Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se… v druhé polovině roku 2005

10. května (Washington) - Rádio svobodná Asie (RFA) přineslo informaci o tom, že tibetští zemědělci žijící podél budované železnice z Golmudu do Lhasy protestují proti vystěhování ze své půdy a výši kompenzace za přesídlení. Vláda Tibetské autonomní oblasti (TAO) však tvrdí, že by lidé neměli mít potíže se v nových lokalitách uživit, s tím však přesídlenci nesouhlasí.

14. května (Dharamsala) - Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii (TCHRD) zveřejnilo další dva případy odsouzení mnichů z politických důvodů. Oba mniši pocházejí z okresu Dzöge a v roce 2004 byli odsouzeni k třem letům vězení za údajné vylepení plakátů, které volaly po svobodě a kritizovaly korupci vysokých vládních činitelů. Jejich zdravotní stav není znám ani jejich rodinám.

17. května (Dharamsala, Praha) - Tibeťané, jejich sympatizanti a tibetští buddhisté po celém světě si připomněli 10. výročí zmizení pančhenlamy. Vigilie za pančhenlamu se konaly na 64 místech ve 21 zemích včetně ČR.

30. května (Aberdeen) - Univerzita ve skotském Aberdeenu se stala terčem kritiky poté, co na základě stížností čínských studentů odstranila ze zdi administrativní budovy dalajlamův portrét. Univerzita dalajlamovi roku 1993 udělila čestný doktorát.

3. června (Washington) - Policie zadržela dvaadvacetiletého mnicha z kláštera Kumbum. Zadržení Džigme Dasanga je spojováno s protestními plakáty, které se nedávno objevily na zdech kláštera.

3. června (Ženeva) - Výbor OSN pro práva dítěte vyjádřil znepokojení nad uzavřením Úřadu pro tibetské uprchlíky v nepálském Káthmándú a nad navracením tibetských uprchlíků nepálskými úřady zpět do ČLR. Výbor vyzval Nepál k přehodnocení přístupu k uprchlíkům a jejich statusu v Nepálu.

8. června (Thimphu) - Bhútánské národní shromáždění jednalo o potřebě demarkace bhútánsko-čínské hranice. Tajemník pro státní hranice informoval parlament, že čínská strana narušila bhútánské území výstavbou šesti silnic. Podle bhútánských zdrojů čínská strana výhrady Bhútánu ignoruje.

10. června - Dalajlama v rámci svých zahraničních cest navštívil Lucembursko, Švédsko, Norsko a Německo. Během velice nabitého programu 6. července oslavil své 70. narozeniny a v Berlíně mimo jiné vyznamenal Václava Havla za dlouhodobou podporu svébytnosti Tibetu cenou "Světlo pravdy."

20. června (Gangtog) - Zvláštní komise jmenovaná vládou indického svazového státu Sikkim dospěla k závěru, že otevření turistického přechodu mezi Indií a ČLR v průsmyku Nathu La je reálné nejdřív v roce 2012.

29. června (Madrid) - U španělského Národního soudu byla podána žaloba na bývalého čínského prezidenta Ťiang Ce-mina, bývalého čínského premiéra Li Pchenga a dalších pět čínských činitelů. Jsou viněni z genocidy, zločinů proti lidskosti, mučení a terorismu páchaných na tibetském lidu. Soudní řízení má popsat, jak čínský stát zachází s tibetským lidem od založení TAO v roce 1951. Žalobu podala španělská organizace Comité de Apoyo al Tíbet a spolupodepsala ji řada dalších organizací a právníků. V minulosti proběhla ve Španělsku podobná řízení týkající se Argentiny a Chile a zdá se, že španělské soudnictví je k těmto iniciativám vstřícné.

30. června (Bern) - Zvláštní dalajlamův vyslanec Lodi Gjari se svými třemi kolegy navštívil v rámci 4. kola zahřívacích tibetsko-čínských rozhovorů čínské velvyslanectví v Bernu. Setkání je dalším ze série jednání tibetské exilové vlády s ČLR, která začala v září 2002. Dalajlama vyjádřil svou naději, že se proces bude vyvíjet kupředu a přinese řešení tibetské otázky. Naopak mnozí opoziční politici a zahraniční pozorovatelé se netají svým přesvědčením, že od jednání nelze nic očekávat.

6. července (Dharamsala) - Tibeťané oslavili 70. narozeniny 14. dalajlamy Tändzin Gjamccha. Za svého dosavadního života prožil 46 let v indickém exilu, nadále však doufá v brzké vyřešení tibetského problému.

