Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v první polovině roku 2004

  • 6. ledna (Dharamsala) - V indické Dharamsale se uskutečnila první konference tradičních tibetských lékařů. Zúčastnilo se jí více než sto odborníků, kteří si zvolili tibetskou lékařskou radu. Ta bude mít za úkol zasazovat se za zachování jedinečné tibetské léčebné tradice a její rozvoj.
  • 7. ledna (Dharamsala) - Ve věku 70 let zemřel khänpo Džigme Phüncchog, zakladatel a významný učitel Sertharského buddhistického institutu. Byl jedním z předních buddhistických učitelů ve východním Tibetu. V souvislosti s jeho smrtí byla zpřísněna bezpečnostní opatření v dvou okresech v tibetské autonomní prefektuře Kandze.
  • 12. ledna (Londýn) - Společnost BP se rozhodla, že odprodá dvouprocentní podíl ve společnosti PetroChina. V souvislosti s investicí do tohoto čínského státního podniku byla proti společnosti BP od roku 2000 vedena intenzivní kampaň Tibeťanů a aktivistů v řadě zemí světa. Investice ve výši 578 mil. USD odpovídala částce potřebné na výstavbu kontroverzního v Tibetu. Vedení BP odmítlo jakoukoliv spojitost mezi odprodejem akcií a kampaní protibetských organizací.
  • 15. ledna (Peking) - Server China Daily oznámil, že americký řetězec restaurací rychlého občerstvení KFC získal povolení k zahájení činnosti v Tibetu. KFC má v ČLR zatím asi 1000 restaurací.
  • 21. ledna (Amsterdam) - Podle informací ICT se v Evropském parlamentu konalo setkání s americkou zvláštní koordinátorkou pro tibetské otázky. Účastníci kulatého stolu se shodli, že USA i EU by měli využít nedávného navázání tibetsko-čínských kontaktů a napomoci k dialogu. Hovořilo se i o zřízení funkce zvláštního zástupce pro Tibet v EU. Evropský parlament i Rada jsou ke zřízení postu vstřícní, avšak Komise dosud nepřijala potřebné kroky.
  • 25. ledna (Dharamsala) - Dharamsalu navštívila Melissa R. Pitottiová, pracovnice amerického ministerstva zahraničí, aby provedla kontrolu financí, které Washington poskytuje tibetské exilové komunitě. Tibetské organizace od americké vlády každoročně dostávají asi 2 mil. USD a dalších 127 mil. USD je určeno pro úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na financování tibetského přijímacího střediska v Nepálu.
  • 28. ledna (Paříž) - Čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi se při státní návštěvě Francie dostalo vřelého přijetí. Francouzsko-čínská jednání se zaměřila zejména na obchodní a hospodářské záležitosti. Chuovo vystoupení v parlamentu bojkotovalo asi dvacet poslanců.
  • 28. ledna (Washington) - Podle Rádia svobodná Asie delegaci amerického Kongresu nepálská vláda ujistila, že nepálské úřady v budoucnosti nebudou vracet tibetské uprchlíky na útěku zpět do Tibetu. Závazek potvrdilo nepálské ministerstvo vnitra i zahraničí.
  • 29. ledna (Edinburgh) - Ve skotském parlamentu byla po vzoru jiných evropských zastupitelských sborů založena poslanecká skupina pro tibetské otázky. Skupina chce mimo jiné ve Skotsku zvyšovat informovanost o Tibetu a iniciovat projednávání tibetské problematiky v parlamentu.
  • 3. února (Washington) - Rádio Hlas Ameriky sdělilo, že podle audionahrávky propašované z Tibetu čínští pracovníci provádějící rekonstrukci Potály neznají tibetské stavitelské tradice a postupy, a palác dalajlamů tak může být nenapravitelně poškozen.
  • 10. února (Kodaň) - Dánská pivovarnická společnost Carlsberg oznámila, že spolu s Dánským fondem pro rozvoj průmyslu v rozvojových zemích odkoupí 50 % podíl v úspěšném lhaském pivovaru, jehož roční produkční kapacita dosahuje 150 000 tun piva a který v roce 2003 dosáhl obratu 20 mil. USD.
