Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Stalo se...

Tibetské zpravodajství – leden 2013

Leden byl ve znamení protestů, zatýkání a vynášení rozsudků nejčastěji v souvislosti s případy sebeupálení z minulého roku. Padl i trest smrti. Tibetská autonomní oblast získala nové politické vedení, ale změny k lepšímu se zatím nerýsují 6.-8. ledna proběhla inspekce jednoho ze sedmi nejmocnějších mužů Číny Jü Čeng-šenga v Kandze ve východním Tibetu. V listopadu minulého roku byl do funkce dosazen generálním tajemníkem komunistické strany a viceprezidentem Si Ťin-pchingem. Navštívil mnichy, pastevce i vesničany a vyjádřil se, že je potřeba zlepšit infrastrukturu v Tibetu a život místních pastevců a zemědělců. Řekl, že je třeba bojovat proto dalajlamově klice, aby se dosáhlo správného společenského a politického prostředí pro ekonomický rozvoj a zlepšení lidského života. Kontrola svobodného přístupu k informacím se opět zpřísnila. Úřady v Malho vydaly 24. prosince minulého roku osmibodové nařízení, podle něhož je zakázáno prodávat, kupovat a používat nelegální satelitní vybavení. V klášteře Malho již minulý měsíc nainstalovaly nová satelitní zařízení. Rodiny, které se odmítnou vzdát satelitů, mohou dostat pokutu až pět tisíc jüanů nebo být potrestány podle příslušného zákona. Za udání těch, kteří poslouchají zahraniční zprávy přes satelit nebo rádio, je vypsána odměna deset tisíc jüanů.

Podle agentury Reuters čínské úřady zabavily televizory z tří set klášterů a rozmontovaly satelitní vybavení vysílající protičínské programy. Čínské úřady prý plánují zaregistrovat všechny obchodníky, kteří prodávají satelitní zařízení, a nahradit tři tisíce televizorů v klášterních ubytovnách.

Sikjong Lobsang Sengge představil 28. ledna v Dharamsale publikaci Why Tibet is Burning? (Proč Tibet hoří?), která shrnuje základní důvody pro sebeupalování. Kniha je prvním počinem Tibetského politologického institutu Centrální tibetské vlády. Sebeupalování v Tibetu totiž neustále pokračuje. V lednu byly potvrzeny dva případy sebeupálení a jeden Tibeťan zemřel při přípravách, dříve, než se stihl zapálit. S několika měsíčním zpožděním se objevily informace o sebeupálení dvou Tibeťanek z Khjekumda kvůli ekonomickým důvodům, tedy nový rozměr zápalného protestu. 13. září 2012 se upálila Pasang Dolma (62) v Pekingu, když se neúspěšně dožadovala navrácení čínskou vládou nezákonně zabavené půdy. 27. června 2012 se upálila Dikji Čözom, matka dvou dětí, v Kegu nedaleko kláštera Dhöndubling při veřejném protestu proti čínské politice násilného zabavování půdy, jehož se účastnilo na sedmdesát rodin.

Se zpožděním se objevila také zpráva, že 19. listopadu byli zatčeni Dolma Khjab (25), mnich kláštera Dowa, a Phagpa (27). U Dolma Khjaba se našel v hotelovém pokoji benzín a Phagpa byl obviněn z navádění Dolma Khjaba k sebeupálení. Phagpa byl prý ve spojení se členy Tibetského kongresu mládeže. Ti to však popírají.

