Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se…v první polovině roku 2006

13. prosince (Dharamsala) - Dharamsalu navštívila delegace amerického Kongresu. Její členové se setkali s dalajlamou, členy tibetské exilové vlády a se zástupci tibetských nevládních organizací.

13. prosince (Káthmándú) - Nepálské úřady propustily 22 Tibeťanů zadržených v listopadu za ilegální vstup do země. Tibetská exilová vláda a Tibetské přijímací středisko v Káthmándú za ně zaplatily pokutu v celkové výši 2688 eur. Propuštění Tibeťané chtějí pokračovat do Indie, kde se chtějí setkat s dalajlamou a věnovat se studiu.

13. prosince (Dillí) - Indie vyzvala Čínu, aby zastavila dodávky zbraní a munice do Nepálu a připojila se k mezinárodnímu společenství, které vyzývá krále Gjanéndru k obnově demokracie v zemi.

13. prosince (Peking) - Čínská agentura Sin-chua sdělila, že trať Golmud-Lhasa bude zprovozněna téměř o rok dříve, než bylo původně plánováno. První pravidelný vlak s cestujícími má odjet z pekingského Západního nádraží 1. července. V březnu pak vláda zveřejnila ceny: nejlevnější "tvrdé sedadlo" do Lhasy bude za 380 jüanů (40 eur), "tvrdé lehátko" za 776 jüanů (80 eur) a lůžko první třídy za 1241 jüanů (128 eur), což je zhruba polovina ceny za letenku z Pekingu do Lhasy.

15. prosince (Štrasburk) - Evropský parlament přijal rezoluci o lidských právech v Tibetu a Hongkongu, a to zejména v souvislosti s nedávnou blokádou lhaského kláštera Däpung.

15. prosince (Peking) - Čínský prezident Chu Ťin-tchao podnikl třídenní návštěvu provincie S'-čchuan, kam spadá velká část tradiční tibetské provincie Amdo. Chu Ťin-tchao vyzval lid k prohloubení rozvoje a k tomu, aby lid měl z "ovoce rozvoje" užitek.

16. prosince (Toronto) - Nová studie vědců z Torontské univerzity zjistila, že nad okrajem Tibetské náhorní plošiny je vysoká koncentrace ozónu, která dosahuje hodnot známých z nejvíce znečištěných měst.

18. prosince (Žikace) - Čínskými úřady vybraný pančhenlama Gjalcchän Norbu (16) provedl v klášteře Tašilhünpo velký čtyřhodinový obřad. Podle oficiálních zpráv se jej zúčastnilo 10 000 lidí. Na závěr obřadu Gjalcchän Norbu prohlásil, že "splní očekávání Komunistické strany Číny a ústřední vlády" a "bude mít na paměti pokyny od čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa".

18. prosince (Lhasa) - Byl ukončen čínsko-švýcarský projekt na rekonstrukci chrámu Ramočhe ve Lhase.

20. prosince (Washington) - Rádio svobodná Asie (RFA) informovalo, že čínské úřady v tibetské části provincie Kan-su zatkly tři mnichy a mnišku za vylepení plakátu, který vyzýval Peking k zahájení dialogu s dalajlamou. Podle zdrojů RFA byly za stejný prohřešek zatčeny i dvě další mnišky, jejichž jména nejsou známa.

26. prosince (Peking) - Nejnovější geologický průzkum Tibetu vedl k objevu tří velkých ložisek železné rudy, oznámil náměstek ředitele Čínského úřadu pro geologický průzkum Čang Chung-tchao. Průzkum dále zjistil ložiska ropy o velikosti více než 10 mld. tun. Průzkum trval sedm let a byl dokončen v září 2005.

28. prosince (Dharamsala) - Vláda indického svazového státu Himáčalpradéš prodloužila pronájem půdy tibetským uprchlíkům na dalších 50 let a umožnila Ústřední tibetské správě pořizovat půdu přímo bez využití prostředníků.

5. ledna (Guntúru) - Dalajlama zahájil dvanáctidenní obřad Kálačakry. V úvodním projevu mj. řekl, že učení Buddhy je pro moderní svět velmi důležité. Shromáždilo se zde zhruba 40 000 lidí.

