Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se... v druhé polovině roku 2006

28. dubna (Lhasa) - V souvislosti s rozsáhlými protesty proti používání kožešin ve Lhase klesly ceny tygří a levhartí kůže. V předchozích měsících na mnoha místech v Tibetu došlo k incidentům, kdy Tibeťané kožešiny hromadně pálili.

1. května (Peking) - V Tibetské autonomní oblasti (TAO) bylo otevřeno třetí civilní letiště. Výstavba letiště v Ňingthi (oblast Kongpo) započala v říjnu 2004 a v přepočtu přišla přibližně na 70 milionů eur. Zprovoznění letiště je součástí plánu přitáhnout do atraktivního regionu více turistů.

9. května (New York) - ČLR byla i přes protesty lidskoprávních organizací zvolena členem Rady OSN pro lidská práva. Při tajném hlasováním byla zvolena 146 hlasy z možných 191.

18. května (Dharamsala) - Stanice Voice of America z Dharamsaly odvysílala historicky první tibetskou politickou debatu v přímém přenosu. Jejími účastníky byli dva kandidáti na post premiéra tibetské exilové vlády: Samdhong Rinpočhe a Džüčhen Thubtän Namgjal. Oba kandidáti se shodli, že se i v budoucnu budou držet dalajlamovy "střední cesty".

22. května - Organizace Amnesty International sdělila, že v Tibetu nadále pokračuje svévolné zatýkání a neregulérní soudní procesy. Nadále jsou omezována základní práva a ve vězeních zůstávají vězni svědomí.

29. května (Dharamsala) - Zpravodajský server Phayul informoval, že čínské úřady v Tibetu zakázaly státním zaměstnancům účastnit se oslav svátku Saga Dawa a navštěvovat při této příležitosti chrámy a kláštery.

1. června (Brusel) - Nositel Nobelovy ceny míru Desmond Tutu od dalajlamy převzal cenu "Světlo pravdy" za pomoc Tibetu. Při této příležitosti arcibiskup vyzval Čínu, aby Tibetu udělila "spravedlivou autonomii". Druhým letošním nositelem ceny je Nadace Hergé, která spravuje dědictví po Georgesi Remim, autorovi dnes již klasického komiksu Tintin v Tibetu. Dalajlama informoval představitele EU a belgické ministry o vývoji jednání mezi ČLR a tibetským exilem.

8. června (Londýn) - Britští představitelé prohlásili, že v nejbližší budoucnosti zřejmě zbrojní embargo EU uvalené na ČLR nebude zrušeno. Evropská pětadvacítka v této věci zatím nenašla shodu. Zrušení embarga také politicky znemožnil nesouhlas USA a Japonska, jakož i čínský postoj k Tchaj-wanu.

9. června (Peking) - Čínská vláda důrazně odsoudila rozhodnutí španělského soudu, který má projednat obvinění z toho, že se Čína v Tibetu dopouštěla genocidy. Soud vyšetřuje obvinění sedmi vysoce postavených čínských činitelů včetně bývalého prezidenta ze zločinů proti lidskosti, státního terorismu a mučení.

15. června (Washington) - Radio Free Asia informovalo, že čínské úřady zadržely ve Lhase dalších pět Tibeťanů údajně za rozdávání letáků požadujících nezávislost Tibetu. K zatčení došlo 28. května, v první den svátku Saga Dawa.

15. června (Soul) - Jihokorejské úřady neumožnily dalajlamovi zúčastnit se setkání laureátů Nobelovy ceny. Zdůvodnily to prohlášením, že dalajlamova návštěva Jižní Korey je v danou chvíli nežádoucí. Soul odmítl dalajlamovi vydat vízum již poněkolikáté.

28. června (Peking) - Čína zveřejnila plány, podle kterých by měla prodloužit tibetskou železnici až k indické hranici. Trať má vést až do tibetského města Domo poblíž průsmyku Nathu-la, vstupního bodu do indického svazového státu Sikkim. Domo leží také poblíž bhútánské hranice. Ze Lhasy má jedna hlavní železniční trasa vést do Žikace (na tu bude navazovat úsek do Doma) a druhá podél Brahmaputry do Ňingthi. Výstavba úseku do Žikace by měl trvat tři roky.

30. června (Lhasa) - Čínská agentura Sin-chua informovala, že lhaské úřady zvýší denní kvótu návštěvníků paláce Potála z 1500 na 2300 osob. Souvisí to se zprovozněním železnice do Lhasy.

1. července (Lhasa) - Čína slavnostně otevřela železniční trať z Golmudu do Lhasy. Na mnoha místech po celém světě protestovala řada odpůrců tohoto projektu. Čínský prezident Chu Ťin-tao řekl, že železnice urychlí hospodářský růst a sociální vývoj v Tibetu a Čching-chaji, zvýší kvalitu života všech etnik a posílí jednotu mezi etnickými skupinami. V rámci konkurenčního boje s železnicí čínské letecké společnosti posílily linky do Lhasy.

1. července (Dharamsala) - Samdhong Rinpočhe byl 91% většinou znovu zvolen předsedou tibetské exilové vlády. Poté, co se ujal úřadu, sdělil, že se chystá šesté kolo přípravných jednání s Čínou.

6. července (Peking) - Průsmyk Nathu-la se po více než čtyřech desetiletích otevřel pro účely obchodu mezi Tibetem a Indií. Obchodní přechod pak byl uzavřen na konci září a znovu bude otevřen od 1. června do 30. září.

