Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Stalo se... v první polovině roku 2008

14. ledna - (Bernama) Čínský velvyslanec v Nepálu Čcheng Sia-ling potvrdil čínský záměr postavit železniční spojení do Káthmándú a zároveň nabídl Nepálu dodávky ropy, ačkoli Čína sama dováží téměř 40 % své spotřeby ropy. Nepál má v současné době z finančních důvodů vážné problémy se zásobováním ropou.

17 ledna - (Reuters; Xinhua) Dle agentury Sin-chua přestěhuje čínská vláda během roku 2008 více než 52 000 tibetských nomádů a zemědělců do stálých obydlí. Tento projekt začal v roce 2006 s cílem vybudovat do konce roku 2010 na 220 000 obydlí pro 80 % obyvatel této oblasti. Důvodem přesídlování je podle Pekingu zlepšení životních podmínek Tibeťanů.

19. ledna - (Xinhua) Státní agentura Sin-chua oznámila, že práce na 254 km dlouhém prodloužení železničního spojení mezi provincií Čching-chaj a Tibetem ze Lhasy do Žikace začnou v průběhu roku 2008. Předpokládané datum dokončení stavby je rok 2010 a cena 960 milionů eur.

8. února - (Xinhua) Téměř šest miliónů cestujících bylo do konce roku 2007, 18 měsíců od otevření, dopraveno po železnici z Golmudu do Lhasy. Dle místní kanceláře cestovního ruchu to odpovídá 43 % všech turistů, kteří v té době navštívili TAO.

11. února - (Xinhua) Čínský geologický ústav oznámil, že bylo v roce 2007 na území ČLR objeveno pět hlavních zlatých dolů. Jeden z nich, s ložisky mědi a zlata, se nachází v oblasti Gang Tise v Transhimálaji v TAO.

21. února - (RFA; Reuters) Dle agentury Reuters a RFA došlo v Rebkongu v provincii Čching-chaj (tradičně Amdo) ke střetu tibetského davu s policií. Důvodem střetu byla údajně hádka o cenu míče. Na místo dorazila jednotka Osvobozenecké armády, která do druhého dne zadržela 100 až 200 lidí, z nichž většina byli mniši.

25. února - (AFP; Taipei Times) Tibetská olympijská pochodeň dorazila 24. února na Tchajwan. Trasa pochodně předchází alternativní tibetské olympiádě roku 2008, kterou pořádá exilový tibetský producent Lobsang Wangjal. Plánovaná cesta pochodně je z Dillí, přes Sydney, Dharamsalu (10. března), a dále přes Tokyo, Havaj, San Francisco, New York City, Sucre (Bolívíe), Londýn, Kapské Město a Jeruzalém. Cílem je opět Dharamsala 25. května.

29. února - (Xinhua) Potála a Norbulingka, tradiční zimní a letní palác dalajlamů, navštívilo v roce 2007 celkem 1,63 miliónu turistů, což je podle čínských statistik o 53,7 % více než v předchozím roce. Vloni TAO navštívily přes čtyři milióny turistů. Toto velké množství se připisuje především zprovoznění železnice z Golmudu do Lhasy, která byla dokončena v červenci 2006.

6. března - (RFA) Po incidentu mezi tibetskými nomády a policií ze dne 20. listopadu 2007 opustilo na 180 mnichů klášter Ješo Baikar (Nagčhu) na protest proti kampani vlastenecké převýchovy. Mniši byli vyzváni čínskými úřady, aby se do 8. března vrátili do kláštera. Většina mnichů však po opuštění kláštera odešla do klášterů Sera a Däpung ve Lhase.

9. března - (TCHRD) Během noční razie složek veřejné bezpečnosti PSB ve městě Kjegumdo v provincii Čching-chaj byly zabaveny stovky podobizen dalajlamy. V noci byly po městě na zdi vyvěšeny pamflety vyzývající k nezávislosti Tibetu.

10. března - Tibeťané a příznivci Tibetu pořádali po celém světě demonstrace u příležitosti 49. výročí povstání ve Lhase. V mnoha městech zavlály na civilních budovách tibetské vlajky a před čínskými velvyslanectvími se konaly protestní pochody a demonstrace. Při nich došlo na některých místech k nepokojům, např. v Nepálu a Austrálii.

10. března - Indická policie znemožnila několika stovkám tibetských uprchlíků zahájit plánovaný šestiměsíční pochod z Indie do Tibetu na protest proti pekingské olympiádě. K vůdčím skupinám pochodu patří Tibetský kongres mládeže (TYC), Asociace tibetských žen (TWA), hnutí Gu-Ču-Sum, Národní demokratická strana Tibetu (NDPT) a Studenti za svobodný Tibet (SFT).