7. ledna (Vídeň) - Ve věku 93 let zemřel v rakouském Friesachu Heinrich Harrer, rakouský horolezec a autor knihy Sedm let v Tibetu, který byl jedním z prvních cizinců, kteří delší dobu pobývali v Tibetu před čínskou invazí.

10. ledna (Madrid) - Španělský Vrchní soud potvrdil, že přezkoumá, zda se sedm bývalých čínských vůdců dopustilo genocidy v Tibetu.

10. ledna (Dharamsala) - Tibetským uprchlíkům se podařilo sebrat půl milionu indických rupií (9356 eur) na zakoupení prvního cestovního pasu vydaného v Tibetu. Pas, na němž je i britské, americké, francouzské a švýcarské vízum, byl vydán roku 1947 tehdejšímu ministru financí tibetské vlády Žagabpovi. Podle organizátorů sbírky je tento dokument dalším důkazem toho, že Tibet byl uznáván jako samostatná země.

11. ledna (Káthmándú) - V hlavním městě Nepálu byl za účasti velvyslance USA a zástupce vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR) položen základní kámen nového tibetského přijímacího střediska pro uprchlíky.

11. ledna (Peking) - Státní tisková agentura Sin-chua oznámila, že čínské úřady ve snaze ochránit dávnou tradici zavedly přísný zákaz fotografování a pořizování novinářských zpráv o tradičních tibetských metodách vzdušného pohřbu. Podle oficiálních statistik je v Tibetu 1075 míst, kde se vzdušný pohřeb provádí. Ústřední vláda roku 2000 v Tibetu vybudovala moderní krematorium, avšak Tibeťané jej nevyužívají.

21. ledna (Dillí) - Indická tisková agentura PTI sdělila, že na budované železniční trase Golmud-Lhasa došlo k první smrtelné nehodě, když se 127 km od Lhasy střetly dvě lokomotivy.

25. ledna - Světové organizace pro lidská práva odsoudily společnost Google, která v čínské verzi svého vyhledávače filtruje politicky "nevhodné" informace.

26. ledna (Káthmándú) - Tibetská uprchlická komunita v Nepálu získala od organizace UNESCO povolení k rekonstrukci známé buddhistické stúpy v Bódnáthu.

3. února (Dillí) - V tibetské osadě v Dillí byl zatčen obchodník s chráněnými zvířaty Cchering Ňima, který byl údajně významnou postavou ilegálního obchodu se zbožím z Tibetu. K podobnému zatčení došlo v prosinci v Nepálu, kde byl zatčen ilegální obchodník Taši Cchering, kterého téměř čtyři roky hledal Interpol.

6. února (Peking) - Profesor Wu C'-wang z Čínské akademie věd upozornil, že trvale zmrzlá půda tající v důsledku globálního oteplování by mohl během deseti let ohrozit železnici z Golmudu do Lhasy.

15. února (Jeruzalém) - Při návštěvě Izraele dalajlama vyzval Izraelce a Palestince, aby opustili cestu násilí a zahájili dialog. O týden později musela být v důsledku nátlaku Číny na Palestince dalajlamova plánovaná návštěva do Betléma zrušena.

22. února (Washington) - Podle rádia RFA úřady provincie S'-čchuan zadržely osm mladíků, kteří údajně v důsledku "vlivů zvenčí" bojovali za likvidaci šatů vyrobených z kožešin. Spojení "vlivy zvenčí" v jazyce čínských úřadů zpravidla označuje dalajlamu.

23. února (Dharamsala) - Z Číny se do Indie vrátila delegace tibetské exilové vlády. Podle Lodi Gjariho, který ji vedl, "toto kolo jednání ukázalo, že v přístupu k otázce jsou na obou stranách značné rozdíly".

3. března (Dharamsala) - Dharamsalu navštívila tibetská skupina (Tibet Intergroup) poslanců Evropského parlamentu. Její členové se setkali s dalajlamou, zástupci exilového parlamentu, vlády, nevládních organizací i s běžnými uprchlíky.

