Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

V neděli přijede do Prahy významná bývalá tibetská politická vězeňkyně Ngawang Sangdol

18. května 2005, Praha – V neděli přijede do Prahy na čtyřdenní návštěvu významná bývalá politická vězeňkyně Ngawang Sangdol. Návštěva se uskuteční na pozvání Občanského sdružení Lungta a ve spolupráci s evropskou sekci mezinárodní organizace International Campaign fot Tibet.

Novináři budou mít možnost setkat se bývalou politickou vězeňkyní na tiskové konferenci, která se uskuteční v salonku kina Mat na Karlově náměstí v pondělí 23. května od 11.00. Tlumočení z tibetštiny do angličtiny a češtiny bude zajištěno.

Ngawang Sangdol se v Praze setká se zástupci tibetských a buddhistických skupin i s představiteli české politické reprezentace. Bývalá tibetská politická vězeňkyně se setká s předsedou zahraničního výboru Senátu Parlamentu ČR, profesorem J. Jařabem a poslancem Parlamentu ČR a předsedou Rady pro lidská práva S. Karáskem. V utery 24. května Ngawang Sangdol navštíví radnici v Praha 3 - Žižkově, která se již od roku 1996 každoročně připojuje k celosvětové akci „Vlajka pro Tibet“, kde se setká se starostou M. Českým.

V pondělí 23. května od 17.00 prosloví Ngawang Sangdol veřejnou přednášku na FF UK na Palachově náměstí v Praze 1. V úterý dopoledne se bývalá tibetská politická vězeňkyně zúčastní besedy se studenty Gymnázia Postupická v Praze 4 na Spořilově.

Ngawang Sangdol je jednou z nejznámějších tibetských politických vězeňkyň, která se stala známou nejen pro svou neústupnost v boji za svobodu Tibetu, ale i kvůli dvěma neblahým prvenstvím – v době prvního zatčení ve svých jedenácti letech byla nejmladším politickým vězněm na světě a navíc měla v žaláři strávit celých 21 let a stát se tak v Tibetu nejdéle vězněnou ženou. Písně, jejichž nahrávku pořídila spolu s dalšími mniškami ve věznici Dabži a které se podařilo propašovat ven, obletěly celý svět. V říjnu 2002 byla Ngawang Sangdol po velkém mezinárodním nátlaku ze zdravotních důvodů propuštěna z vězení a v březnu 2003 jí bylo umožněno odcestovat do Spojených států.

„Bylo mi teprve 13 a byla jsem mnohem menší než ti muži. Házeli si se mnou po místnosti, jako kdybych byla hračka. Nezajímalo je, kolik nám je let a že jsme ženy. Děti mučili úplně stejně jako dospělé. Také se nás snažili vyděsit tím, že nám ukazovali obrázky tmavého místa, které nahánělo hrůzu. Říkali: Když se budeš bránit, dáme tě přesně tam.“ (Ngawang Sangdol o zacházení ve vězení ve výpovědi pro Asia-Pacific Initiative, 2003).

Další informace o Ngawang Sangdol včetně fotografií najdete na www.lungta.cz

.

[  18.05.2005    zdroj:
TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]