Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se… v první polovině roku 2005

26. března (Peking) - Tisková agentura Sin-chua oznámila, že v roce 2006 bude zahájen provoz letecké linky Šanghaj-Lhasa. V této souvislosti byla podepsána smlouva na nákup pěti letadel Airbus A319, které jsou pro trasu do Lhasy vhodné.

30. března (Lhasa) - Statistický úřad Tibetské autonomní oblasti (TAO) zveřejnil údaje, podle kterých v TAO došlo k nárůstu obyvatel a průmyslové výroby. HDP TAO dosáhl 2,55 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o 12,2 %. Počet obyvatel vzrostl na 2 736 800 osob, což je od roku 2003 nárůst o 35 100 osob. Vzrostla i zemědělská produkce a výkonnost sektoru služeb. TAO navštívilo 1,22 mil. turistů.

2. dubna (Baghdád) - Při útoku v irácké provincii al-Anbár zahynul svobodník americké armády Tibeťan Tändzin Čhöku Dengkhim (19). Dengkhim se narodil v Indii roku 1985 a v 90. letech se s rodinou usadil v USA. Tam roku 2003 vstoupil do americké armády. Pohřben byl 11. dubna se všemi poctami.

6. dubna (Peking) - Byla připravena smlouva o založení podniku, který má provádět těžbu mědi v okrese Džomda v prefektuře Čhamdo. Realizace projektu má být zahájena koncem září a důl má být zprovozněn do tří let.

7. dubna (Dharamsala) - Dalajlama vyzval k ukončení nezákonného obchodu s přírodními produkty mezi Nepálem, Tibetem, Indií a Čínou. Výzvu adresoval především tibetským exulantům, kteří v nezákonném obchodu stále častěji nacházejí zdroj obživy.

8. dubna (Žikace) - Prefekturu Žikace v TAO postihlo zemětřesení o síle 6,5 stupňů Richterovy stupnice. Podle sdělení úřadů otřesy zničily asi 50 obytných budov, nevyžádaly si však žádné oběti na životech.

9. dubna (Dillí) - Čínský premiér Wen Ťia-pao zahájil čtyřdenní státní návštěvu Indie. Se svým indickým protějškem jednal o posílení hospodářských vztahů obou zemí a o urovnání indicko-čínských hraničních sporů. Ve společném komuniké obou státníků se potvrzuje, že ČLR považuje Sikkim za nedílnou součást Indie, indický premiér Singh však uvedl, že dosažení úplného urovnání sporů ještě nějaký čas potrvá. Exiloví Tibeťané při příležitosti návštěvy čínského premiéra uspořádali sérii demonstrací a několik z nich bylo zatčeno.

12. dubna (Káthmándú) - Čínská delegace z ministerstva obchodu TAO v Nepálu jednala o posílení vzájemného obchodu, cestovního ruchu, infrastruktury a o založení zvláštní hospodářské zóny. Čína využívá diplomatické izolace Nepálu po únorovém královském převratu k posílení vztahů s touto zemí.

18. dubna (Peking) - Výkonný ředitel kanadsko-čínského společného podniku China NetTV Holdings Anthony Garson oznámil, že bylo zahájeno provádění vrtů v ložisku mědi a zlata 240 km na jihozápad od Lhasy.

20. dubna (Dharamsala) - Dalajlama dopisem poblahopřál ke zvolení papeži Benediktu XVI. a ocenil úsilí Jana Pavla II. o vzájemné porozumění mezi různými náboženskými tradicemi.

21. dubna (Peking) - Francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin zahájil třídenní oficiální návštěvu Číny. Při této příležitosti bylo podepsáno 20 obchodních smluv, mj. na nákup 30 letadel řady Airbus. Raffarin řekl, že se Francie nadále bude zasazovat za zrušení zbrojního embarga uvaleného na ČLR.

22. dubna (Washington) - Americká vláda znovu potvrdila, že dialog mezi dalajlamou a čínským vedením je jedním z klíčových cílů Bushovy administrativy, přičemž na čínsko-tibetských vztazích bude do značné míry záviset další rozvoj americko-čínských politických a hospodářských vztahů.

25. dubna - Tibeťané si připomněli 16. narozeniny pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy, který byl v roce 1995 unesen čínskými úřady a je dodnes držen na neznámém místě. Organizace po celém světě plánují intenzivní kampaň za propuštění pančhenlamy na svobodu.

28. dubna (Lhasa) - Tibeťanka Ngawang Qunggiye získala titul "vyslankyně image cestovního ruchu" v tibetské soutěži krásy pořádané Úřadem cestovního ruchu TAO. Tibet tak má vedle exilové miss i královnu krásy zvolenou přímo v Tibetu. Exilová miss Taši Jangčhen, která se v únoru měla v Zimbabwe zúčastnit soutěže Miss Tourism, byla z této soutěže údajně na čínský nátlak vyloučena.

29. dubna (Dharamsala) - Osmičlenná delegace francouzských senátorů na tiskové konferenci v Dharamsale prohlásila, že podporuje oficiální politiku tibetské exilové vlády a že při setkáních s čínskou stranou bude zdůrazňovat dalajlamovu ochotu vyřešit tibetský problém jednáním.

1. května (Džammú) - Vláda indického svazového státu Džammú a Kašmír oznámila, že chce vyzvat indickou vládu k jednání s ČLR o otevření indicko-čínské hranice v Ladaku. Chtějí tak podpořit obchod, cestovní ruch i možnost absolvovat pouť k hoře Kailás.

4. května (Washington) - Zvláštní dalajlamův vyslanec Lodi Gjari uvedl pro rádio Hlas Ameriky, že se chystá čtvrtá výprava tibetské delegace do ČLR.

9. května (Washington) - Rádio svobodná Asie (RFA) informovalo, že Tibeťané žijící podél trasy budoucí železnice do Lhasy si stěžují, že jsou vyháněni ze své půdy a že panuje nejistota, zda dostanou odpovídající kompenzaci.

11. května (Dharamsala) - Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii (TCHRD) sdělilo, že dva mniši z Kandze v provincii S'-čchuan byli za vyvěšení tibetské vlajky odsouzeni k 11 letům vězení. Lozang Khädub (22) a Gjalpo (26) byli zatčeni začátkem roku 2004 a nyní jsou vězněni ve věznici v Darcendu. O tři dny později TCHRD zveřejnilo zprávu, že v roce 2004 byli dva mniši z kláštera Takcchang Lhamo Kirti v prefektuře Ngawa odsouzeni k třem letům odnětí svobody za vylepení několika kritických plakátů.

17. května - Tibeťané, jejich příznivci a buddhisté si připomněli desáté výročí zmizení 11. pančhenlamy. Vigilie se svíčkami se konaly na 64 místech v 21 zemích světa.



[  16.01.2007    autor: Miroslav Pošta  ]