19. března - (Phayul) Nepálská policie zadržela 21 Tibeťanů, kteří od 10. března protestovali před úřadem OSN v Káthmándú. Organizace Human Rights Watch apelovala na nepálskou vládu, aby dala záruky, že bude nadále zachovávat svobodu shromažďování a vyjadřování.

24. března - (BBC) Obřad zapálení olympijské pochodně v řecké Olympii byl narušen protibetskými aktivisty. Protestujícím z organizace Reporteurs Sans Frontieres (Reportéři bez hranic) se podařilo během proslovu čínského vyslance dostat přes kordón 1 000 policistů.

25. březen - (Phayul) Indická policie znemožnila 300 protibetským aktivistům ze severovýchodní Indie pochodujícím ze Siliguri vstoupit do Sikkimu, který hraničí s Tibetem. Pochodující měli v úmyslu překročit sedlo Nathu na sikkimsko-tibetské hranici a přidat se k probíhajícím protestům v Tibetu.

29. března - (AFP) Dva týdny po propuknutí nepokojů v Tibetu pozvaly čínské úřady do Lhasy diplomaty z 15 velvyslanectví. USA tento krok přivítaly, avšak president Bush posléze vyzval Čínu k dialogu o dané situaci s představiteli dalajlamy.

31. března - (The Times) Někteří evropští vedoucí představitelé oznámili, že se nezúčastní slavnostního zahájení Olympijských her v Pekingu. Jsou mezi nimi polský premiér Donald Tusk, německá kancléřka Angela Merkelová a další němečtí politici. Účast francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho závisí na vývoji situace.

3. dubna - (AP) Tajemník komunistické strany ve Lhase Wang Siang-ming oznámil, že v souvislosti s nepokoji ve Lhase bylo zadrženo 800 lidí a 280 se vzdalo po policejní výzvě. Místní úřad cestovního ruchu oznámil, že od 1. května se Tibet opět otevře zahraničním turistům.

5. dubna - (AFP) Peking zrušil návštěvu české delegace ministerstva školství kvůli tomu, že v okně českého ministerstva zavlála tibetská vlajka. Delegace měla podepsat smlouvu o vzájemné výměně studentů. Ministr školství Liška vyjádřil přesvědčení o tom, že k podpisu smlouvy v budoucnu dojde, neboť je to i v zájmu čínské strany.

9. dubna - (AFP) Tibetská exilová vláda v Dharamsale nabídla Pekingu znovuobnovení dialogu o tibetské otázce a situaci v Tibetu po nedávných nepokojích. Zdůraznila, že i po šesti neúspěšných jednáních od roku 2002 zastává politiku „střední cesty“, kterou prosazuje dalajlama.

10. dubna - (The Washington Times) Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová oznámila možnost otevření konzulátu v Tibetu, aby USA měly přímý přístup k dění v TAO. V současné době mají USA v Číně pět konzulátů: Čcheng-tu, Kanton, Šanghaj, Šen-jang a Wu-chan.

14. dubna - (TCHRD) Dle Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (Tibetské středisko pro lidská práva a demokracii) bylo v období kolem 12. dubna zadrženo čínskou bezpečností mnoho mnichů z kláštera Däpung u Lhasy poté, co protestovali proti čínské „pracovní skupině“, která měla v klášteře provést „vlasteneckou převýchovu“.

14. duben - (AP) Na 4 000 tibetských uprchlíků protestovalo v ulicích Káthmándú proti tvrdému čínskému zákroku během nepokojů v Tibetu. Na rozdíl od předchozích demonstrací, během nichž nepálská policie zasáhla a byla kritizována OSN za použití nepřiměřené síly, tentokrát k zásahu nedošlo.

17. dubna - (AFP) Peking zrušil plánované otevření Tibetu pro turisty k 1. květnu, které oznámil začátkem dubna. Nové datum otevření nebylo stanoveno.

29. dubna - (BBC) Policie v jižní Číně odhalila továrnu v provincii Kuang-tung, ve které se vyráběly tibetské vlajky. Šlo o zakázku ze zahraničí. Dělníci nevěděli, o jakou vlajku se jedná, pak si ale všimli televizních záběrů protestujících s tibetskou vlajkou a uvědomili úřady.

