce tibetského lidu. V této souvislosti se 15. července sešli členové skupiny pro otázku Tibetu EP. Shodli se, že budou sledovat vývoj čínsko-tibetských jednání a jednat o možnosti, jak dialog podpořit.
  • 10. července (Ženeva) – K patnácti novým položkám na seznamu biosférických rezervací UNESCO byla zařazena i oblast rezervace Ja-tung (Tib: Ňingthi, Dawa-dzong) v Khamu v dnešní provincii S’-čchuan.
  • 14. července (Peking) – Letecká společnost China Southern Airlines oznámila, že zahájí lety z Kantonu (Kuang-čou) do Lhasy.
  • 14. července (Washington) – Podle stanice Radio Free Asia čínská ústřední vláda vydala pokyn, podle kterého mají být v TAO propuštěni tibetští průvodci turistů, kteří získali vzdělání v zahraničí, aby je mohli nahradit Číňané. Nařízení se týká stovek Tibeťanů, kteří získali vzdělání v Indii a Nepálu.
  • 14. července (Dharamsala) – Tibetská exilová vláda zveřejnila dokument „Tibet 2003: stav životního prostředí“ a vyzvala čínskou vládu, aby přehodnotila své rozvojové plány v Tibetu. „Bez ohledu na to, zdali bude vyřešena otázka Tibetu, problematiku životního prostředí nelze opomíjet, protože se týká lidí žijících v Indii, Číně i v dalších zemích na dolních tocích řek,“ uvedl premiér Samdhong Rinpočhe.
  • 16. července (Dillí) – Kanada jako 22. země světa navázala diplomatické styky s Bhútánem.
  • 17. července (Peking) – Čínská média oznámila, že v říjnu bude provedena studie proveditelnosti výstavby velké hydroelektrárny na řece Jarlung Cangpo (Brahmaputra).
  • 4. srpna (Londýn) – Tibetské informační středisko (TIN) sdělilo, že dvěma tibetským politickým vězňům byl zkrácen trest odnětí svobody. Džampal Čhangčhub (zřejmě 47) i Ngawang Özer (39) patří do tzv. Skupiny deseti, založené v 80. letech na podporu demokracie a šíření dalajlamova učení. Její členové byli uvězněni v roce 1989. Džampal Čhangčhubovi, odsouzenému původně k 19 rokům vězení, bude trest zkrácen o tři roky a bude propuštěn v dubnu 2005. Ngawang Özerovi byl trest 17 let vězení zkrácen o dva roky a na svobodu bude propuštěn v dubnu příštího roku.
  • 5. srpna (Peking) – Čínské ministerstvo zahraničí sdělilo agentuře AFP, že pančhenlama vede "šťastný a normální" život a že jeho studium se vyvíjí velmi dobře.
  • 8. srpna (Washington) – Radio Free Asia zveřejnilo další případ vydání tibetských uprchlíků nepálskou policií čínským úřadům. Tentokrát jde o čtyři mladíky z provincie Čching-chaj, z nichž nejmladšímu je 15 let.
  • 10. srpna (Káthmándú) – Čínští a nepálští zástupci jednali o možnosti otevřít nové hraniční přechody mezi Nepálem a Tibetem. K současným přechodům v Kodari a Purangu by tak mohly přibýt další dva: Karung a Nangpa-la. Jednání vyvrcholila dohodou, že obě země odstraní překážky bránící v rozvoji cestovního ruchu, zejména v oblasti posvátné hory Kailás a jezera Mánasaróvar. Jedná se i o možnosti, že by Nepálci provozovali vrtulníkovou dopravu do obou míst. V nedalekém Sikkimu se mezitím uvažuje o zřízení autobusové linky Gangtok-Lhasa.
  • 20. srpna (Washington) – Radio Free Asia sdělilo, že Čína nečekaně zrušila plánovanou návštěvu delegace významných tibetských exilových představitelů do Číny a TAO. Zdůvodnila to tím, že někteří ze členů delegace vyvíjeli činnost na „rozštěpení ČLR“.