  • 16. února (Peking) - Čínská média sdělila, že úřady v Tibetské autonomní oblasti (TAO) zavedly opatření proti šíření ptačí chřipky. V ohniscích nákazy byla vybita drůbež a na přístupových místech do TAO byly zřízeny dezinfekční a vyšetřovací stanice.
  • 21. února (Dharamsala) - Tibeťané po celém světě oslavili příchod tibetského nového roku 2131 (rok opice a dřeva). Oslavy v Nepálu proběhly v ústraní klášterů, protože nepálská vláda stále stupňuje tlak na Tibeťany žijící v Nepálu - dalajlamovy portréty se například nesmí vystavovat mimo kláštery.
  • 22. února (Dharamsala) - Tibetská exilová správa sdělila, že podle zpráv z Tibetu ve Lhase ve věku 67 let zemřel aktivista a bývalý politický vězeň „Cchemönlingský“ Dawa. Tento mnich byl mnohokrát vězněn za nejrůznější činy občanského odporu. Pomohl přežít mnoha vězňům tím, že pro ně shromažďoval potraviny a distribuoval je mezi nimi.
  • 24. února (Peking) - Server China Daily informoval, že jezero Ccho-ngönpo (Kökenúr) vysychá. 85 % z řek, které jej napájely (v 60. letech jich bylo 108), vyschlo. Hladina jezera za poslední tři desetiletí klesla o 3,7 metru a plocha jezera se zmenšila o 312 m2.
  • 26. února (Dublin) - V Dublinu pokračoval dialog o problematice lidských práv mezi EU a Čínou, který byl zahájen v roce 1994.
  • 26. února (Londýn) - Tibetské informační centrum (TIN) informovalo, že z věznice Dabži byla propuštěna mniška Phüncchog Ňidol. Zatčena byla v říjnu 1989 a byla odsouzena k devíti letům vězení a zbavení politických práv, trest jí však byl prodloužen na 17 let, když spolu s dalšími mniškami tajně nahrála dnes už proslulou kazetu s písněmi oslavujícími dalajlamu a požadujícími svobodu v Tibetu. Její propuštění před uplynutím vyměřeného trestu je zřejmě výsledkem tlaku ze strany USA na čínskou vládu.
  • 2. března (Londýn) - Podle informací Tibetského informačního centra UNESCO vyjádřilo výhrady k čínskému plánu výstavby 13 velkých vodních elektráren na řece Ngulčhu (Salvin). Devět z nich je plánováno v ekologicky citlivé oblasti Tří rovnoběžných řek, která je od července 2003 na seznamu světového dědictví.
  • 2. března (Dharamsala) - Karmapa Orgjän Thinlä Dordže prohlásil, že Tibet je i problémem Indie a že by Indie mohla pro vyřešení tibetského problému udělat více než dosud.
  • 4. března (Montreal) - Organizace Canada Tibet Committee sdělila, že více než 130 poslanců kanadského parlamentu vyzvalo předsedu vlády Paula Martina k setkání s dalajlamou při jeho plánované dubnové návštěvě Kanady. Poslanci spolu s šesti členy kabinetu podepsali dopis vyzývající premiéra ke zprostředkování dialogu mezi dalajlamou a čínským vedením. K apelu se přidalo i dalších 15 významných osob kanadského veřejného života.
  • 10. března - Tibeťané a jejich příznivci po celém světě si připomněli 45. výročí tibetského lidového povstání. Více než 5000 Tibeťanů se shromáždilo v Káthmándú ke společným modlitbám i přes nepálský oficiální zákaz veřejných shromáždění Tibeťanů. Dalajlama ve svém pravidelném prohlášení zopakoval, že je připraven jednat s čínským vedením a že udělá vše pro nalezení vzájemně výhodného řešení tibetské otázky (plné znění prohlášení). V mnoha městech po celém světě se konaly demonstrace a vzpomínkové akce.
  • 23. března (Peking) - Tisková agentura Reuters sdělila, že Čína s USA přerušila dialog o lidských právech poté, co Washington předložil v OSN rezoluci odsuzující stav lidských práv v ČLR. O čtyři dny dříve otevřela otázku lidských práv v Číně i britská delegace na 60. zasedání Komise pro lidská práva v Ženevě.
