Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství – březen a duben 2014

  • 2.března začal tibetský nový rok dřevěného koně (2141) a jeho první dva měsíce přinesly protesty, zatýkání i propouštění politických vězňů. Protesty se konaly zejména kolem 10. března, mezinárodně připomínaného výročí povstání Tibeťanů ve Lhase v roce 1959. Nepokoje se dlouhodobě soustředí do Diru, Sog a Nagčhu v Tibetské autonomní oblasti, které patří z pohledu čínských úřadů k neklidným oblastem, zdrojům protivládních nálad a aktivit. Ve vesnice Sog bylo během března a dubna zatčeno kolem deseti Tibeťanů kvůli sdílení politicky zakázanému obsahu. Dva tibetští mladíci z Diru v okrese Sog byli také zadrženi za sdílení písně Jednota populárního tibetského zpěváka Šertäna . Tibeťané v Dido v oblasti Sog napsali kolem 10. března červenou barvou na most Tibet je nezávislý. Následně přijelo kolem dvaceti vojenských nákladních aut a osmdesáti ozbrojených vojáků. Úřady sledují veškerý pohyb a klíčové komunikace v oblasti. Opat kláštera Böjak ve městě Menda v Čhamdu, khänpo Khedub (Čhamdo Khedub), byl zatčený pravděpodobně kvůli nápisu na mostě.

    Došlo ke čtyřem případům sebeupálení Tibeťanů a oficiální počet obětí je 131.

  • 14. a 16.3. byli zatčeni dva mniši z kláštera Sog Cchendän . Gendün Dagpa (20) údajně zapálil čínskou vlajku a napsal Tibet je nezávislý na bránu klášterní čtvrti trvale obývané čínskými úředníky. Čhöjing Kaldän (20) údajně poslal esej kritizující čínskou vládu ostatním mnichům v klášteře. \r\n16.3. se upálil tibetský mnich Džigme Tändzin (29) před klášterem Sonag v oblasti Cchekhog v prefektuře Malho. Na místě zemřel. Téhož dne se upálil také tibetský mnich Lozang Paldän (23) v Ngawě, aby připomněl šestileté výročí brutálního potlačení tibetských protestů v Ngawě, při nichž zemřelo nejméně deset Tibeťanů. Lozang zemřel 21.3.
  • 17.3. byli zatčeni čtyři mniši z kláštera Dilda v oblasti Sog. Důvod zatčení zatím není znám.
  • 19.3. zemřel na následky mučení ve vězení Gošul Lozang, který byl propuštěn minulý rok kvůli špatnému zdravotnímu stavu. V roce 2008 se účastnil protičínských protestů ve městě Phälpan, v roce 2009 sdílel přes chatovací program QQ výzvy na bojkotování oslav tibetského Nového roku. V dubnu 2009 uprchl Gošul do hor, aby se vyhnul vydání čínským úřadům, neboť byl označen za jednoho z pěti vůdců protičínských protestů v Phälpanu v roce 2008. V květnu 2010 byl však zatčen a pět měsíců mučen, v prosinci 2010 pak odsouzen ke dvanácti letům vězení.
  • 23.3. byl z vězení propuštěn Cchering Lhagon z vesnice Sog. Lhagon byl zatčený spolu s dalšími čtyřmi mnichy z kláštera Sog Cchendän 17. března 2000. Údajně distribuovali letáky s hesly: Dlouhý život Jeho Svatosti dalajlamy, Tibet je samostatný, Číňané pryč z Tibetu. Lhagon byl odsouzen k patnácti letům vězení, ostatní mniši k sedmi, deseti, patnácti letům až doživotí za narušování společenské stability. Dva z dříve propuštěných již zemřeli kvůli špatnému zdravotnímu stavu.\r\n28.3. čínské úřady v provincii Čching-chaj zakázaly prodej a distribuci DVD tibetského zpěváka Gar Samdup Ccheringa (26). Jeho poslední album Máslová lampička na celý život bylo při razii v obchodech zabaveno nebo zničeno. V provincii Čching-chaj nesmí Samdub vystupovat v televizních pořadech ani koncertovat. Zatím nebyl zatčen, neboť je členem populární tibetské skupiny Make Ama Roljang působící v Pekingu a je velmi oblíbený mezi nomády.
  • 28. a 29.3. byli z vězení propuštěni dva Tibeťané, kteří si odpykávali trest za účast na protestech v roce 2008. Dhöndub Gjamccho ze Sangčhu byl editorem časopisu Čára života s údajně politicky zakázaným obsahem. Dhöndub strávil ve vězení šest let. Taši Rabtän (Thewurang) z Dzoge byl editorem zakázaného literárního magazínu Východní sněžná hora. Jeho kniha Psáno krví byla oblíbená nejen mezi tibetskou inteligencí, ale i běžnými čtenáři. Taši byl odsouzen v roce 2011 k pěti letům vězení.
  • 29.3. se v Bathangu nedaleko kláštera Ba Čhode pokusila upálit tibetská mniška Dolma (31). Místní se pokusili uhasit plameny a odvezli ji do nemocnice, kam dorazili také čínští úředníci a policie. Dolma pravděpodobně přežila, ale bližší podrobnosti nejsou známy. V oblasti byla zvýšena bezpečnostní opatření a zablokovány veškeré komunikační kanály.
  • 1.4. se objevila zpráva, že 28. října čínské úřady v Diru odsoudily Cchuldin Gjalcchäna (28), tibetského spisovatele tvořícího pod jménem Šogdil, ke třinácti letům vězení za narušování společenské stability a jeho přítele Jougala (27), bývalého policistu, k deseti letům za nevhodné chování k vládním úředníkům.
  • 4.4. se objevila zpráva, že 17. ledna byli v Diru odsouzeni k deseti letům vězení dva tibetští představitelé vesnice Mokhjim za údajné neplnění svých povinností, neboť nepřiměli místní obyvatele, aby v září minulého roku vyvěšovali na svých domech čínskou vlajku. Obyvatelé Mokhjimu se také minulý rok účastnili masových protičínských protestů v Diru. Tito dva Tibeťané byli zadrženi 24. listopadu a od té doby byli nezvěstní. Ngangtag (54) stál v čele vesnice od roku 1980 a Rigsal (31) od roku 2007.
  • 15.4. se upálil Thinle Namgjal (32) v Tawu v oblasti Khandze v Khamu. Popáleninám na místě podlehl. Jeho tělo přenesli Tibeťané do kláštera Gangthäl a později předali jeho rodině. Čínské úřady prý přiměly rodinu tělo spálit.
  • 20.4. se objevila zpráva, že kolem tibetského Nového roku nechaly čínské úřady, podpořeny úplatky čínských majitelů cihláren, zbourat několik cihláren patřících Tibeťanům v oblasti Khjekumdo. Několik dělníků bylo zbito a byly zničeny jejich mobilní telefony, když se snažili průběh demolice zdokumentovat.
  • 21.4. byli v okrese Paljül v provincii Kham zatčeni čtyři Tibeťané, neboť odmítli prodat svou půdu čínské těžební společnosti, která o ni usiluje již sedm let. Všichni čtyři pocházejí z vesnice Barčhung a patřili k vůdcům únorových protičínských protestů.


[  29.05.2014    autor: Lhamo  ]