  • 25. srpna (Paříž) – Dalajlama uvedl pro list Le Figaro, že jednání s Čínou o Tibetu musí v brzké budoucnosti vést k nějakému výsledku. „Když nebude žádný výsledek do dvou nebo tří let, těžko budu mladé přesvědčovat o tom, že střední cesta je ta správná.“
  • 4. září (Brno) – V Brně bylo založeno Sdružení pro Tibet, organizace občanů, kteří se zajímají o Tibet, tibetskou kulturu nebo tibetský buddhismus. Toto občanské sdružení chce veřejnost informovat o tibetském kulturním odkazu a v oblasti Ladaku a Zanskaru podporovat školy a kláštery.
  • 6. září (Dharamsala) – U příležitosti druhého výročí nastoupení do úřadu vydali ministři tibetské exilové vlády prohlášení shrnující jejich plány do budoucna. Předseda vlády Samdhong Rinpočhe zdůraznil, že při všech činnostech bude jeho vláda respektovat tři základní principy: princip pravdy, nenásilí a skutečné demokracie. Konkrétní plány kabinetu se mj. týkají hospodaření exilové vlády, školství a zdravotnictví v tibetských exilových komunitách a mezinárodních vztahů.
  • 7. září (Čandígarh) – V severoindickém Čandígarhu skončila třídenní konference indických skupin na podporu Tibetu. Její účastníci mj. vyzvali indickou vládu, aby zprostředkovala jednání mezi tibetskou a čínskou stranou a aby revidovala indicko-čínskou dohodu z června 2003 tak, aby byly odstraněny veškeré pochybnosti ohledně Tibetu.
  • 10. září (Washington) – Americký prezident Bush přijal dalajlamu v Bílém domě. Přislíbil, že bude vyzývat ČLR k zahájení dialogu s tibetskou stranou. Čínské velvyslanectví proti návštěvě dalajlamy v USA protestovalo s tím, že tibetský představitel využívá americkou půdu pro svou separatistickou činnost.
  • 17. září (Londýn) – Tibetské informační centrum TIN sdělilo, že byl propuštěn Jongdzin Ňima, učitel karmapy Ugjäna Thinlä Dordžeho. Zatčen byl v červnu 2002 za údajnou účast na přípravách karmapova útěku do exilu.
  • 17. září (Dharamsala) – Dalajlamův zvláštní vyslanec Lodi Gjari v rozhovoru pro Rádio svobodná Asie uvedl, že tibetská exilová vláda požádala Čínu o umožnění třetí návštěvy dalajlamových vyslanců.
  • 22. září (Curych) – Rinzin Wangmo (20), dcera 10. pančhenlamy, navštívila Švýcarsko. Pančhenlamova dcera se těší úctě Tibeťanů v Tibetu i v exilu a někteří pozorovatelé se domnívají, že by v budoucnosti mohla významně zamíchat tibetsko-čínskými kartami. Rinzin Wangmo je studentkou třetího ročníku univerzity ve Washingtonu. Její matka, která je vnučkou jednoho z Čankajškových generálů, žije v Pekingu.
  • 23. září (Dharamsala) – Podle zpráv Tibetského střediska pro lidská práva a demokracii (TCHRD) byla uzavřena klášterní škola Kirti v okresu Ngapa (prefektura Ngapa, provincie S’-čchuan) a její zakladatel Söpa Nagur zmizel. Škola byla založena roku 1994 a sloužila několika stovkám studentů ve věku od 7 do 20 let z chudých venkovských oblastí, kde schází školská infrastruktura.
  • 2. října (Dharamsala) – Druhý ročník soutěže Miss Tibet skončila fiaskem, když devět z deseti přihlášených na závěrečný galavečer nedorazilo. Letošní Miss Tibet se tak stala jediná finalistka, dvacetiletá Cchering Kji. „Ze strany zastánců tradičních hodnot byl na dívky vyvíjen obrovský tlak, aby se nezúčastnily,“ uvedl k tomu organizátor soutěže Lozang Wanggjal.
  • 4. října (Dharamsala) – TCHRD informovalo, že v okresu Dawu (provincie S’-čchuan) 1. října zemřel mnich Ňima Dagpa (29), který byl v září ze zdravotních důvodů propuštěn z vězení. Byl zatčen za vylepování plakátů požadujících nezávislost Tibetu a v říjnu 2000 byl odsouzen k devíti rokům odnětí svobody. Konkrétní příčina smrti je neznámá, z Dagpova dopisu zveřejněného po jeho smrti však vyplývá, že byl ve vězení brutálně mučen.
  • 8. října (Káthmándú) – Za ilegální vstup do Nepálu bylo zatčeno 11 Tibeťanů, mezi nimi tři děti a jedna žena.