  • 23. března (Peking) - Čínská tisková agentura Sin-chua informovala, že Čína chce požádat o zapsání ruin z období tibetského království Guge v prefektuře Ngari na seznam světového dědictví UNESCO.
  • 25. března (Dillí) - Indie a Čína zahájily jednání o možném podepsání dvoustranné dohody o volném obchodu a dohody o hospodářské spolupráci.
  • 25. března (Washington) - Rádio svobodná Asie sdělilo, že v televizní stanici Tibet TV3 bylo zahájeno disciplinární řízení s pracovníky, kteří omylem 21. února v pořadu Divy Země odvysílali několikasekundový záběr, kde v pozadí byl muž s velkou tibetskou vlajkou. Ředitel stanice byl zbaven funkce a všichni zaměstnanci nyní musí absolvovat „převýchovu“ a napsat sebekritická prohlášení, kde přiznají svou chybu.
  • 31. března (Dharamsala) - Tibetský exilový parlament schválil dalajlamův sedmibodový program předání jeho pravomocí parlamentu. Poslanci uvedli, že napříště budou mít podobné pravomoci jako jakýkoliv jiný parlament.
  • 7. dubna (Peking) - Čínská státní tisková agentura Sin-chua oznámila, že čínští inženýři v Nepálu provádějí rozsáhlou studii proveditelnosti před výstavbou silnice, která by měla spojit Káthmándú s okresem Kjirong v Tibetské autonomní oblasti (TAO).
  • 10. dubna (Hong Kong) - Čínský premiér Wen Ťin-pao nařídil pozastavení a revizi plánu na vybudování soustavy přehrad na řece Nu v provincii Jün-nan. Odvolal se mj. na nesouhlas ochránců přírody.
  • 14. dubna (Dharamsala) - Ústřední tibetská správa v exilu vydala revidovaná doporučení pro rozvoj v Tibetu. Dokument je určen pro rozvojové agentury, nevládní organizace a obchodní společnosti, které chtějí působit v Tibetu. Nabízí praktická doporučení pro realizaci projektů, které by měly respektovat přírodní prostředí, principy udržitelného rozvoje a potřeby Tibeťanů.
  • 14. dubna (Peking) - Podle deníku People's Daily chce vláda TAO požádat o zapsání tibetské opery na seznam ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO.
  • 17. dubna (Ženeva) - Na 60. zasedání Vysoké komise pro lidská práva OSN byla zamítnuta rezoluce o stavu lidských práv v Číně. Rezoluci navrhly Spojené státy i přesto, že se zamítnutím na popud ČLR počítaly.
  • 17. dubna (Vancouver) - Dalajlama počtvrté navštívil Kanadu, kde mimo jiné provedl obřad Kálačakry a setkal se s kanadským premiérem Paulem Martinem.
  • 26. dubna (Káthmándú) - Fond krále Mahendry na ochranu přírody sdělil, že 2,5 metrů vysoký plot z ostnatého drátu, který staví úřady TAO podél nepálské hranice, ohrozí živočichy žijící v regionu. Přes hranici vedou migrační stezky řady vzácných himálajských živočichů.
  • 30. dubna (Washington) - Organizace ICT oznámila, že úřady TAO ve Lhase zavedly nový systém na sledování uživatelů Internetu. Pro přístup na Internet i k e-mailu je třeba mít registrační číslo a heslo.
  • 30. dubna (New York) - Tři tibetští aktivisté ukončili dvaatřicetidenní hladovku před sídlem OSN poté, co je asistentka generálního tajemníka ujistila, že orgány OSN se budou zabývat jejich požadavky. Požadovali mj. opětovné zahájení dialogu s Čínou o zhoršujícím se stavu lidských práv, vyslání zvláštního zpravodaje, který by prošetřil stav náboženské a politické svobody v Tibetu, a propuštění několika politických vězňů.
  • 10. května (Káthmándú) - Přední světové tiskové agentury oznámily, že v důsledku výhrůžek ze strany maoistických rebelů nejméně 10 humanitárních organizací pozastavilo své projekty v Nepálu včetně Potravinového programu OSN. Dotkne se to 50 000 lidí žijících v odlehlých oblastech Nepálu. Bezpečnostní situace se v Nepálu začala zhoršovat v dubnu.
