Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Vlajka pro Tibet

Vlajka pro Tibet a březnové Dny Tibetu v roce 2004

Tibet i Čína se spokojí s hranicemi, které jim nyní náleží. Vše na východě je zemí velké Číny a vše na západě je beze všech pochybností zemí velkého Tibetu. Od nynějška žádná strana nerozpoutá válku, ani se nezmocní cizího území...

Část této mírové smlouvy, podepsané roku 821 vládnoucími představiteli Číny a Tibetu byla o rok později vytesána do kamene a vztyčena před čínským císařským palácem a před chrámem Džókhang ve Lhase. Kamenný sloup doring s mírovým poselstvím, které zároveň pevně stanovilo hranice mezi oběma zeměmi stojí před Džókhangem i dnes.

Číňané kolem doringu záměrně postavili zděnou zídku, takže lidé procházející kolem, kamenný sloup s vytesanými tibetskými a čínskými znaky vidět nemůžou. Pro mnohé Tibeťany ale přesto zůstává symbolem dávno ztracené svobody.

Přestože jsou historická fakta nepopiratelná a Tibet byl v minulosti dlouhá léta uznán jako samostatný stát, vydalo 6. března 2004 velvyslanectví ČLR v České republice oficiální prohlášení, ve kterém vyjadřuje „rozhodný odpor“ k myšlence připojení českých měst k mezinárodní akci nazvané Vlajka pro Tibet.

Vlajka pro Tibet
O čtyři dny později, 10. března 2004, v den 45. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, zavlála tibetská vlajka na 239 radnicích, obecních úřadech, magistrátech, krajských úřadech nebo městských částech v demokratické zemi jako tichá připomínka 80 000 Tibeťanů, kteří zemřeli během povstání a jako podpora zemi, ve které je například i pouhý odkaz na slovo demokracie na internetových stránkách Číňany soustavně blokován.

V prohlášení k 45. výročí tibetského lidu Jeho Svatost dalajlama upozorňuje: „Situace v oblasti lidských práv se v Tibetu nijak výrazně nezlepšila. Porušování lidských práv zřetelně vykazuje snahu zabránit Tibeťanům jakožto národu prosazovat vlastní identitu a kulturu. Porušování lidských práv je výsledkem politiky rasové a kulturní diskriminace a náboženské nesnášenlivosti. V této souvislosti je velmi povzbudivé, že mnoho jednotlivců, vlád a parlamentů po celém světě vyzývá ČLR k vyřešení otázky Tibetu pokojným vyjednáváním.“

Tibetské vlajky zavlály na radnicích i ve stovkách evropských měst - např. v Německu (571), Francii (více než 500). Rakousku (75), Švýcarsku (20), Lucembursku (20). V některých zemích má řada radnic tibetskou vlajku vyvěšenou trvale: v Itálii (206), Německu (154), Maďarsku (18), Belgii (12), Španělsku (4), Albánii (3), Švýcarsku (2) a Chorvatsku (1).

Dny Tibetu
Tibetská vlajka zavlála 10. března 2004 na průčelí zámku v Mníšku pod Brdy, budově Filozofické fakulty Ostravské univerzity, kostele farního sboru Českobratrské církve evangelické, knihovně v Dobré vodě u Pacova, na budově Národního technického muzea v Praze, hradu Točník a na mnoha dalších institucích, místech a domech. V průběhu měsíce března organizovali jednotlivci, neziskové organizace a sdružení řadu doprovodných akcí v menších či větších městech po celé republice:

  • V Hradci Králové představil své fotografie z cest po Tibetu a Nepálu Juraj Gažovčiak.
  • V Plzni postavili informační stan o historii a kultuře Tibetu.
  • V Berouně promítalo sdružení Lomikámen film „Příběh 14. dalajlamy“.
  • V říčanském muzeu se tiskly textilní modlitební praporky.
  • V Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm vystavovala fotografie z Tibetu Zuzana Ondomišiová.
  • V Olomouci se konal tradiční pochod městem.
  • V Kosteleckých Horkách zorganizovali koncert písničkáře Slávka Klecandra.
  • V Oblastním muzeu v Chomutově byla instalována výstava Josefa Vaniše - Cesta do Tibetu před 50 lety.
  • V modrém pokoji na zámku v Mníšku pod Brdy připravili organizátoři večer nazvaný „Hudba pro Tibet“.
  • Ve vlašimské hvězdárně vztyčili tibetskou vlajku při západu slunce.
  • Ve výstavní síni Staré radnice v Ostrově uspořádali hru na tibetské mísy.
  • V Příbrami se k doprovodnému programu podával tibetský čaj a ochutnávala se tibetská jídla.
  • V Soběslavi si lidé mohli v rámci výstavy Umění tibetské thangky prohlédnout ručně malované látkové obrazy.
  • V ostravském kulturním domě promluvil Viliam Poltikovič v besedě nazvané „Putování Bhútánem a kolem Kailásu“.
  • V Praze 10. března 2004 demonstrovalo proti porušování lidských práv v Tibetu před čínskou ambasádou přibližně 50 lidí...

Světlo pro Tändzin Deleg Rinpočheho
Václav Havel ve svém dopise, adresovaném začátkem března 2004 čínskému ministru zahraničí Li Čao-singovi mimo jiné uvedl, že „lidská práva jsou univerzální a tibetská kultura i historie jsou, stejně jako čínská, česká nebo jakákoli jiná, součástí celosvětového bohatství“ a vyjádřil své rozhořčení nad možnou popravou tibetského politického vězně Tändzin Deleg Rinpočheho, který byl v Číně bez řádného soudního procesu odsouzen k trestu smrti.