4. března (Peking) - Meteorologové v provincii Čching-chaj a v Tibetské autonomní oblasti zaznamenali nejvyšší zimní teploty v historii. Od prosince do února teplota v některých částech Tibetské náhorní plošiny o 4 až 5 stupňů Celsia přesáhla průměrné hodnoty.

6. března (San Fransisco) - Organizace Dui Hua Foundation informovala , že doživotní trest uložený Wangri Čhöthul rinpočhemu roku 1999 byl zkrácen. Tento zakladatel a hlavní učitel školy a sirotčince ve Lhase byl odsouzen za "pokusy o rozštěpení země" roku 2000.

10. března (Dharamsala) - V den 47. výročí povstání tibetského lidu vyzval dalajlama Čínu, aby jasně dala najevo, zda je ochotna s Tibeťany jednat. Dodal, že o pozitivní atmosféru se musí zasloužit obě strany. Oznámil, že jeho vyslanci informovali čínskou stranu o jeho přání navštívit Čínu jako poutník.

14. března (Peking) - Sin-chua oznámila, že čínská vláda chce prodloužit tibetskou železnici ze Lhasy až do druhého největšího města Tibetu Žikace. Mělo by se tak stát v 11. pětiletce (2006-2010).

18. března (Dharamsala) - Tibetští exulanti šli k volebním urnám vybírat premiéra exilové vlády a 46 poslanců exilového parlamentu. Volilo se na 53 místech a poslance vybírali ze seznamu 62 nominovaných.

24. března (Peking) - Sin-chua oznámila, že soud v okrese Gerce vyměřil přísné tresty třem pytlákům, kteří údajně lovili tibetské antilopy v přírodní rezervaci Čhangthang.

30. března (New York) - Organizace Human Rights Watch (HRW) vyzvala úřady provincie S'-čchuan, aby umožnily přístup nezávislým lékařům a pozorovatelům k pěti Tibeťanům, kteří jsou již šest měsíců vězněni bez řádného soudu. Byli zadrženi po požáru jatek v Maniganggu. HRW má obavy o jejich zdraví poté, co šestý zadržený byl propuštěn na svobodu a zjistilo se, že ve vězení oslepl.

31. března (Peking) - Čínští kartografové zahájili rozsáhlý projekt na zmapování 1400 km dlouhé nepálsko-tibetské hranice pomocí systému GPS.

3. dubna (Dharamsala) - Exilový premiér Samdhong Rinpočhe vyzval Tibeťany a jejich sympatizanty v USA a Kanadě, aby v průběhu chystané návštěvy čínského prezidenta v těchto zemích neorganizovali žádné protesty. "Pouze by to ohrozilo současný čínsko-tibetský dialog," zdůvodnil svou výzvu.

6. dubna (Dillí) - Podle agentury PTI Čína oznámila, že od června bude dvakrát týdně otevřen trh na tibetsko-indické hranici mezi Sikkimem a TAO. Až do roku 1962 tudy přes průsmyk Nathu-la procházela významná obchodní trasa, kterou proudilo 80 % veškerého zboží mezi Tibetem a Indií.

6. dubna (Peking) - Oficiální čínská agentura sdělila, že výstavba dolu v Julongu v TAO (okres Džomda), kde se odhadem nachází 6,5 mil. tun mědi, bude zahájena v květnu.

8. dubna (Washington) - Organizace International Campaign for Tibet (ICT) informovala, že tibetský mnich Gendün z tibetského autonomního okresu Ccholho v Amdu byl odsouzen ke čtyřem rokům odnětí svobody kvůli svým přednáškám o tibetské kultuře a dějinách.

13. dubna (Chang-čou) - Čínská vláda v pobřežním městě Chang-čou uspořádala třídenní Světové buddhistické fórum. Na této akci, kterou zahraniční komentátoři chápou jako pokus o nápravu reputace v oblasti náboženské tolerance, čínské úřady světovým médiím představily Gjalcchän Norbua, kterého Peking vybral jako 11. pančhenlamu. Na otázku, proč se konference nezúčastnil dalajlama, nejmenovaný čínský úředník odpověděl: "Protože sabotuje etnickou jednotu."



[  16.01.2007    autor: Jiří Kučera  ]