Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství leden – únor 2014

Tibetské zpravodajství leden – únor 2014

Začátek roku přinesl dva případy sebeupálení a v souvislosti s loňskými případy padaly tresty. Tři Tibeťané byli odsouzeni až ke dvěma rokům vězení v souvislosti se dvěma případy sebeupálení z října a listopadu. Jeden Tibeťan byl odsouzen k šesti letům vězení kvůli tomu, že bránil čínské policii v uhašení těla v prosinci sebeupáleného Tibeťana. Ve znamení ohně byl také začátek ledna, kdy hořelo na několika místech Tibetu a za oběť plamenům padly i historické budovy.

Před oslavou čínského Nového roku, který letos připadá na 31. ledna, byla zpřísněna bezpečnostní opatření v Dangu ve východním Tibetu, přijely čínské ozbrojené jednotky, Tibeťané byli podrobováni kontrolám dokladů a bylo zakázáno jakékoliv shromažďování. Před dvěma roky se zde tou dobou totiž konaly rozsáhlé tibetské protesty. Čínská armáda také dorazila do Kandze, aby zajistila klidné oslavy čínského Nového roku. Na Tibeťany byl prý také vyvíjen nátlak, aby se do oslav zapojili. Mnozí se však ani nechystají 2. března slavit tibetský Nový rok Losar kvůli napjaté situaci v Tibetu.

10. února vydal španělský soudní dvůr mezinárodní zatykač na pět bývalých čínských politických vůdců, včetně bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina a bývalého premiéra Li Pchenga kvůli genocidě v Tibetu. Soudní rozhodnutí z listopadu minulého roku tedy nabylo platnosti.

  • 8. 1. se objevila zpráva, že 27. prosince bylo v Derge zatčeno několik Tibeťanů, kteří narušovali stavbu podzemního tunelu. Plán výstavby tunelu byl ohlášen v květnu minulého roku, stavební práce probíhaly i přes protesty Tibeťanů.
  • 9. 1. došlo k požáru v klášteře Serta Larung v okrese Serta. Zatím nebylo zjištěno úmyslné zavinění. Serta Larung byl založen v roce 1980 a je považován za jeden z největších buddhistických institutů na světě.
  • 11. 1. došlo k velkému požáru v Gjalthangu. Shořely více než dvě třetiny historického města, na tři sta domů postavených ve stylu tradiční tibetské architektury. Zatím nebylo zjištěno úmyslné založení.
  • 12. 1. byl propuštěn po pěti letech vězení tibetský spisovatel a ochránce životního prostředí Künga Cchajang. Tento tibetský mnich z kláštera Labrang Tašikhjil byl uvězněn v roce 2009 za své eseje, v nichž kritizoval čínskou vládní politiku.
  • 2.2. byli zadrženi čtyři mniši (ve věku od 15 do 23 let) kláštera Dowa Šarcchang v Dido v oblasti Sog. Byli obviněni z vylepování letáků požadujících svobodu v prostoru kláštera, odstranění tabule nainstalovanou čínskými úřady a házením kamenů na čínské bezpečnostní jednotky stabilně rozmístěné v prostoru kláštera.

    Bylo zadrženo také šest tibetských mladíků ve věku 15 až 20 let ze stejné oblasti kvůli tomu, že napsali Tibet je nezávislá země pískem na zamrzlou řeku Gjalmo Ngulčhu.

  • 5.2. se upálil tibetský tantrik (ngagpa) Phagpa Samdub (27) v Dokarmu v oblasti Malho. Po několika minutách se jeho těla chopily čínské ozbrojené jednotky. O den později podlehl popáleninám. Čínské úřady nechaly jeho tělo zpopelnit bez vědomí rodiny. V souvislosti s jeho případem bylo v oblasti Cchekhog o dva týdny později zatčeno pět Tibeťanů.
  • 10.2. se objevila zpráva, že Kälzang Čchoglang, mnich z kláštera Tarmö, byl odsouzen k deseti letům vězení za organizování nezákonného shromáždění. Místní Tibeťané se však domnívají, že hlavním důvodem bylo to, že se snažil o zachování tibetské tradiční kultury.

    Tibeťan Dordže Dagcchal byl odsouzen k jedenácti letům vězení za vedení protestů proti těžbě na posvátné hoře Naglha Dzamba v Diru, které probíhaly minulý rok. Byl zatčen již v říjnu minulého roku a stovky Tibeťanů držely před policejní stanicí hladovku za jeho propuštění. Byli však rozehnáni střelbou a někteří také zraněni.

  • 13.2. se v oblasti Ngawa upálil bývalý mnich kláštera Kirti, Lozang Dordže (25). Jeho těla se chopila čínská policie a odvezla jej policejním vozem. O několik dní později Lozang zemřel a čínské úřady provedly kremaci jeho těla, aniž by to oznámily jeho rodině.



[  16.05.2014    autor: Lhamo  ]