Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se . . . v druhé polovině roku 2004

  • 8. července (Dharamsala) - Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii uvádí, že po vypršení patnáctiletého trestu byl propuštěn politický vězeň Ngawang Özer, který byl jedním z organizátorů demonstrace ve Lhase v roce 1987. Následkem týrání a špatného zacházení je Ngawang Özer ve špatném zdravotním stavu.
  • 12. července (Peking) - V pohoří Gangkar Tise v západním Tibetu udeřilo silné zemětřesení o síle 6 stupňů Richterovy stupnice. Nejsou známy žádné informace o úmrtích nebo zraněních.
  • 15. července (Washington) - Rádio Free Asia uvádí, že dva tibetští mniši Tändzin Samtän a Thuptän Samdub jsou drženi ve vězení Ngari v Žikace pět měsíců poté, co byli zadrženi na hranicích na cestě z Nepálu do Tibetu. Úřady v Žikace o tomto případu mlčí.
  • 22. července - V Ngari v západním Tibetu byl postaven nový „převýchovný pracovní tábor“ i přes to, že čínská vláda ujišťovala britskou vládu, že systém trestu „převýchovy prací“ bude během roku 2004 zrušen. Tábor je již v provozu a podle Tibet Daily „přinese sociální stabilitu oblasti Ngari“.
  • 28. července (New York) - V chrámu Džókhang ve Lhase mniši skládali první část zkoušky geše lharampa, což je nejvyšší možný titul buddhistické filozofie. Tyto zkoušky jsou letos obnoveny po 26 letech. V roce 1959 je čínská vláda zakázala. Povoleny pak byly pod vlivem 10. pančhenlamy v roce 1986, ale po dvou letech opět zrušeny po vlně demonstrací za nezávislost ve Lhase.
  • 9. srpna (Peking) - Air China plánuje rozšíření linek v Tibetské autonomní oblasti. Kromě již existujících letů přibudou lety do Lhasy z Ňingthi, Čhamda a Ali.
  • 23. srpna (Athény)) - Skupina tibetských aktivistů vyvěsila na olympijských hrách v Athénách velkou čínskou vlajku s nápisem „svobodu Tibetu“ v čínštině.
  • 29. srpna (Athény) - Několik aktivistů bylo zastaveno policií, když se pokoušeli předat Mezinárodnímu olympijskému výboru vlastní verzi olympijského praporu s pěti děrami po kulkách místo kruhů a s nápisem „Čína hraje hry s lidskými právy“. Prezident výboru Jacques Rogge to komentoval slovy: „My nejsme inspektoři lidských práv. Na to nejsme uzpůsobeni. My jsme sportovní organizace.“
  • 30. srpna (Peking) - V Pekingu byli zadrženi a následně vyhoštěni dva zahraniční novináři a dva aktivisté americké a australské národnosti, kteří vyvěsili transparent s nápisem „Ne olympijským hrám v Číně, dokud nebude Tibet svobodný“ na mostu v Čínském parku národnostních menšin.
  • 17. září (Peking) - Hladina jezera Kökenúr klesá a bude klesat dalších šest let následkem sucha a snižování srážek v povodí jeho přítoků, uvádí Meteorologická stanice provincie Čching-chaj na základě výzkumu v okolí jezera. Hladina klesla za posledních třicet let o 3,7 m a povrch se zmenšil o 312 km2. Podle Li Ťina, ředitele Čchingchajského klimatického informačního centra, jsou příčinami lidská činnost a změna klimatu.
  • 19. září (Peking) - Na pozvání čínské vlády působí v Číně včetně TAO delegace z USA zajímající se hlavně o svévolné zatýkání. Při jedenáctidenní cestě členové delegace navštívili věznice, psychiatrické léčebny a pracovní tábory. Delegaci nebylo povoleno setkat se se všemi poltickými vězni, o které se zajímala, a její členové po návratu kritizovali stav lidských práv v Tibetu, zejména nefunkčnost presumpce neviny a absence jasné definice trestného činu „ohrožení státní bezpečnosti“.
  • 20. září (Lhasa) - Ve Lhase byl zahájen projekt na rekonstrukci dvou historických ulic ve staré části města. Projekt byl zahájen rok poté, co UNESCO kritizovalo Čínu za stav těchto památek, které jsou společně s palácem Potála na seznamu světového kulturního dědictví.
  • 20. září (Brusel) - Delegace Evropské unie vedená nizozemskou vládou navštívila Tibet před dialogem o lidských právech v Pekingu mezi 20. a 23. září. Při třídenní cestě se delegace setkala s činiteli TAO a navštívila kláštery a vesnice v okolí Lhasy.
  • 1. října (Dharamsala) - Delegace Tibetské exilové vlády se vrátila z cesty po Tibetu a Číně. Čtyřčlenná skupina vedená vyslancem dalajlamy Kalzang Gjalcchänem měla v programu setkání v Pekingu a návštěvu několik míst v TAO. Zahraniční pozorovatelé neočekávají od exilové vlády zatím žádné veřejné prohlášení. „Bylo to dobré k vytvoření vztahů s Čínou,“ řekl Thubtän Samphel, mluvčí exilové vlády, odmítl však uvést o cestě podrobnosti.
