Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Tibetské zpravodajství – září 2012

Tibeťané v Tibetu se v každodenním životě setkávají s obtížemi, které jim připravují čínské úřady. Dochází k omezování základních práv a svobod, účelové diskriminaci, zabírání majetku bohatých Tibeťanů, zatýkání z nejrůznějších důvodů a nelidskému zacházení s vězněnými. Během měsíce srpna se řady zatčených a vězněných opět rozrostly. V Kandze byla zatčena mniška Šedub Lhamo (39), která provolávala svobodu Tibetu, zatčeno bylo i 19 mnichů z kláštera Lithang, kteří byli nuceni k podepsání prohlášení odsuzujícího Jeho Svatost dalajlamu, ale odmítli. Po osmiměsíčním věznění byl k osmi letům odsouzen Lho Jongdän Gjamccho (37) z oblasti Ngawa, který prý posílal informace zahraničním novinářům. Ke třem rokům vězení byla odsouzena Džigme Dolma (17), která v hlavním městě Kandze psala a distribuovala letáčky za svobodný Tibet, propuštění všech politických vězňů a návrat Jeho Svatosti dalajlamy do Tibetu. Byla zatčena po brutálním bití čínskými policisty přímo na ulici.

Podle dostupných zpráv zůstává asi 37 tibetských intelektuálů nezvěstných, 12 jich bylo propuštěno z vězení kvůli špatnému zdravotnímu stavu a hrozbě úmrtí, jež způsobilo mučení během věznění.

V průběhu září pokračovalo zatýkání, omezování svobod a zastrašování Tibeťanů. K činu sebeupálení se podle dostupných zpráv rozhodl jen jeden Tibeťan, Jungdung z Khjekumda. Poslední oběti z této oblasti, které se upálily, byli Tibeťané Ngawang Norphel (21) a Tändzin Khedub (24). 20. června tohoto roku protestovali proto okupaci Tibetu s tibetskou vlajkou v rukách a na následky popálení zemřeli.

  • 1.9. byl znovu zatčen Džamjal Tändzin, mnich z kláštera Lithang, důvod však není znám. Již v roce 2007 byl zatčen za protičínské chování a následně odsouzen na tři roky. 8.8. tohoto roku byl propuštěn.
  • 8.9. byla uvězněna tibetská obchodnice Söjag, která přesvědčovala tibetské obchodníky, aby vždy ve středu nosili tibetský oděv, čhupu. Podporovala tak program hnutí, které vyzývá nosit tradiční tibetské oblečení a mluvit pouze tibetsky každou středu.
  • 10.9. byl zatčen tibetský zpěvák a herec z Amda, Sogthug Šerab, který ve svých vystoupeních podporoval tibetskou otázku.
  • 17.9. bylo odsouzeno devět mnichů z kláštera Wongtag gompa ke dvěma až deseti letům vězení, neboť klášter protestoval začátkem tohoto roku proti čínské vládě. Mnoho mnichů bylo zatčeno a devět z nich bylo obviněno, že vedli protesty.
  • 19.9. byl čínskou policií ve Lhase náhodně zastřelen mnich z kláštera Gandän, Sönam Dordže, který se do tibetského hlavního města vypravil k lékaři. Policie poté zastrašovala jeho rodinu, aby o tomto případě mlčela.
  • 20.9. byl se svými rodinnými příslušníky zatčen vysoce postavený tibetský obchodník Taši z Khjekumda. Policie zabavila veškerý jeho majetek neboť, podporoval a sponzoroval tibetské vzdělávání.
  • 24.9. začala čínská armáda ničit prosperující pětipatrový tibetský hotel Taši v Khjekumdu. Majitelova manželka ze zoufalství skočila ze střechy, a když ji odvezli do nemocnice, armáda hotel obklopila.
  • 27.9. se objevila zpráva, že se 17.8. Dordže Rabtän (58) v jednom hotelu v Rebkongu připravoval na sebeupálení, chystal si benzín a hesla. Byl odhalen a čínská tajná policie jej zastřelila.
  • 29.9. se pokusil upálit Jungdung (27), Tibeťan žijící v oblasti Khjekumda. Na svůj čin se oblékl do tradičního tibetského oděvu, vybavil se hesly a v plamenech provolával svobodu Tibetu, návrat Jeho Svatosti dalajlamy a karmapy, ministerského předsedu Lozanga Senggeho nazýval králem Tibetu. Čínská policie odvezla Jungdunga do nemocnice, kam jej doprovázeli příbuzní a známí a následně bylo asi třicet z nich v souvislosti s tímto případem zatčeno. Několik dní před tímto incidentem byli prý místní obyvatelé nuceni k účasti na natáčení záběrů z jejich šťastného života v rámci Čínské lidové republiky. 63. výročí založení ČLR totiž připadá na 1.10.

Lhamo



[  24.10.2012    autor: Lhamo  ]