Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství listopad – prosinec 2013

Listopad a prosinec byly v Tibetu ve znamení zatýkání, marné snahy o prosazování práv a několika pokusů o sebeupálení. Napjatá situace zůstává v Diru v prefektuře Nagčhu. Od září, kdy Peking vyhlásil nařízení, aby vlála čínská vlajka na všech domech v Diru, zde bylo zatčeno na tisíc Tibeťanů, kteří jsou nyní podrobováni výslechům a přednáškám o politické převýchově.

Potvrzením toho, že se svět o dění v Tibetu zajímá, bylo rozhodnutí španělského soudního dvora. 20. listopadu nařídil vydání zatykače na bývalého čínského prezidenta Ťiang Ce-mina a další čtyři čínské funkcionáře. Obvinění se týkají potlačování práv v Tibetu v 80. a 90. letech. Tito bývalí vysoce postavení politici mohou být zatčeni v případě, že vstoupí na území Evropské unie nebo některého ze 190 států, jež jsou členy Interpolu. Španělský soudní dvůr také pracuje na zmrazení jejich majetku a bankovních účtů mimo ČLR. Ve Španělsku se připravuje také zatykač na dalšího bývalého prezidenta, Chu Ťin-tchaa, kvůli genocidě v Tibetu.

  • 11.11. se v Päma v oblasti Golog pokusil upálit mnich kláštera Akjong, Cchering Gjal (20). Čínská policie zasáhla a uhasila plameny. Cchering byl odvezen do nemocnice, kde je pod přísným policejním dohledem.
  • 27.11. se objevila zpráva, že čínské úřady zadržely 17 Tibeťanů ve vesnicích Gonšul a Tenkhar v Diru, kde se místní vzepřeli čínskému nařízení vyvěšovat na všech domech čínskou vlajku. Místo toho se objevily plakáty volající po svobodě. 13 Tibeťanů bylo tento měsíc propuštěno po zaplacení pokuty, ale ve vazbě zůstávají stále dva Tibeťané a dvě Tibeťanky.
  • 30.11. bylo v Terlungu v oblasti Paljul v prefektuře Kandze zatčeno devět Tibeťanů, kteří byli označeni za vůdce plánované demonstrace. Místní Tibeťané chtěli pochodovat do Paljulu a protestovat tak proti krádeži vzácných a posvátných kamenů z pozemku kláštera Khanmar, z níž viní místní čínské úředníky, kteří nerosty odváželi na nákladních autech. K pochodu se Tibeťané rozhodli po neúspěšném naléhání na čínské úřady, aby drahé kameny vrátily. Plán pochodu byl však vyzrazen a Terlung následně obklopily stovky čínských vojáků.
  • 3.12. se v Merumě v prefektuře Ngawa pokusil upálit tibetský pastevec, Könčhog Cchetän (30). Místní zabránili čínské policii, aby odnesla jeho tělo. Bližší okolnosti však nejsou známy. Zmizela jeho manželka a někteří příbuzní a předpokládá se, že byli zatčeni.
  • 6.12. se objevila zpráva, že čínská policie zatkla koncem listopadu dva tibetské zpěváky z oblasti Diru v prefektuře Nagčhu, Dinle Cekara (22) a Gönpo Tändzina (25), který se proslavil především písní Jak bychom mohli v Tibetu slavit Nový rok.
  • 13.12. obklopily čínské bezpečnostní složky kláštery Tarmö, Rabtän a Dönna a zatýkaly mnichy v oblasti Diru. Bezpečnostní jednotky v poslední době také prohledávaly příbytky mnichů a ostatních Tibeťanů, zaměřovaly se na jejich počítače a mobilní telefony a pořádaly převýchovné přednášky.
  • 19.12. se v Amčhog v oblasti Sangčhu upálil mnich kláštera Amčhog, Cchuldim Gjamccho (41). Na místě zemřel a místní Tibeťané odnesli tělo do jeho kláštera, kde se shromáždilo na 400 mnichů, kteří provedli modlitby a obřady za zemřelého.
  • 19.12. se objevila zpráva, že čínská policie ubila k smrti geše Ngawang Džamjanga (48) z kláštera Tarmö v Diru. Geše a dva další Tibeťané byli zatčeni 23. listopadu při návštěvě Lhasy. Gešeho tělo bylo předáno jeho rodině, která byla varována, že ji potká stejný osud, pokud bude šířit informace o jeho smrti.
  • 26.12. se objevila zpráva, že minulý týden zadržely čínské úřady v Nangčhen v prefektuře Jülšul 16 Tibeťanů, kteří se účastnili masových protestů proti zatčení populárního tibetského khänpa Karceho (38), známého také jako Karma Cewang. Karce se aktivně angažoval v propagování tibetské národní a kulturní identity a sociální práci pro Tibeťany. Vedl tým mnichů při záchranných pracích po zemětřesení v Jüšul v roce 2010. Karce byl zatčen v Čcheng-tu 6. prosince kvůli podezření ze zapojení do událostí v městě Karma v prefektuře Čhamdo.



[  01.01.2014    autor: Lhamo  ]