  • 7. října (Washington) - Podle sdělení Rádia Free Asia byli v okresu Sog v TAO zatčeni dva Tibeťané za provolávání protibetských hesel na protest proti věznění tří jiných mužů ze stejného okresu, kteří se pokusili zastavit těžební projekt.
  • 13. října - (Bern) Švýcarský ministr vnitra a kultury Pascal Couchepin navštívil na oficiální cestě Tibetskou autonomní oblast (TAO). Uzavřel dohodu s místními úřady o financování opravy kláštera Ramočhe švýcarskými nadacemi. Klášter Ramočhe byl postaven v 7. stol. a byl značně zničen za Kulturní revoluce. Podmínkou financování je, že restaurátorské práce budou vykonávat Tibeťané používající tradiční techniky a že nad celým projektem bude mít dohled švýcarský expert. Couchepin také vyzval guvernéra TAO k dodržování lidských práv.
  • 11. října - (Londýn) Francouzský prezident Jacques Chirac vyzývá ke zrušení zbrojního embarga pro Čínu, které podle něj „nemá základ ani oprávnění“. Čínskému prezidentovi Chu Ťin-taovi řekl, že embargo je „motivováno ryzím nepřátelstvím vůči Číně“. Tím sklidil negativní ohlas u mezinárodních organizací zabývajících se lidskými právy, podle nichž by takový krok byl přinejmenším neopatrný.
  • 12. října - (Mexico City) Mexiko obdrželo oficiální omluvu od ČLR za ostrou kritiku návštěvy dalajlamy, kterou vyjádřil čínský velvyslanec v Mexiku Žen Ťing-jü. Ten v tisku prohlásil, že zákonodárci, kteří se s dalajlamou setkali, jsou „neznalí“ tibetského problému a že bylo chybou vlády dovolit mu do země přicestovat.
  • 13. října - (Dharamsala) Lodi Gjari, vedoucí delegace tibetské exilové vlády, která v září navštívila ČLR, ve svém prohlášení uvedl, že se setkali s mnoha politiky a navštívili několik míst v TAO. „Měli jsme doposud nejobsáhlejší a nejserióznější výměnu názorů na záležitosti související s Tibetem,“ řekl, ale přiznal i rozdíly v názorech na základní otázky dialogu.
  • 26. října - (Peking) Dialog o lidských právech mezi Spojenými státy a Čínou podle slov amerického ministra zahraničí Colina Powella pokračují. Čína tento dialog přerušila v březnu 2004 poté, co Spojené státy vydaly rezoluci kritizující nedodržování dohod uzavřených v roce 2002. Powell navštívil Peking a setkal se s čínskými diplomaty včetně prezidenta Chu Ťin-taa. Powell novinářům řekl, že vedli „dobrou, otevřenou a upřímnou diskuzi“.
  • 27. října - (Si-ning) V provincii Čching-chaj bylo zaznamenáno 19 případů nákazy morem. Osm lidí nemoci podlehlo a ostatní se uzdravili. Nakaženi byli údajně poté, co snědli maso divokých svišťů. Některé oblasti jsou v karanténě a ministerstvo zdravotnictví do nich vyslalo tým lékařů. Podle mluvčího ministerstva je nákaza pod kontrolou.
  • 29. října - (Dharamsala) Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii sdělilo, že po vypršení pětiletého trestu byl propuštěn politický vězeň Geše Sönam Phüncchog. Momentálně se léčí, protože je ve velmi špatném zdravotním stavu, který je následkem krutého zacházení ve věznici. Odsouzen byl v roce 1999 za „separatistické aktivity“ a vedení obřadu za dlouhý život dalajlamy. Také podnikl „ilegální“ cestu do Indie, aby dalajlamu navštívil.
  • 1. listopadu - (Lhasa) Zástupci nepálské a čínské vlády podepsali ve Lhase dohodu o zavedení přímého autobusového spoje mezi Káthmándú a Lhasou. Podle dohody bude provoz na 900km trase zahájen v květnu 2005.
  • 2. listopadu - (Peking) V Kongpu se začalo stavět nové letiště, v pořadí třetí civilní letiště v Tibetské autonomní oblasti. Výstavba bude stát 94 mil USD a dokončena by měla být do tří let.
  • 2. listopadu - (Dillí) Dalajlama podstoupil běžnou lékařskou prohlídku v Bombaji a podle vyjádření nemocnice je ve výborném zdravotním stavu. Dalajlamovi bude letos v červenci 70 let.