  • 12. května (Washington) - Komise USA pro svobodu vyznání v zahraničí (USCIRF) ve své výroční zprávě sdělila, že čínská vláda v Tibetu přísně omezuje náboženské aktivity, a doporučila přítomnost oficiálních pracovníků ve Lhase, kteří by monitorovali dodržování náboženských svobod a dalších lidských práv. USCIRF je vládní komisí, která sleduje náboženskou svobodu v zahraničí a je poradenským orgánem prezidenta, ministra zahraničí a Kongresu.
  • 18. května (Washington) - Rádio svobodná Asie (RFA) oznámilo, že čínské úřady v provincii Čching-chaj po dvou měsících propustily dva populární tibetské hudebníky. Zpěvák Namkha a skladatel-mnich Bakoča byli zatčeni zřejmě proto, že v jejich písních byl mezi řádky politický obsah. Státní bezpečnost v prefektuře Chaj-nan (tib. Ccholho) současně zabavila jejich CD.
  • 19. května (Taipei) - Taši Wangdü, který zastupoval dalajlamu na inauguraci tchajwanského prezidenta Čchen Šuej-piena, uvedl, že přátelské vztahy mezi tibetským exilem a Tchaj-wanem či jakoukoliv jinou zemí neohrozí vztahy s Čínou.
  • 23. května (Peking) - Čínská vláda vydala bílou knihu o Tibetu, ve které vyzývá dalajlamu, aby se vzdal „nároku na nezávislost Tibetu“. Dokument opakuje i další aspekty čínského postoje k Tibetu.
  • 23. května (Káthmándú) - Nepál a Čína se shodly na posílení kontroly na společné hranici. Chtějí omezit především přechod hranice Tibeťany a Nepálci bez cestovních dokladů, ale i pašování zbraní a ohrožených živočišných a rostlinných druhů.
  • 26. května (Paříž) - Francouzský parlamentní výbor pro otázky Tibetu v dolní sněmovně vyhlásil rok 2005 rokem Tibetu. Cílem je uspořádání řady aktivit na zvýšení informovanosti a posílení podpory Tibetu.
  • 27. května (Washington) - RFA informovalo, že úřady TAO uvěznily na dobu neurčitou dvaatřicetiletého Tibeťana poté, co se přiznal k provedení výbuchu u televizního vysílacího střediska poblíž Lhasy.
  • 27. května (Londýn) - Dalajlama se při své návštěvě Velké Británie setkal s ministrem zahraničí Jackem Strawem, arcibiskupem canterburským Rowanem Williamsem a s princem Charlesem. Za umožnění této návštěvy Británii okamžitě odsoudil mluvčí čínského ministerstva zahraničí.
  • 2. června (Edinburgh) - Při projevu ve Skotském parlamentu dalajlama uvedl, že skotský model by mohl posloužit i v Tibetu. Při setkání s poslanci zdůraznil, že Tibet může přežít jen v jednotě s Čínou s tím, že vzájemné pochopení mezi Tibeťany a Číňany by bylo přínosné pro obě strany.
  • 3. června (Moskva) - Prezident Kalmycké autonomní republiky Kirsan Iljumžinov kritizoval ruskou vládu za opětovné odmítnutí víza dalajlamovi, který měl navštívit buddhistické fórum v převážně buddhistickém Kalmycku.
  • 3. června (Paříž) - Kanceláři francouzského prezidenta byla předána petice se 120 000 podpisy vyzývající čínské úřady k propuštění pančhenlamy. O týden dříve Čína zopakovala, že chlapec je „svobodný“ a „vede šťastný život“, znovu však odmítla uvést místo jeho pobytu.
  • 11. června (Budapešť) - Maďarská policie zadržela člena delegace čínského prezidenta, který napadl demonstranty na protibetském shromáždění v centru Budapešti. Číňan chráněný diplomatickou imunitou byl odveden od shromáždění a propuštěn. Podobný incident se odehrál i ve Varšavě, kterou navštívil Chu Ťin-tchao mezi 8. a 10. červnem.
  • 22. června (Peking) - První úsek železnice mezi Golmudem a Lhasou dosáhla na území Tibetské autonomní oblasti asi 400 km od Lhasy ve městě Amdo.



[  09.09.2004    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Miroslav Pošta  ]