Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Veřejné protestní shromáždění proti použití násilí v Tibetu v neděli 16. března 2008 v 19:00 hodin před Velvyslanectvím ČLR

Praha, Ostrava – 15. března 2008

Na základě současného vývoje v Tibetu svoláváme veřejné protestní shromáždění proti použití násilí v Tibetu v neděli 16. března 2008 v 19:00 hodin před Velvyslanectvím ČLR, Pelléova 18, Praha 6.

Demonstrace probíhající od 10. března 2008 ve Lhase a dalších místech Tibetu vyjadřují nespokojenost Tibeťanů se způsobem vlády čínských úřadů v Tibetské autonomní oblasti a dalších provinciích obývaných Tibeťany.

Vyjadřujeme podporu těm Tibeťanům, kteří se formou nenásilí snaží poukázat na přetrvávající problémy v otázce dodržovaní lidských práv. Vyzýváme čínské autority, aby umožnily demonstrujícím pokojně vyjádřit právo na svobodu shromažďování a projevu. Jsme přesvědčeni, že čínské úřady mají neprodleně zahájit dialog s tibetským lidem a vyvarovat se použití síly proti demonstrujícím. Žádáme propuštění preventivně zadržených osob, důrazně žádáme, aby nebyly vystavovány lidsky nedůstojnému zacházení a mučení.

Dále nesouhlasíme se způsobem, jakým se čínská vláda rozhodla postupovat proti demonstrantům při nepokojích, které přerostly v násilné - nesouhlasíme se střelbou, použitím těžké vojenské techniky a zabíjením protestujících.

Vyzýváme české sdělovací prostředky, aby přistupovaly kriticky k oficiálním zprávám agentury Nová Čína (XinHua), které mohou být záměrně zkreslené a snaží se vyvolat v západních médiích dojem, že vojenský zásah proti demonstrujícím je opodstatněný. Obáváme se možnosti, že pokojné demonstrace Tibeťanů jsou čínskou mocí záměrně eskalovány a zneužívány jako záminka k tvrdému vypořádání se s protesty.

Situace v Tibetu upozorňuje na špatný stav dodržování lidských práv v Číně. V souvislosti s blížícími se Olympijskými hrami v Číně nepovažujeme jednání čínských úřadů za správné.

Občanská sdružení:



[  15.03.2008    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)    ]