12. července (Brusel) - Ministr tibetské exilové vlády Lozang Ňändag se v Bruselu sešel s předsedou Evropského parlamentu Josephem Borellem, aby ho informoval o situaci Tibeťanů a pokroku v tibetsko-čínských jednáních. Poté se setkal s dalšími představiteli EU.

12. července (Kuala Lumpur) - Po intervenci čínského velvyslanectví v Kuala Lumpur pořadatelé soutěže krásy Miss Tourism v Malajsii vyloučili exilovou Miss Tibet ze soutěže se zdůvodněním, že Taši Jangčhen (24) má trvalý pobyt v Indii, a nemůže tedy zastupovat region v rámci ČLR.

8. srpna (Maisúr) - Podle listu Star of Mysore předseda tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočhe na tiskové konferenci prohlásil: "Nevěřím, že by OSN mohlo jakýmkoliv způsobem pomoci vyřešit tibetský problém. Je to nedemokratická instituce, která není schopna realizovat vlastní rezoluce. Z toho důvodu je zbytečné se na OSN obracet."

11. srpna (Bangkok) - Podle sdělení Organizace OSN pro potraviny a zemědělství (FAO) bylo na farmě na předměstí Lhasy vybito téměř 3000 ptáků poté, co zde propukla ptačí chřipka. Podle FAO bylo 133 kuřat nakaženo vysoce patogenním virem H5N1. V Tibetu nebyly potvrzeny žádné lidské oběti viru.

13. srpna (Ženeva) - Dalajlama ve Švýcarsku zahájil konferenci na téma tibetský buddhismus v Evropě. Sešli se na ní buddhističtí učitelé z šestnácti evropských států, mezi jinými Dagjab Rinpočhe, Sogjal Rinpočhe nebo Päma Wanggjal a zástupci 80 buddhistických center.

16. srpna (Káthmándú) - ČLR přislíbila Nepálu další finanční pomoc ve výši 12,3 mil. USD. Kromě této částky Čína již dříve Nepálu přislíbila roční částku necelých 11,5 mil. USD. Koncem října ČLR odsouhlasila i poskytnutí vojenské pomoci v hodnotě necelého 1 mil. USD.

25. srpna (Lhasa) - Podle agentury Sin-chua byla v okresu Tölung Dečhen, asi 30 km od centra Lhasy, dokončena výstavba lhaského nádraží.

1. září (Lhasa) - Vojenskou přehlídkou a vyvěšením čínské vlajky před Potálou, někdejším palácem dalajlamů, zahájila Čína oslavy 40. výročí založení Tibetské autonomní oblasti. Oslavy, které probíhaly za zvláštních bezpečnostních opatření, se podle čínských zdrojů zúčastnilo 23 tisíc lidí.

2. září (Dharamsala) - Tibeťané žijící v Indii oslavili 45. výročí založení tibetské exilové vlády. Množství Tibeťanů i cizinců se shromáždilo na nádvoří hlavního chrámu v severoindické Dharamsale.

11. září (Dharamsala) - Začalo předběžné kolo voleb do tibetského exilového parlamentu. Volby 43 poslanců se budou konat jak v Indii, Nepálu a Bhútánu, tak i Evropě a Severní Americe a měly by údajně k urnám přivést víc než 82 tisíc exilových Tibeťanů. Poslední kolo voleb se plánuje na 18. března 2006.

21. září (Peking) - Podle statistik kanceláře pro cestovní ruch Tibetské autonomní oblasti navštívil TAO v prvních osmi měsících roku 2005 více než jeden milion turistů.

23. září (Dillí) - Francouzské velvyslanectví v Novém Dillí již podruhé odmítlo vydat víza tibetskému národnímu fotbalovému týmu. Exilové mužstvo chtělo odehrát přátelské zápasy s několika evropskými týmy. Francouzské velvyslanectví odmítnutí již dříve odůvodnilo tím, že mnoho Tibeťanů nelegálně imigrovalo do Francie.

26. srpna (Washington, RFA) - Čínské pohraniční jednotky v oblasti Dingri zahájily palbu na skupinu 51 Tibeťanů, kteří chtěli přejít hranice do Nepálu. Kromě tříčlenné skupiny, které se podařilo uprchnout do Nepálu, byli všichni ostatní zatčeni a o místě jejich zadržování nejsou žádné informace. Ve skupině bylo i šest dětí ve věku 10 - 11 let, dvě mnišky a jeden mnich.

