Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Tibetské zpravodajství – srpen 2012

Téma, které je v Tibetu neustále aktuální a týká se především oblasti Ngawa, je sebeupalování Tibeťanů. První, kdo přistoupil k této formě protestu, byl v únoru 2009 Tibeťan Tapä (přes 20 let), mnich z kláštera Kirti v oblasti Ngawa. O dva roky později jej následoval v březnu 2011 Tibeťan Phüncchog (20 let), mnich ze stejného kláštera. Do srpna tohoto roku bylo evidováno 51 případů mnichů i laiků, mužů i žen, z nichž se 39 odehrálo od ledna 2012. Naznačuje to tedy, že sebeupalování výrazně narůstá a vyžádalo si již nejméně 42 obětí, které plamenům nebo následkům popálení podlehly. Během srpna došlo nejméně k sedmi pokusům o sebeupálení. Scénář je vždy stejný – jeden či dva Tibeťané se polijí benzínem nebo jinou hořlavinou, zapálí se, kolem se shromáždí dav lidí nebo zasáhne policie, která se hořící snaží uhasit a zadržet. Docházelo i k tahanicím o tělo umírajícího Tibeťana, neboť se přihlížející snažili, aby se nedostal do rukou policie, protože jeho osud byl pak velmi nejistý. Zmizel pak často bez dokladů o tom, zda zemřel na následky popálení, kvůli bití či špatnému zacházení nebo byl uvězněn na neznámém místě. Nyní je situace v oblasti Ngawa velmi napjatá a policie je v pohotovosti, proto se Tibeťané potyčkám vyhýbají. Po upálení následuje vyšetřování a zatýkání rodinných příslušníků, blízkých přátel nebo těch, kteří k činu napomáhali. Tibeťané uvádějí jako hlavní motiv této bolestivé dobrovolné smrti to, že chtějí upozornit na dění v Tibetu, přejí si svobodu Tibetu a návrat Jeho Svatosti dalajlamy.

Dalším aktuálním tématem je zatýkání umělců, zejména spisovatelů, zpěváků a vzdělanců, kvůli jejich vystoupením za svobodu Tibetu, podporu Jeho Svatosti dalajlamy nebo jiných významných tibetských politických představitelů. Tlak ze strany čínských úřadů zesílil po roce 2008, kdy se v Pekingu pořádaly XXIX. olympijské hry. Známé jsou především případy tibetských zpěváků, kteří jsou trestáni za obsah svých písní. Minulý rok byl po 15 měsících propuštěn z vězení amdský zpěvák Taši Dondub za nahrání písně volající po svobodě Tibetu. V polovině února letošního roku byl zatčen khamský zpěvák Ugjän Tändzin (25) těsně po vydání svého nového alba za to, že oslavoval Jeho Svatost dalajlamu, karmapu a ministerského předsedu Lozang Sanggjäa. V polovině dubna byl zatčen khamský zpěvák Lolo (29) za písně podporující nezávislost Tibetu. Amdská zpěvačka Lhalung Ccho, která se nijak politicky neangažovala, byla zatčena v dubnu pravděpodobně za to, že se účastnila vystoupení při oslavách amdského Losaru (Nového roku) a Rádio Svobodná Asie následně hrálo její písně.

Sledovali jsme situaci během srpna, kdy došlo nejen k případům sebeupalování, ale i protestům a zatýkáním.

  • 3.8. byl zatčen amdský zpěvák Phulčhung za písně oslavující Jeho Svatost dalajlamu a Lobsang Sanggjäa.
  • 6.8. se v klášteře Kirti v oblasti Ngawa upálil mnich Lozang Cchuldim.
  • 7.8. se upálila matka dvou dětí (2 a 5 let), Dolkar Ccho, v blízkosti kláštera Labrang. Při té příležitosti bylo zadrženo 17 mnichů a místní obyvatelé proti tomu protestovali. 300 mnichů z kláštera Labrang se vydalo na toto místo, aby tam provedlo modlitby, ale policie je zastavila, proto proběhl obřad přímo v Labrangu.
  • 10.8. se v oblasti Ngawa pokusil upálit Tibeťan Čogpal (28). Policie ho zadržela, proto se neví, jestli zemřel nebo přežil.
  • 13.8. se v oblasti Ngawa upálili Tibeťan Taši (21) a mnich Lungtog (20), kteří na následky zemřeli. Policie se snažila rozehnat shromáždivší se dav. Když neuposlechl, začala jej bít a mnoho lidí bylo zatčeno.
  • 13.8. se objevila zpráva, že khamský zpěvák Čogsal, který vydal již čtyři CD, byl 29.7. zatčen za své písně o dalajlamovi, za svobodu projevu a proti komunistické straně. Čogsal pracoval na novém CD s ostatními zpěváky. Jeho poslední alba byla zabavena a stažena z prodeje. Dostal zákaz zpěvu a neví se, kde se po zatčení nachází.
  • 14.8. protestovaly stovky Tibeťanů v Rebkongu před policejní stanicí se slogany, že policie bije a zabíjí lidi. Důvodem jejich shromáždění bylo bezdůvodné zbití čtyř Tibeťanů opilými čínskými policisty. Protestující chtěli upozornit na diskriminační chování ze strany policie.
  • 27.8. došlo k sebeupálení dvou Tibeťanů, Lozanga Kelsanga (18), mnicha z kláštera Kirti v oblasti Ngawa, a Damčöa (17), bývalého mnicha ze stejného kláštera, kteří plamenům podlehli. Následující den byl zřejmě v souvislosti s tímto případem zadržen Lozang Sanggjal (22), mnich z kláštera Kirti a bratranec upáleného Lozang Kelsanga, za ne zcela jasných okolností došlo k zatčení Džamjang Khjänkhoa (60), otce tří dětí.


[  26.09.2012    autor: Lhamo  ]