6. července (Peking) - List Mingbao informoval, že čínské úřady uvažují o zjednodušení vstupu do Tibetu pro "Tchajwance a cizince" tím, že zruší povinnost obstarat si pro vstup do Tibetu zvláštní povolení ("Tibet Travel Permit"). Pro vstup do Tibetu by tak stačilo pouze čínské vízum.

10. července (Peking) - Předseda Evropského parlamentu navštívil ČLR a jeden den strávil i ve Lhase. Při jednání s čínskými představiteli otevřel i některé problematické případy (pančhenlama, Tändzin Deleg Rinpočhe) a hovořil i o čínsko-tibetských jednáních.

14. července (Washington) - Radio Free Asia informovalo, že mnichovi Namkha Gjalcchänovi z Kandze hrozí trest osmiletého vězení za to, že údajně vládní budovy popsal separatistickými slogany a rozdával plakáty požadující nezávislost Tibetu. Podobných případů zatčení v prefektuře Kandze (provincie S'-čchuan) stále přibývá. Dále byla například zatčena šestnáctiletá dívka za distribuci letáků nebo opat významného kláštera, pravděpodobně v souvislosti s plakáty, které byly v jeho klášteře vylepeny v minulém roce.

25. července (Dharamsala) - Organizace TCHRD informovala, že v březnu 2005 byl zadržen a k deseti letům vězení odsouzen 29letý Tibeťan Dolma Kjab v souvislosti s napsáním rukopisu knihy Neklidné Himálaje, která líčí situaci v Tibetu pod čínskou správou. V poselství OSN, které se podařilo propašovat z vězení, píše: "Napsal jsem knihu, která ani nebyla vydána. Píšu v ní o demokracii, svobodě a situaci v Tibetu. Kvůli tomu jsem byl odsouzen." Čínské úřady celý tento případ zcela dementovaly.

27. července (Peking) - Podle oficiálních čínských údajů navštívilo TAO v prvním pololetí roku 2006 celkem 591 200 turistů. Úřady odhadují, že v druhém pololetí TAO navštíví dva miliony turistů.

31. července (Peking) - Čínské úřady zakázaly oblíbený blog tibetské spisovatelky Özer poté, co na internetu zveřejnila přání všeho nejlepšího k dalajlamovým narozeninám. V tomto internetovém deníku psala i o dalších citlivých tématech jako např. problém HIV/Aids v Tibetu nebo vliv nově otevřené železnice na tibetskou kulturu.

6. srpna (Dharamsala) - Dalajlama se nechal slyšet, že jeho nástupce by ideálně měl být z tibetské exilové komunity v Indii, přičemž vybraný chlapec by měl být přijatelný pro všechny Tibeťany. Řekl, že místo tradičního vyhledávání nové reinkarnace by preferoval systém podobný volbě papeže.

28. srpna (Káthmándú) - Delegace amerických kongresmanů vedená republikánem Jimem Kolbem potvrdila, že Spojené státy umožní přesídlení pěti tisíců Tibeťanů z Nepálu do USA. Přesné datum neuvedli.

10. září (Peking) - ČLR na svém území zakázala šíření zpráv zahraničních tiskových agentur, pokud nebudou schváleny státem. Právo cenzurovat servis zahraničních tiskových agentur získává podle nových pravidel státní agentura Sin-chua (Nová Čína).

16. září (Peking) - Oficiální čínské zdroje uvedly, že letecké společnosti snížily ceny letenek do Tibetu až o 50 %. Je to v souvislosti se zahájením provozu železnice do Lhasy.

27. září (Washington) - Americký prezident George W. Bush podepsal návrh zákona, kterým se dalajlamovi uděluje Zlatá medaile Kongresu, nejvyšší ocenění předávané americkým Kongresem. Čínské ministerstvo zahraničí to již dříve odsoudilo.

30. září (Nangpa-la) - Čínské pohraniční hlídky u průsmyku Nangpa (5716 m) zahájily palbu na skupinu asi 80 Tibeťanů, kteří se snažili tajně přejít hranici do Nepálu. Při tom zabili nejméně jednu osobu (sedmnáctiletou mnišku) a zranili několik dalších. Incident se neobešel beze svědků, protože v místě právě byli zahraniční horolezci. Ti o něm přinesli svědectví, které vyvrátili oficiální čínské vyjádření k incidentu.

3. října (Lhasa) - Ve Lhase přistál vůbec první charterový let ze zahraničí. Letadlo společnosti Air China sem ze Singapuru přepravilo 109 turistů.

13. října (Vatikán) - Dalajlama se setkal s papežem Benediktem XVI. Vatikán sdělil, že diskutovali o náboženských tématech. Do Říma dalajlama přiletěl z Prahy, kde se zúčastnil konference Fórum 2000, proslovil veřejnou přednášku na téma Cesta otevřené mysli a setkal se s českými politickými představiteli.

20. října (Peking) - V Pekingu se odehrálo 22. kolo dialogu o lidských práv mezi ČLR a EU.

24. října (Lhasa) - Ve Lhase byli zatčeni dva Tibeťané a jeden Nepálec za to, že údajně převáděli tibetské uprchlíky přes čínsko-nepálskou hranici. Při pokusu o útěk byly i letos zadrženy desítky Tibeťanů.



[  16.01.2007    autor: Jiří Kučera  ]