29. září (Dharamsala) - Pouze jedna z původně osmi uchazeček o titul Miss Tibet potvrdila svou účast v soutěži. Pořadatel soutěže Lozang Wanggjal řekl, že dívka bude korunována Miss Tibet a obdrží stipendijní poukázku v hodnotě 100 tisíc rupií.

30. září (Ženeva) - Výbor OSN pro práva dítěte vyzval Čínu, aby nezávislým pozorovatelům povolila návštěvu chlapce, který byl dalajlamou rozpoznán jako 11. pančhenlama. Čínská delegace odpověděla, že chlapec ani jeho rodina si žádnou návštěvu zvenčí nepřeje.

13. října (Káthmándú) - Nepálská policie zadržela čtyři Tibeťany za ilegální vstup do Nepálu a vyměřila každému z nich pokutu za cestování bez dokladů. Pozorovatelé kritizují situaci uprchlíků v Nepálu zejména poté, co nepálské ministerstvo zahraničí přestalo vydávat uprchlíkům cestovní doklady, což výrazně komplikuje situaci uprchlíkům z Tibetu i Bhútánu.

17. října (Dharamsala) - Dalajlama v rozhovoru pro RFA uvedl, že i přes pozitivní vztahy mezi tibetskou exilovou vládou a ČLR, které se spolu snaží vést dialog, nedošlo k žádným zásadním či viditelným změnám čínské politiky vůči Tibetu.

3. listopadu (Dharamsala) - Podle informací rádia Voice of Tibet čínská policie začátkem října při pokusu o přechod hranic do Nepálu zatkla 14 Tibeťanů. Dalším osmi ze stejné skupiny se podařilo uniknout a jsou v péči Tibetského přijímacího střediska v Nepálu.

4. listopadu (Lhasa) - Návštěvníkům paláce Potála byl zakázán vstup na jeho sedm zlatých střech. Opatření má předejít poškození střech, které navštěvuje mnoho turistů i poutníků. Od ledna do října 2005 navštívilo někdejší dalajlamův palác 443 tisíc lidí.

8. listopadu (Washington) - Dalajlama se v Bílém domě setkal s prezidentem Spojených států Bushem. Tato soukromá návštěva se uskutečnila navzdory protestům čínské vlády.

8. listopadu (Dharamsala) - TCHRD informovalo, že v průběhu "vlastenecké výchovy" ve lhaském klášteře Däpung za podivných okolností zemřel mnich jménem Ngawang Čhangčhub (28).

9. listopadu (Londýn) - Na pozvání britské královny do Velké Británie přicestoval čínský premiér Chu Ťin-tao. Poté odcestoval na návštěvu Německa, Španělska a Korey.

15. listopadu (Washington) - Podle informací RFA začaly čínské úřady v Tibetu novou protináboženskou kampaň. Jména náboženských postav uznaných dalajlamou byla zařazena na listinu, což znemožní jejich uznání čínskou vládou.

23. listopadu (Peking) - Podle oficiálních statistik čínské vlády navštívilo Tibetskou autonomní oblast v prvních deseti měsících roku 2005 celkem 1,71 milionů turistů. Ve srovnání s minulým rokem je to o 46 % více.

23. listopadu (Lhasa) - V klášteře Däpung bylo zatčeno pět mnichů. Klášter byl současně podle informací RFA hermeticky uzavřen. K těmto opatřením vedly protesty proti nové vlně "vlastenecké převýchovy" v klášteře, při níž jsou mniši nuceni zříct se dalajlamy. 15. prosince Evropský parlament k této události přijal usnesení.

8. prosince (Praha) - Na návštěvu ČR přijel čínský premiér Wen Ťia-pao. Hlavním tématem jeho setkání s předními českými politiky bylo posílení hospodářské spolupráce. Ačkoli lidská práva byla zatlačena do pozadí, dotkl se tohoto tématu při jednání prezident Klaus a šéfové obou komor parlamentu.

2. prosince (New York) - Zvláštní zpravodaj OSN pro otázky mučení Manfred Nowak prohlásil, že mučení je v Číně stále běžnou praxí. Nowak navštívil vězeňská zařízení v ČLR včetně Tibetu a Sin-ťiangu. Jde o první inspekci, kterou Čína pracovníkovi OSN povolila za posledních deset let. Ve své závěrečné zprávě Nowak čínské úřady kritizoval, že mu při prohlídce věznic kladly překážky.

10. prosince (Dharamsala) - U příležitosti 16. výročí udělení Nobelovy ceny míru představil dalajlama svou novou webovou stránku www.dalailama.com. Budou na ní k dispozici dalajlamovy projevy, program jeho učení a další informace.



[  16.01.2007    autor: Jiří Kučera  ]