Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Dodrží Čína svůj slib a zruší převýchovné tábory?

Dharamshala 30. prosince 2013: Stálý výbor čínského Národního lidového kongresu schválil koncem prosince rezoluci, která slibuje zrušit převýchovné tábory. Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii (TCHRD) se přesto obává, že další neoprávněné zadržování Tibeťanů bude pokračovat.

Podle odhadů mezinárodních pozorovatelů v táborech za posledních padesát let skončilo víc než 190 000 lidí bez řádných soudních procesů. Člověk přitom může být v táboře zadržován až čtyři roky. Rada OSN pro lidská práva odhaduje, že v Číně existuje 320 podobných táborů.

Pracovní tábory vznikly v 50. letech minulého století, když si Mao Ce-Tung upevňoval svoji pozici a v převýchovných táborech tak končili hlavně intelektuálové, bojovníci za lidská práva a členové nejrůznějších hnutí typu Fa-lun-kung apod.

"Pokud Čína bude skutečně a smysluplně realizovat plánované reformy, je třeba zrušit zrušit převýchovné tábory a to jak v názvu, tak v praxi. To vyžaduje zrušení všech forem mimosoudního zadržování a ne pouze snahu uklidnit mezinárodní a domácí kritiky," řekl Tsering Tsomo, výkonný ředitel TCHRD.

Podle členů výboru převýchovné tábory splnily své “historické poslání”, ale s vývojem společnosti a právního systému se zachovávání táborů jeví jako nadbytečné.

Podle TCHRD ale pouhé zrušení převýchovných táborů neřeší dlouhodobé problémy v oblasti porušování lidských práv v Číně a Tibetu, jako je svévolné zadržování, nucené práce nebo mučení.

Je proto možné, že čínské úřady převýchovné tábory prostě jen přejmenují, přitom však dál budou sloužit původnímu účelu – zbavit se “nepohodlných osob” – rychle, tiše, bez soudů. Podobné instituce už ostatně v Tibetu fungují. Jen se jim místo převýchovné tábory říká “povinné rehabilitace pro drogově závislé”.

Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii (TCHRD)

Jedna z nejznámějších a nejrespektovanějších nevládních organizací exilových Tibeťanů byla založena v lednu 1996 v indické Dharamsale. Hlavní činností a smyslem existence centra je pečlivé zpracovávání a následné zveřejňování informací o aktuální situaci v Tibetu. Centrum vypracovalo účinný systém jak rychle a spolehlivě zaznamenat, co se v Tibetu děje. Hlavní kancelář TCHRD je v sídle dalajlamy a tibetské exilové vlády v Dharamsale, kam přijíždí naprostá většina uprchlíků hned po útěku z Tibetu. Osobní výpovědi uprchlíků, ale i turistů a dalších lidí přijíždějících z Tibetu jsou zaznamenávány a srovnávány s výpovědí dalších uprchlíků. Po prověření všech informací, srovnání a doplnění dalšími nezávislými zdroji např. TIN (Tibet Information Network) nebo Amnesty International, jsou pravidelně vydávány zprávy v angličtině a tibetštině.

[  30.12.2013     ]