Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Däpung, místo, kde se umírá za svobodu

Klášter Däpung leží přibližně deset kilometrů severozápadně od Lhasy. Patří ke škole Gelugpa patří a je jedním z nejvýznamnějších klášterů v Tibetu. Klášter založil v roce 1416 Taši Paldän, žák Congkhapy, přímého zakladatele Gelugpy, a před násilným obsazením Tibetu vojsky Čínské lidově osvobozenecké armády v roce 1950 žilo v klášterním komplexu téměř 10 000 mnichů.

Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii (TCHRD) zveřejnilo 8. listopadu 2005 zprávu, že v klášteře Däpung zemřel v první polovině října 2005 za dosud nevyjasněných okolností v průběhu rozsáhlé vlastenecké převýchovné kampaně zahájené v prvních říjnových dnech osmadvacetiletý mnich jménem Ngawang Čhangčhub. Podle dostupných informací zemřel krátce poté, co v průběhu převýchovné kampaně před čínskými úředníky otevřeně kritizoval směrnice, podle kterých měli všichni mniši v klášteře obvinit dalajlamu ze separatismu, přijmout Tibet jako nedílnou součást Číny a slíbit loajalitu čínské vládě.

Rádio Free Asia v souvislosti s tímto případem 29. listopadu 2005 uvedlo, že bylo 23. listopadu 2005 nejdříve vyhnáno z kláštera a později zatčeno pět mnichů: Ngawang Namdol, Ngawang Ňingpo, Ngawang Thubtän, Ngawang Phelgjä a Phüncchog Thubwang.

O dva dny později 400 mnichů z kláštera Däpung uspořádalo nenásilnou demonstraci na podporu uvězněných, při které se shromáždili na nádvoří a tiše zde seděli. Brzy po zahájení protestu přijeli do kláštera vojáci čínské armády a spolu s místní policií demonstranty surově zbili a rozehnali. Ve stejný den byla zároveň přijata přísná opatření omezující pobyt v klášteře, nikdo například nesměl klášter opustit a nikdo se naopak nemohl dostat dovnitř. Čínští důstojníci začali nepřetržitě kontrolovat veškerou činnost mnichů ve snaze zabránit dalším možným protestům - tyto poslední protesty byly nejrozsáhlejší za několik posledních let.

Evropský parlament přijal 15. prosince 2005 usnesení o porušování lidských práv v Tibetu, zvláště pak poukázal na zákaz vycházení a vyjádřil vážné obavy o zdraví pěti zatčených mnichů. Vyzval čínskou vládu, aby propustila politické vězně a pokračovala v rozhovorech s dalajlamovými zástupci.

Přísná opatření v klášteře byla přijata dva dny po návštěvě prezidenta George W. Bushe v Číně (19. - 21. listopadu 2005), při níž čínský prezident Chu Ťin-tchao amerického prezidenta opakovaně ujistil o neustálém zlepšovaní lidských práv v ČLR.

Tibetské středisko pro lidská práva požádalo Manfreda Nowaka, zvláštního vyslance OSN, který byl od 21. listopadu do 2. prosince 2005 na oficiální návštěvě Číny a Tibetu, aby prozkoumal případy všech pěti uvězněných mnichů, protože je pravděpodobné, že budou při výsleších v nápravných zařízeních mučeni.

Přísný zákaz vycházení z kláštera Däpung byl později zrušen. Pět mnichů je stále vězněno v zadržovacích centrech. Existenci vlasteneckých převýchovných kampaní čínští úředníci popírají.



[  05.02.2006    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marcela Procházková  ]