U příležitosti mezinárodní kampaně vedené za záchranu Tändzin Deleg Rinpočheho zorganizovalo Občanské sdružení Lungta ve spolupráci s Olympic Watch celorepublikové shromáždění Světlo pro Tändzin Deleg Rinpočheho, ke kterému se připojili lidé ze čtrnácti měst České republiky.

Krátce před shromážděním odpovědělo čínské ministerstvo zahraničí na oficiální demarši EU a upřesnilo, že dvouletý odklad trestu smrti pro tohoto politického vězně se bude počítat od data pravomocného rozsudku (26. leden 2003) a že trest smrti může být podle článku 50 čínského trestního zákona zmírněn na trest odnětí svobody na doživotí za předpokladu, že odsouzený „v době odkladu trestu smrti nespáchal žádný úmyslný trestný čin“. Doživotní trest může být dále zkrácen na odnětí svobody v rozmezí 15 až 20 let.

Čínské ministerstvo zahraničí poprvé od zadržení zveřejnilo, že je Tändzin Deleg Rinpočhe uvězněn ve věznici Chuan-dong, na východě provincie S`-čchuan.

Slunce na středu tibetské vlajky, s paprsky zářícími do všech směrů, symbolizuje radost ze svobody a zároveň duchovní a materiální štěstí všech bytostí.
Kéž se do Tibetu brzy vrátí Slunce...


V roce 2004 vztyčily tibetskou vlajku:
Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Středočeský kraj, Zlínský kraj

Bechyně, Bělá pod Bezdězem, Bělá u Staré Paky, Benátky nad Jizerou, Benecko, Benešov, Beroun, Blansko, Blatná, Blovice, Bouzov, Brandýs nad Labem, Brno - Bohunice, Brno - Komín, Brno - sever, Brno - střed, Broumov, Břeclav, Břidličná, Budišov, Bystřice pod Hostýnem, Častolovice, Černošice, Červený Kostelec, Česká Lípa, Česká Skalice, Česká Třebová, České Budějovice, Český Brod, Čistá u Horek, Dačice, Děčín, Dobrovice, Dobříš, Dolní Poustevna, Domažlice, Dvůr Králové nad Labem, Frenštát pod Radhoštěm, Heřmanova Huť, Hlinsko, Hlučín, Hodonín, Horažďovice, Horní Maršov, Horní Planá, Horní Vltavice, Horšovský Týn, Hořice v Podkrkonoší, Hradec Králové, Hrádek (na Klatovsku), Hrádek nad Nisou, Hranice na Moravě, Humpolec, Cheb, Chomutov, Chotěboř, Chropyně, Chrudim, Chvaleč, Jablonec nad Jizerou, Jablonec nad Nisou, Jablůnkov, Jaroměř, Jevíčko, Jičín, Jilemnice, Jindřichův Hradec, Jirkov, Kadaň, Kamýk nad Vltavou, Karlovy Vary, Kašperské Hory, Kladno, Klášterec nad Ohří, Klatovy, Kojetín, Kolín, Kopřivnice, Kostelecké Horky, Košťálov, Králiky, Kralupy nad Vltavou, Kraslice, Krnov, Křeslice, Křivoklát, Kuřim, Kutná Hora, Kvilda, Kyjov, Lanškroun, Lázně Bohdaneč, Lenora, Liberec, Libštát, Lipnice nad Sázavou, Litoměřice, Litomyšl, Litvínov, Loket, Lomnice nad Popelkou, Louny, Lovosice, Malá Skála, Mariánské Lázně, Martinkov, Mělník, Mikulov, Miroslav, Miskovice, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Moravská Třebová, Moravské Budějovice, Náchod, Náměšť nad Oslavou, Němčovice, Neratovice, Netolice, Nová Paka, Nová Pec, Nové Město na Moravě, Nové Město nad Metují, Nové Strašecí, Nový Bor, Nový Bydžov, Nový Jičín, Odry, Olomouc, Opava, Opava - Komářov, Ostrava, Ostrov nad Ohří, Otrokovice, Pardubice, Pardubice 1, Pardubice 5, Pasohlávky, Písek, Plzeň, Plzeň 2 - Slovany, Poděbrady, Pohořelice, Polička, Postoloprty, Praha, Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 9, Praha 10, Praha 11, Praha 12, Praha 13, Praha 14, Praha 15, Praha - Čakovice, Praha - Horní Počernice, Praha - Libuš, Praha - Suchdol, Praha - Zbraslav, Protivín, Přelouč, Přerov, Přeštice, Příbram, Přibyslav, Radětice, Rakovník, Rokytnice nad Jizerou, Rosice u Brna, Roudnice nad Labem, Roztoky u Prahy, Rožnov pod Radhoštěm, Rtyně v Podkrkonoší, Rudná, Rumburk, Rychnov nad Kněžnou, Říčany u Prahy, Sedlec - Prčice, Semily, Senožaty, Skrbeň, Slaný, Slavkov u Brna, Sokolov, Spytihněv, Starý Plzenec, Staříč, Stod, Strakonice, Studené, Sudějov, Světlá nad Sázavou, Svitavy, Šumperk, Tábor, Trhové Sviny, Trutnov, Třebechovice pod Orebem, Třeboň, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašská Bystřice, Valašské Klobouky, Vamberk, Velká Bystřice, Velká Hleďsebe, Velké Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vimperk, Vlašim, Volary, Volyně, Votice, Vrchlabí, Vsetín, Vysoké nad Jizerou, Vyškov, Zásada, Zdemyslice, Zlín, Znojmo, Žacléř, Žamberk, Žatec, Železný Brod


Tento článek je převzat z časopisu Tibetské listy č. 23 - jaro 2004



[  28.05.2004    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marcela Procházková  ]