  • 10. listopadu - (Londýn) Britské ministerstvo zahraničí vydalo zprávu o lidských právech, kde se v kapitole spojené s Tibetem uvádí: „Stav lidských práv v Tibetu zůstává naším zájmem. Věříme, že nejlepší způsob jak zlepšit situaci v regionu je skutečný dialog mezi čínskou vládou a Tibeťany a vyzýváme obě strany, aby se do takového dialogu zapojily.“
  • 13. listopadu - (Peking) Podle meteorologické stanice TAO v roce 2005 jev El nino významně ovlivní klima v Tibetu. Meteorologové ve zprávě varují před neobvyklým počasím. Podle zprávy budou v létě s pravděpodobností 80 až 90 % hrozit sucha.
  • 18. listopadu - (Washington) Vláda USA vyjádřila vážné obavy nad případem tibetského mnicha Tändzin Deleg Rinpočheho, kterému za několik týdnů vyprší dvouletý odklad trestu smrti. Tisková mluvčí Darla Jordanová řekla Radiu Svobodná Asie, že „je třeba doložit případ jasným a přesvědčivým důkazem viny ve všech bodech obžaloby“.
  • 18. listopadu - (Brusel) Evropský parlament hlasoval poměrem 572 ku 72 proti zrušení zbrojního embarga pro Čínu. Embargo bylo přijato před patnácti lety po násilném potlačení prodemokratické demonstrace na náměstí Tchien-an-men a podle Číny je jen „pozůstatkem ze studené války“.
  • 23. listopadu - (Peking) Čínský přírodovědec Liu Wu-lin řekl, že tibetští černí medvědi jsou na pokraji vyhubení. Jejich počet za posledních deset let klesl ze čtrnácti na pouhých sedm tisíc. I přesto, že jsou medvědi chráněni, stávají se častým terčem pytláků. Je to tím, že na černém trhu je velká poptávka po jejich kožešinách a žlučnících, které jsou v čínské medicíně považované za účinný lék na potenci.
  • 26. listopadu - (Lhasa) Úřady TAO představily projekt na další úpravu okolí paláce Potála ve Lhase. Přestavba bude stát 18,1 milionů USD. Plán zahrnuje i rozšíření náměstí před Potálou, postaveného pro „oslavy třiceti let TAO“ a pravděpodobně i zboření několika posledních budov zbývajících z historické vesnice Žol.
  • 30. listopadu - (Delhi) Indie volá po vyřešení hraničního sporu s Čínou „přizpůsobením se“. Indický premiér Manmohan Singh řekl, že během summitu v Laosu vedl na toto téma „pozitivní“ rozhovory s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Podle pozorovatelů je tento nevyřešený problém, kde si Peking nárokuje indický svazový stát Arunáčalpradéš, hlavním aspektem čínsko-indických vztahů. „Vzájemné pochopení by mělo být úplné a vzájemné přizpůsobení by mělo být realistické,“ řekl Singh.
  • 1. prosince - (Moskva) Dalajlama na dva dny navštívil Kalmyckou autonomní republiku v Rusku. Přestože velkou částí kalmycké populace jsou buddhisté, nemohl se sem dalajlama dlouho dostat. Kalmycký prezident Kirsan Iljumžinov zval Jeho Svatost pravidelně od roku 1996, ale ruská vláda se mu až do současnosti bála vydat potřebná víza, aby si nezhoršila vztahy s Čínou. Dalajlama neměl povoleno setkat se s ruskými politiky a Moskva prohlásila, že návštěva neznamená souhlas s jeho snahou o tibetskou autonomii.
  • 10. prosince - (Dillí) Tibeťan jménem Tändzin byl odsouzen za ilegální pobyt v Indii k osmi měsícům vězení a pokutě 1000 rupií. Indické úřady zatkly Tändzina roku 2004, protože podobně jako mnoho dalších nově příchozích tibetských uprchlíků postrádal platné doklady k pobytu.
  • 17. prosince - (Dharamsala) Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii (TCHRD) uvádí, že má "věrohodné informace" o věznění ředitele tibetského sirotčince Bhangri Rinpočheho. Podle nich byl zatčen 26. srpna 1999 a v roce 2001 byl za „špionáž7 a „ohrožení státní bezpečnosti“ odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem. Ňima Čhödön, jeho žena, byla odsouzena za stejná obvinění k desetiletému trestu odnětí svobody. V roce 2003 byl trest Bhangri Rinpočheho zmírněn na doživotní. Podle TCHRD se zdravotní stav Bhangri Rinpočheho ve vězení značně zhoršil.
  • 20. prosince - (Dharamsala) V centru tibetského exilu vypukl požár, který zničil devět obchodů, hotel, restauraci a kanceláře patřící exilové komunitě. Požár byl zvládnut až po čtyřech hodinách. Důvodem byl zřejmě zkrat špatného elektrického vedení.
  • 30. prosince - (Peking) Oficiální čínská tisková agentura Sin-chua sdělila, že trest smrti vyměřený Tändzin Deleg Rinpočhemu by mohl být zmírněn na trest odnětí svobody na doživotí. Původní trest byl vyměřen v prosinci 2002 a byl stanoven s dvouletým odkladem.



[  10.04.2005    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Joris Erftemeijer  ]