Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Návrat do Tibetu… Kdy? 10. března 2008

Pět největších protibetských organizací (Tibetan Youth Congress, Tibetan Women’s Association, Gu Chu Sum Movement of Tibet, National Democratic Party of Tibet a Students for a Free Tibet) oznámilo v souvislosti s blížícím se výročím tibetského povstání (10. březen 2008) a olympijskými hrami v Pekingu (8. srpen 2008) spuštění nové kampaně – exiloví Tibeťané se prý vrátí domů.

Olympijské hry v Pekingu se budou konat několik měsíců před 50. výročím tibetského národního povstání proti čínské okupaci Tibetu (10. březen 1959, Lhasa).

Organizátoři celé akce vyzývají Tibeťany žijící v exilu, aby se zúčastnili pochodu z exilu do své rodné země. „Dnes, téměř po padesáti letech od povstání Tibeťanů je třeba znovu důrazně připomenout památku více než 80 000 Tibeťanů, kteří položili své životy v boji za svobodu svého národa i celé země a nadále vzdorují kruté represi ze strany čínských okupantů,“ řekl Cchewang Rigdzin, prezident Tibetan Youth Congress. „Čínská vláda chce využít blížících se olympijských her k tiché podpoře mezinárodního společenství, a tím pádem k legitimnosti svého neoprávněného porušování lidských a politických práv v Tibetské autonomní oblasti. Po téměř pěti desetiletích obrovského útlaku a kulturní asimilace je situace Tibeťanů pod nadvládou Číňanů opravdu neúnosná“, řekla B. Cchering, prezidentka Tibetan Women’s Association.

„Výzva k podpoře kampaně přichází ve stejný čas jako velmi dobře promyšlená čínská olympijská propaganda. A právě v této době máme jedinečnou příležitost k vyjádření zásadního nesouhlasu se stávající situací v Tibetu,“ uvedla dále B. Cchering. Pochod Tibeťanů žijících v exilu zpět do Tibetu začne symbolicky právě v den výročí tibetského povstání 10. března 2008 a vyvrcholí během zahajovacího ceremoniálu OH v Pekingu. V samotném průběhu olympijských her se pak uskuteční řada nenásilných protestů ve prospěch Tibeťanů. Cílem akce je zejména posílit snahu Tibeťanů o záchranu jedinečné tibetské kultury a potažmo celého tibetského národa.

„Náš vzkaz čínské vládě je jednoduchý a prostý. Po padesáti letech strávených v exilu jsou Tibeťané odhodláni vrátit se do své země a znovu se setkat se svými rodinami a přáteli,“ prohlásil Ngawang Öber, prezident Gu Chu Sum Movement of Tibet.

Podle zprávy Students for a Free Tibet, India zpracovala Marcela Procházková

[  11.02.2008    zdroj: Lungta (www.lungta.cz)   autor: Marcela Procházková  ]