Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

Lungta

Od počátku 90. let vznikají v České republice organizace a spolky, které se věnují otázce Tibetu. Každá z těchto organizací se však zabývá Tibetem z jiného úhlu pohledu, některé kladou důraz na politickou situaci a na porušování lidských práv v Tibetu, jiné se zaměřují na tibetský buddhismus. V této rubrice bychom vám chtěli postupně představit všechny. Začít ale musíme s organizací vlastní - Občanským sdružením Lungta, které mimo jiné vydává Tibetské listy.

Občanské sdružení Lungta vzniklo v listopadu 1997. Už v březnu téhož roku však začal zakladatel Lungty Ľubomír Sklenka vydávat informační systém o Tibetu na Internetu - TIBINFO. Jako obyčejné fyzické osobě mu stály při jeho vydávání v cestě různé úřednické překážky, a tak společně s dalšími příznivci Tibetu založil občanské sdružení pod názvem Lungta.

Slovo Lungta se do češtiny překládá jako "větrný kůň". Praporky s obrázkem Lungty vyvěšují Tibeťané na významných buddhistických místech, nebo je rozhazují do větru v průsmycích a na vrcholech hor. „Pro Tibeťany je Lungta symbolem pohody, tvůrčí energie a hlavně šťastného osudu,“ vysvětluje Ľubomír Sklenka. Vždycky jsem věděl, že jestli budu mít nějakou vlastní firmu nebo společnost, bude se jmenovat Lungta. „Dokonce jsem myslel na to, že až bude Tibet svobodný a vznikne národní letecká společnost, musí se jmenovat Lungta. Jak jinak?“ dodává.

Zatímco většina organizací se výrazně orientuje buď na otázku lidských práv a politických vězňů v Tibetu, nebo na tibetský buddhismus, snaží se Lungta postihnout především způsob života Tibeťanů. „V Tibetu nejsou jen političtí vězni, i když jich není málo, nebo jen mniši a mnišky v klášterech. Žijí tu lidé s jedinečnou kulturou a způsobem života, který by se měl zachránit,“ říká Ľubomír Sklenka.

Hlavním cílem Občanského sdružení Lungta je sloužit jako informační zdroj. Sdružení se snaží zpřístupňovat české veřejnosti pravdivé informace o situaci v Tibetu, o tibetské kultuře a tibetském buddhismu. Základním informačním zdrojem, který Lungta vydává, je systém TIBINFO na Internetu (http://www.lungta.cz). TIBINFO se šestkrát ročně obnovuje a informace z něj čerpají nejen obyčejní lidé se zájmem o Tibet, ale i politici a novináři.

V létě 1998 vydala Lungta první číslo Tibetských listů. „Mnoho lidí mi psalo, že chtějí informace o Tibetu, ale nemají přístup na Internet,“ vysvětluje vznik tohoto časopisu Ľubomír Sklenka. Z pouhé náhrady za Internet se Tibetské listy vyvinuly v samostatný časopis. „V budoucnu by to měl být list o tibetském způsobu života, měl by zahrnovat politiku, kulturu, náboženství, životní styl Tibeťanů i to, jak nás Tibet přetváří.“ V minulém roce začala Lungta vydávat knihy s tibetskou tématikou. Dosud vyšly první dvě publikace - Pravda o Tibetu, fakta a svědectví a Zavírání dveří, náboženská represe v Tibetu. Lungta také pořádá přednášky o Tibetu na nejrůznějších místech České republiky. Dále se podílí na pořádání výstav, demonstrací, koncertů a mítinků na podporu Tibetu.

V rozšiřování informací je Lungta, jak říká Ľubomír Sklenka, opravdu důkladná. „Jednou mi například přišel e-mail od nějakého studenta. Napsal mi, že se s kamarády vsadili, kdo do určitého dne přeloží slovo 'mrkev' do více světových jazyků. Našel na Internetu TIBINFO a psal mi, jestli bych mu neřekl, jak je to v tibetštině. Tak jsem se druhý den podíval do tibetského slovníku, našel jsem to a odepsal jsem mu.“

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 7 - jaro 2000.



[  15.03.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]