Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Vlajka pro Tibet

EU vyzývá Čínu k respektování lidských práv v Tibetu

Dharamshala 15.12. 2012

Evropská unie vyjádřila hluboké znepokojení nad stále rostoucím počtem sebeupálených Tibeťanů a vyzvala představitele čínské vlády v Pekingu, aby respektovali základní lidská práva Tibeťanů a umožnili volný přístup do Tibetu pro zahraniční pozorovatele a novináře.

Vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku a bezpečnost Catherine Ashtonová ve svém prohášení z prosince 2012 uvedla, že je: "Hluboce zarmoucena rostoucím počtem sebeupálených Tibeťanů, z nichž mnozí byli velmi mladí lidé."

Od roku 2009 pokračuje vlna protestů sebeupálením, která si vyžádala již nejméně 95 mrtvých Tibeťanů. Přes restriktivní opatření čínských orgánů probíhají v Tibetu v posledních měsících masové demonstrace. Svou nespokojenost při nich vyjadřují mniši, studenti i běžní Tibeťané.

"Obáváme se, že omezování projevů tibetské identity vedou k nárůstu nespokojenosti v regionu," uvedla dále Ashtonová." S ohledem na respektování suverenity a územní integrity Číny vyzývá EU čínské orgány, aby zajistila respektování občanských, politických, ekonomických, sociálních a kulturních práv Tibeťanů, včetně práva na zachování vlastní kultury, práva na svobodu náboženského vyznání a práva používat svůj mateřský jazyk."

EU rovněž plně podpořila prohlášení vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové z 2. listopadu 2012.

Pillayová ve svém listopadovém prohlášení vyzvala čínské úřady, aby: “Urychleně začaly řešit dlouhodobě špatnou situaci Tibeťanů, která vede k narůstajícímu počtu protestů, včetně protestu sebeupálením.” Dále vyzvala čínskou vládu k propuštění politických vězňů a k umožnění vpustit na území Tibetu nezávislé pozorovatele a zahraniční média.

EU, která v letošním roce získala Nobelovu cenu za mír v prohlášení k protestům Tibeťanů formou sebeupálení vyzvala čínskou vládu k respektování práva na shromáždění a práva na svobodu projevu. EU dále vyzvala Čínu, aby propustila všechny osoby zadržované v souvislosti s účastí na pokojných demonstracích, umožnila umožnila vstup diplomatů a zahraničních novinářů na území Tibetu a obnovila symsluplný dialog mezi tibetskou exilovou vládou a čínskou vládou.

Začátkem prosince 2012 označila americká zvláštní koordinátorka pro otázky Tibetu, Maria Oterová, Tibet :”Jako oblast, kde EU a USA můžou být společným strategickým partnerem.“ Podle Oterové chce Obamova administrativa ve spolupráci s Evropou docílit větší míry angažovanosti v oblasti lidských práv v Tibetu, která nebude založená na obchodních a ekonomických zájmech.

Dobrým příkladem evropských zemí požadujících po Číně neodkladné řešení lidskoprávních otázek jsou podle Oterové země jako Německo, Velká Británie, Švýcarsko, Česká republika nebo Polsko.

Zdroj: Phayul

[  10.01.2013    autor: Marcela Procházková  ]