  • 18. října (Dharamsala) – TCHRD sdělilo, že v okresu Marthang (Tibetská autonomní prefektura Ngapa, provincie S’-čchuan) byli čtyři mniši z kláštera Khangmar odsouzeni k odnětí svobody na osm až dvanáct let. Další mnich a malíř thangk byli odsouzeni k jednoletému vězení. Provinili se tím, že v polovině ledna uskutečnili obřad za dlouhý život dalajlamy a za úspěšné dokončení obřadu Kálačakry. Při prohlídce pak u nich byly nalezeny zakázané portréty dalajlamy a pančhenlamy.
  • 18. října (Praha) – V Praze byla za účasti Václava Havla a dalajlamy zahájena 4. mezinárodní konference skupin na podporu Tibetu. Čínské velvyslanectví reagovalo ostrým prohlášením, na něž české Ministerstvo zahraničí odpovědělo protestní nótou. Na konferenci představitelé tibetského exilu účastníky informovali o nejnovějším vývoji tibetsko-čínských vztahů a o svých postojích. Proběhla řada tematických diskusí o dalších strategiích celosvětového protibetského hnutí. Ve společném dopisu 260 účastníků konference ze 47 zemí světa vyzvalo EU ke zřízení úřadu zvláštního zástupce pro Tibet.
  • 28. října (Káthmándú) – Nepálská policie zatkla 33 tibetských uprchlíků a poté je předala zástupcům UNHCR. Úřady informovaly o tom, že uprchlíci budou pokračovat do indické Dharamsaly. Tento postup odpovídá nové nepálské politice tzv. non-refoulementu (uprchlíci nebudou vraceni do země, kde by mohla být ohrožena jejich svoboda či život). Tuto politiku Nepál přijal v důsledku celosvětové kritiky za předání osmnácti tibetských uprchlíků čínským úřadům v květnu tohoto roku.
  • 31. října (Dharamsala) – Počítače tibetské exilové správy a skupin na podporu Tibetu po celém světě se znovu staly cílem čínského virového útoku, který zesílil v souvislosti s pražskou konferencí.
  • 12. listopadu (Brusel) – V Evropském parlamentu (EP) se konalo fórum o Tibetu, na němž poslanci EP a národních zastupitelských sborů zemí EU vyzvali ČLR, aby upustila od podmínek pro zahájení jednání s dalajlamou, a zopakovali výzvu, aby byl v EU zřízen úřad zvláštního zástupce pro Tibet. Poslanci doporučili, aby členské státy EU znovu zvážily rezoluci EP z 6. července 2000, v níž se navrhuje uznání tibetské exilové vlády jakožto legitimního zástupce tibetského lidu za předpokladu, že v čínsko-tibetském jednání nedojde k pokroku.
  • 14. listopadu (Káthmándú) – Čínský velvyslanec v Nepálu Sun Che-pching uvedl, že ČLR má v plánu zastavit příliv tibetských „ilegálních migrantů“ do Nepálu. Cesta přes Nepál přitom představuje nejdůležitější trasu, kterou se tibetští uprchlíci dostávají do exilu. Organizace International Campaign for Tibet (ICT) v této souvislosti informovala, že čínská vláda nedávno dokončila výstavbu silnice do Gjalpungu, pouhých 6 km od průsmyku Nangpa La (5 716 m) na tibetsko-nepálské hranici, kterým prochází hlavní trasa využívaná tibetskými uprchlíky.
  • 19. listopadu (Washington) – Stanice Radio Free Asia sdělila, že ve městě Kandze v provincii S’-čchuan neznámí aktivisté vyvěsili na rozhlasovém vysílači naproti místnímu klášteru tibetskou vlajku. Nejprve se ji neúspěšně snažili odstranit vojáci, nakonec však musela být povolána skupina profesionálních horolezců. Místní činitelé tento incident odmítají slovy „O ničem takovém nevím“ či „Nic tam nebylo“.
  • 26. listopadu (Káthmándú) – Nepálské úřady propustily devět Tibeťanů, kteří vstoupili na nepálské území bez platných dokladů před dvěma lety. Uprchlíci se na svobodu dostali poté, co za ně nadace Himalaya Foundation ze San Franciska uhradila pokutu požadovanou nepálskými úřady.