  • 7.1. se objevila zpráva, že Jum Khjab (25) z Rebkongu v oblasti Malho byl v tajnosti odsouzený za to, že kontaktoval tibetského exilového novináře. Jum Khjab byl před několika měsíci zadržený kvůli fotografii Jeho Svatosti dalajlamy ve svém mobilním telefonu, v němž měl prý také uloženy fotografie z březnového povstání z roku 2008.
  • 7.1. byli zadrženi dva mniši z kláštera Bido, Cchündü (27) a Gendün Cchuldim (kolem 30), neboť vykonávali modlitby za Wangčhen Norbua, který se upálil 19. listopadu.
  • 10.1. se objevila zpráva, že čínské úřady podnikají ve východním Tibetu v oblasti Malho výjezdy, při nichž zabavují a ničí satelitní zařízení, která Tibeťané používají k poslechu zahraničních zpráv, například Rádia Svobodná Asie.
  • 12.1. se upálil tibetský mladík Cchering Taši (22) ve městě Amčhog ve východním Tibetu. Na místě svého činu zemřel a místní Tibeťané odnesli Ccheringovo tělo do jeho rodné vesnice. Na nátlak čínských úřadů byl zpopelněn následujícího večera, ještě předtím, než bylo možné vykonat všechny tradiční obřady.
  • 14.1. se objevila zpráva, že bylo zatčeno osm Tibeťanů kvůli šíření zpráv o sebeupálení Cchering Namgjala v Lüčchu 29. listopadu. Jeden z nich byl zatčen 20. prosince a dalších sedm o tři dny později. Patřila mezi ně i Sönam Khji, která byla již jednou zadržena za šíření informací o povstání ve Lhase v roce 2008. Od té doby měla zakázaný vstup do tibetského hlavního města.
  • 18.1. se upálil Cchering Phüncchog (Dubčhog, 28) v Khjungčhu v oblasti Ngawa ve východním Tibetu. Jeho tělo odvezly čínské bezpečnostní složky do Barkhamu a ještě téhož dne jej zpopelnily bez informování rodiny. Tuto oblast obklopily těžce ozbrojené čínské bezpečnostní jednotky.
  • 19.1. zemřel na následky požití petroleje Jigdže Khjab (17), který se chystal na sebeupálení v Lüčhu ve východním Tibetu. V rukách měl zapalovače, ale podlehl vypití petroleje dříve, než se stačil zapálit. Raději volil jasnou smrt, než aby se dostal ještě živý do rukou čínských úřadů.
  • 19.1. byl při tibetských protestech proti vládnímu záboru půdy zatčen Tibeťan Gačhö (kolem 35 let) v oblasti Nangčhen. Protože Tibeťané za své pozemky dostávají minimální náhradu, rozhodli se bojkotovat vládní nařízení.
  • 22.1. byli odsouzeni čtyři mniši (ve věku 18 až 22 let) z kláštera Gjalrong Cchodün Kirti v oblasti Ngawa ke dvěma až deseti letům vězení. Důvod není přesně znám, ale předpokládá se souvislost s případy sebeupálení, k nimž došlo v této oblasti během minulého roku (30. března a 17. července). Čtveřice patřila mezi mnichy, kteří byli zatčeni v srpnu minulého roku.
  • 22.1. se upálil Künčchog Khjab (26) nedaleko kláštera Bora v oblasti Labrang. Místní úředníci se chopili jeho těla, ale množství místních Tibeťanů na ně naléhalo, aby jim jej vydali. Zatím však bezúspěšně.
  • 26.1. se objevila zpráva, že Lidový úřad v oblasti Aba odsoudil za úmyslné zabití Lobsang Könčhoga (41), mnicha z klášetra Kirti v oblasti Ngawa, a jeho synovce Lobsang Ccheringa (31), kteří byli zadrženi v srpnu minulého roku. Byli shledáni vinými za nabádání osmi Tibeťanů v oblasti Ngawa k sebeupálení, z nichž tři zemřeli. Lobsang Könčhog byl obviněn také ze šíření zpráv o sebeupáleních, které pak použila zahraniční média. Byl odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem a zbaven veškerých polických práv. Lobsang Cchering byl odsouzen k deseti letům vězení a zbaven politických práv na tři roky. Přelíčení vysílala národní média a televizní stanice po celé Číně.
  • 27.1. protestoval tibetský mnich Phüncchog Čhugnä (20) v oblasti Sertha ve východním Tibetu. V centru města provolával hesla proti čínské vládě a distribuoval letáčky. Byl zbit a zatčen čínskými bezpečnostními jednotkami.
  • 30.1. se objevila zpráva, že šestnáct významných představitelů tří největších klášterů centrálního Tibetu (Sera, Gandän a Däpung) bylo zatčeno. Záminkou bylo prý setkání čínských představitelů ve Lhase, které bylo plánované na 14. ledna. Okolnosti zatčení zůstávají nejasné a osud zatčených není znám. Spekuluje se o tom, že mniši byli zadrženi, neboť odmítli provádět vlasteneckou převýchovnou kampaň v oblasti Nagčhu.
  • 30.1. byl novým guvernérem Tibetu jmenován Lobsang Gjalcchän (55), který působil dříve jako starosta Lhasy a vyučoval na Tibetské národnostní univerzitě. Nahradil Päma Ccheringa, který se stal předsedou výboru pro regionální legislativu. Lobsang Gjalcchän je považován za příznivce tvrdé linie a již ve svém úvodním proslovu slíbil boj proti dalajlamově separatistické klice a vyjádřil svou náklonnost k čínské komunistické straně.


    • [  01.02.2013    autor: Lhamo  ]