29. dubna - (Phayul) Dle tibetské exilové vlády bylo v období od 10. března do 25. dubna během čínského zásahu proti tibetským demonstrujícím potvrzeno zabití 203 Tibeťanů. Opírala se při tom o šest různých zdrojů včetně čínských státních médií.

29. dubna - (BBC; Xinhua) Čínská státní média oznámila, že lhaský soud odsoudil 17 lidí k nepodmíněným trestům za jejich účast na březnových nepokojích v hlavním městě. Tresty se pohybují od tří let po doživotí pro dva z nich.

6. května - (Reuters) Známý čínský reportér Čang Pching (používající pseudonym Čchang Pching) byl zaměstnavatelem propuštěn poté, co vyšly jeho články apelující na vládu, aby umožnila větší svobodu tisku, pokud jde o nepokoje v Tibetu, a aby přehodnotila svoji politiku vůči Tibetu.

8. května - (AP; Der Spiegel) Devatenáctičlenný čínský horolezecký tým v čele s Tibeťankou Ňima Cchering byl ukázán v živém televizním vysílání, jak drží speciálně upravenou olympijskou pochodeň a olympijskou vlajku na vrcholu Mount Everestu.

12. května - (BBC; CTA; ICT; Kham Aid; NYT; TibetInfoNet; Xinhua) Zemětřesení o síle 7,9 Richterovy stupnice, které zasáhlo provincii S’-čchuan, zabilo minimálně 60 000 lidí. Dalších 20 000 je nezvěstných. Epicentrum bylo v okrese Lunggu (čínský Wen-čchuan) v Ngawa (čín. Apa) v oblasti tradičně známé jako Kham. Zemětřesení způsobilo i obrovské materiální škody. Postihlo i další čínské provincie. Mezi zasaženými tibetskými oblastmi jsou: Lunggu, Tašiling (čin. Li-sien), Sungčhu (čin. Sung Pchan), Točhu (čin. Chej-šuej) a Maowun (čin. Mao-sien). Vzhledem ke specifickým geofyzikálním podmínkám a řídkému osídlení by počet obětí měl být mnohem nižší než v čínských oblastech.

15. května - (TibetInfoNet) I přes vážné finanční problémy byla v Dharamsele odstartována Tibetská olympiáda, alternativa oficiálních her v Pekingu. V průběhu deseti dní závodilo v různých disciplínách 25 tibetských sportovců. Předtím putovala tibetská olympijská pochodeň do 12 zemí na 5 kontinentech.

19. května - Hlavní představitel školy Kagjü tibetského buddhismu, 17. Karmapa Orgjän Thinlä Dordže, navštívil poprvé USA. Je to zároveň jeho první zahraniční cesta mimo Indii od té doby, co v roce 2000 uprchl z Tibetu do Indie.

23. května - Dalajlama se sešel s britským premiérem Gordonem Brownem. Při setkání hovořili především o nacházejícím jednání o budoucnosti Tibetu mezi tibetskými zástupci a Pekingem.

11. června - (Guardian, VOA, Xinhua) USA a EU vyzvaly Čínu k brzkému obnovení dialogu s dalajlamovými zástupci. Ve společném prohlášení vydaném po setkání v Lublani vyjádřily znepokojení nad nedávnými bouřemi v Tibetu. Prohlášení dále vyzývá čínskou vládu, aby pro své občany zabezpečila „mezinárodně uznávaná lidská práva“. Čínská strana prohlášení odmítla.

18. června - (AI) Amnesty International apelovala na čínskou vládu, aby poskytla informace o více než 1000 zadržených během protestů v březnu a dubnu 2008 a žádala, aby nezávislí pozorovatelé měli přístup do Tibetu. Oficiální zprávy hovoří pouze o malém počtu odsouzených při pochybných procesech.

21. června - (AFP) Olympijská pochodeň byla přivezena do Lhasy. Původně byla její zastávka v TAO plánována na tři dny. Pekingský olympijský výbor však oznámil, že kvůli zemětřesení v provincii S’-čchuan se pobyt pochodně ve Lhase zkrátí na jeden den. Ceremonie proběhla za přísných bezpečnostních opatření.

25. června - (Xinhua) Lhasa je od 25. června opět otevřena pro zahraniční turisty. Již dříve bylo umožněno cestování do Lhasy skupinám čínských turistů. Dle ředitele lhaského úřadu pro cestovní ruch se s oficiálním oznámením čekalo až na chvíli, kdy olympijská pochodeň opustí Tibet. Nebylo však sděleno, zda budou pro zahraniční turisty otevřeny i další oblasti.



[  20.11.2008    autor: Zuzana Vokurková  ]