  • 27. listopadu (Vatikán) – Dalajlama se při návštěvě Itálie krátce setkal s papežem. Vatikán, který má s ČLR napjaté vztahy, návštěvu podal jako událost bez většího významu. Následujícího dne se dalajlama v Římě zúčastnil setkání s několika laureáty Nobelovy ceny, mj. s Michailem Gorbačevem, Lechem Wałęsou a Šimonem Peresem.
  • 1. prosince (Peking) – Čínská oficiální média sdělila, že v Tibetské autonomní oblasti (TAO) byla od začátku roku na daních vybrána více než jedna miliarda jüanů (124 mil. USD), což je o 15 % více než ve stejnou dobu v minulém roce. Současně se zde v prvních deseti měsících meziročně zvýšily investice o 36 %. Úřady očekávají, že hrubý domácí produkt v TAO v roce 2003 vzroste o 12 %.
  • 2. prosince (Londýn) – Podle informací TIN byl ve Lhase k šesti rokům vězení odsouzen Ješe Gjamccho, člen Lidové politické poradenské konference města Lhasa, kterému je více než 70 let. Ješe Gjamccho před rokem 1959 působil jako tajemník tibetské vlády, v roce 1959 se aktivně účastnil povstání a údajně strávil 10 let ve vězení. V 80. letech byl rehabilitován a podobně jako řada členů tibetské aristokracie v rámci snahy čínského režimu legitimizovat svou vládu v Tibetu dostal symbolickou funkci.
  • 3. prosince (Káthmándú) – ČLR a Nepál podepsaly smlouvu o otevření dvou obchodních transhimálajských cest. Jeden přechod bude otevřen v regionu Makalu a druhý v oblasti Mustang. Čína současně Nepálu poskytne pomoc ve výši 9,6 mil. USD na výstavbu silnice v západním Nepálu, technické školy a nemocnice pro státní zaměstnance.
  • 4. prosince (Beverly Hills) – Album tibetských buddhistických zpěvů mnichů z kláštera Šerab Ling (asi 60 km od Dharamsaly) bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii tradiční světová hudba. Letošní ceny Grammy budou vyhlášeny 8. února.
  • 4. prosince (Peking) – Státní tisková agentura Sin-chua sdělila, že bylo dokončeno rozšíření lhaského letiště Gongkar. Po těchto úpravách bude letiště schopno ročně odbavit 1,1 mil. cestujících.
  • 15. prosince (Praha) – Český ministr zahraničí Cyril Svoboda přijal žádost šesti organizací pro lidská práva o pomoc tibetskému politickému vězni Tändzin Deleg Rinpočhemu. Přislíbil, že diplomatickou cestou vyjádří vládě ČLR náš zájem o vyřešení tohoto případu.
  • 15. prosince (Peking) – Agentura Sin-chua oznámila, že TAO v prvních 11 měsících roku navštívilo 915 945 turistů, což představuje meziroční nárůst o 8,3 %. Z toho 49 845 představují zahraniční turisté (o 61,6 % méně než v předchozím roce) a 866 100 tvoří turisté z ČLR (nárůst o 21 %). Příjmy z cestovního ruchu za stejné období byly 122,55 mil. USD, což vzhledem k předchozímu roku představuje nárůst o 6,5 %.
  • 20. prosince (Ženeva) – Zvláštní zpravodajka OSN pro problematiku práva na vzdělání Katarina Tomaševski předložila zprávu, v níž ostře kritizuje Čínu za neschopnost zajistit svému obyvatelstvu vzdělání a zejména za politiku uplatňovanou vůči menšinám a za vysokou negramotnost v TAO (39,5 %). Zpráva bude projednávána na 60. zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě od 15. března do 23. dubna 2004.
  • 23. prosince (Washington) - Organizace International Campaign for Tibet (ICT) sdělila, že sedm z osmnácti tibetských uprchlíků na útěku z Tibetu, které nepálské úřady v květnu 2003 vydaly Číně, byli ještě koncem září vězněni. Podle zpráv od jejich bývalých spoluvězňů byli nejprve zadržováni ve věznici v Ňalam, kde byli biti a týráni, a poté byli přesunuti do nové věznice v Žikace určené pro uprchlíky zadržené při útěku z Tibetu nebo při návratu z Indie či Nepálu. Toto zvláštní zařízení nese oficiální název „Nové tibetské přijímací středisko“.



[  14.02.2004    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Miroslav Pošta  ]