Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Tibetské zpravodajství – říjen 2012

Měsíc říjen přinesl další případy zatýkání a sebeupalování. V plamenech našlo dobrovolnou smrt deset Tibeťanů, kteří pocházeli většinou z oblasti Khamu nebo Amda. Největší intenzita sebeupalování byla mezi 20. a 26.10., kdy takto zemřelo sedm Tibeťanů. Čínská strana zpřísnila represe a přišla s praktikami podplácení. 24.10. vydala čínská vláda zprávu, že, pokud někdo nahlásí informace související se sebeupalováním, dostane padesát tisíc jüanů, pokud někdo nahlásí organizátora sebeupálení, dostane dvě stě tisíc jüanů. Peníze mají být předány diskrétně a bezpečně.

Dirudzong, oblast v Khamu, která je součástí Tibetské automní oblasti, se potýká s přísnými bezpečnostními opatřeními ze strany čínské vlády. Obyvatelé byli podrobeni domovním prohlídkám a výtěrům hrdel (z neznámého důvodu pro neznámý účel). Z oblasti se jen těžko získávají informace kvůli zablokování telefonního a internetového spojení. Dirudzong je oblast bohatá na nerostné suroviny a její obyvatelé jsou známi odporem proti Čínské lidově osvobozenecké armádě při obsazování Tibetu v 50. letech. V současné době se angažovali v prosazování tibetského jazyka, ochraně životního prostředí a uchovávání tibetské kultury. Během posledních měsíců bylo zatčeno již přes tisíc obyvatel této oblasti.

  • 1.10. byl v klášteře Serkar v khamském Jüšulu zatčený mnich Tändzin Šerab (28). Tento klášter 8. února protestoval proti čínské vládě a možná má jeho zatčení spojitost s únorovými aktivitami.
  • 1.10. bylo několik mnichů z amdského kláštera Kirti odsouzeno k různě vysokým trestům, pěti až jedenácti letům vězení. 4. 10. se v khamském Dirudzongu upálil Tibeťan Gudub. Příbuzní a přátelé jej vzali do nemocnice, kde se o něj starali. Při té příležitosti bylo asi třicet lidí zatčeno.
  • 4.10. v noci byl mnich z kláštera Sera (Lhasa), Šerab Cchänpe, zatčený, protože prý posílal informace do zahraničí.
  • 6.10. se v amdském Cu upálil Sanggjä Gjamccho (27). Policie se vydala vyšetřovat jeho případ a následně byli zatčeni čtyři mniši z kláštera Dolkar (10 km od Cu), kteří se zřejmě ujali Sanggjäova těla a pořídili fotografie. Policie se snažila Sanggjäovu rodinu podplatit a slibovala jeden milion jüanů, když potvrdí, že se upálil kvůli rodinným problémům a ne kvůli tibetské otázce.
  • 10.10. byl v klášteře Sera z neznámého důvodu zatčený Šerab Gjalcchän (37).
  • 11.10. se objevila zpráva, že Golog Džigme (kolem 40 let) byl 20. září již počtvrté zatčený. Důvodem bylo patrně opět to, že se podílel na přípravách filmu Leaving Fear Behind (Nechat strach za sebou), který Dhondub Wangčhen natočil těsně před letní olympiádou v Pekingu v roce 2008.
  • 13.10. se v Cu upálil Tamdin Dordže (57), dědeček Kungthang rinpočheho, který je druhým nejvyšším lamou v klášteře Labrang a jehož předchozí reinkarnace byla zástupcem buddhistů na Všečínském sněmu. 16. 10. došlo ke kremaci Tamdinova těla.
  • 14.10. přijelo do vesnice Bönpo Jänccho v khamské oblasti Džačhuka mnoho vojáků a pozatýkalo velký počet Tibeťanů. Vzhledem k informační izolovanosti oblasti není známo více podrobností o tom, co bylo důvodem zatčení a koho se přesně týkalo.
  • Mezi 5. až 18. 10. bylo v klášteře Bönpo v Džačhugce zatčeno osmnáct mnichů z tohoto kláštera a pět z kláštera Kirti, kteří v Bönpo studovali.
  • 19.10. bylo v klášteru Bönpo zatčeno dvanáct mnichů, kteří jsou podezřelí, že psali slogany za nezávislost Tibetu. Policie srovnávala rukopis, aby našla autora.
  • 17.10. byli zatčeni dva mniši z kláštera Cu, který byl obklopen armádou. Důvodem je zřejmě podezření, že posílali do zahraničí informace o sebeupálení Tamdin Dordžeho.
  • 20.10. se v amdské vesnici Amčhog Bora v oblasti Sangčhu upálil Lhamo Khjab (27).
  • 21.10. se v Labrangu upálil Tibeťan Töndu (61).
  • 23.10. se v Labrangu před úřadem osvobozenecké armády upálil Dordže Rinčhen (58).
  • 25.10. se sebeupálili bratranci Cchepo (20) a Tändzin (25) nedaleko čínské vládní budovy ve vesnici Nagro Phampa v oblasti Dirudzong. Před svým činem provolávali nezávislost Tibetu, sjednocení Tibeťanů a návrat Jeho Svatosti dalajlamy. Cchepo zemřel cestou do nemocnice a Tändzinovo tělo odnesli čínští úředníci, proto je jeho osud neznámý. V oblasti byla zavedena přísná omezení internetu a telefonického spojení, proto je těžké získat podrobnější informace.
  • 25.10. byl v Serdzongu zatčen mnich Taši Norbu (19), neboť byl obviněn, že se svého I-phonu posílal přes We-chat informace do zahraničí.
  • 26.10. byli zatčeni tři Tibeťané v Dirudzongu - dva mniši z kláštera Dilda, Thubtän Ňändag (34), Cchewang (24), a jeden laik, Phurbu (27). Odvedly je čínské bezpečnostní složky z Tido v khamské oblasti Sog z neznámých důvodů. Místní lidé se domnívají, že je jejich zatčení spojeno s protestem za nezávislost v klášteře Dilba v prosinci minulého roku nebo sebeupálením Tibeťanů Cchepa a Tändzina, neboť pocházeli ze stejné vesnice.
  • 26.10. se upálil Thubwang Khjab (23) na hlavní ulici v Sangkogu v Sangčhu. Tibeťané obklopili jeho tělo, aby jej ochránili před odnešením zaměstnanci čínské správy. Dopravili jej do jeho rodné vesnice Serti.
  • 26.10. se upálil Lhamo Cchetän (24) před místní vojenskou základnou a administrativní budovou v Amčhog Bora. Jeho tělo bylo odneseno do jeho rodné vesnice.
  • 28.10. zmizeli v Dirudzongu dva Tibeťané, kteří na ostatní obyvatele apelovali, aby se zasazovali o tibetský jazyk a mluvili jen tibetsky.

    • Autor:Lhamo

      [  24.11.2012    autor: Lhamo  ]