Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství – květen a červen 2014

V Tibetu se stále aktuálnějším stává téma těžby nerostných surovin, neboť čínské společnosti rozšiřují své působení, nedodržují dohodnuté podmínky a ničí přírodní prostředí. Tibeťané se tomu snaží zabránit a chránit vybraná místa pro těžbu, která jsou často spojená s posvátnými horami či jezery. S několika měsíčním zpožděním se objevila zpráva, že velké protesty se odehrály v lednu v Lhatog v Čhamdu, kde se Číňané o těžbu neúspěšně snaží již od roku 2003. Nyní i přes odpor místních Tibeťanů začali se stavbou silnice, aby mohli nerostné suroviny odvážet. Situace je stále napjatá a jeden Tibeťan se již pokusil na protest spáchat sebevraždu. Inspiroval se Tibeťanem z Dzogangu, který na protest proti těžbě v Ače Džemě skočil ze střechy domu.

Během června byla přijata opatření proti tibetským náboženským aktivitám, kvůli svátku Saga Dawa, který se slaví 15. dne 4. měsíce tibetského kalendáře a připomíná Buddhovo narození, osvícení a vstup do parinirvány (letos 13.6.). Byly zakázány cesty k posvátné hoře Kailás, tibetští úředníci v Tibetské autonomní oblasti si od dubna do září nesmějí brát dovolenou pod hrozbou ztráty zaměstnání, Tibeťané byli varováni, aby se nepokoušeli dostat do ladackého Lehu, kde bude 6. července probíhat zasvěcení do učení Kálačakry Jeho Svatostí dalajlamou.

  • 2.5. byl z vězení propuštěn Lozang Dhoňe (52), mnich kláštera Gonsar v okrese Derge, který si odpykával šestiletý trest za vedení protestů v Kandze v dubnu 2008, při nichž nesl tibetskou vlajku.

  • 11.5. došlo k protestu stovek Tibeťanů z vesnice Gewa v Tongbaru v okrese Dzogang. Žádali zastavení projektu na otevření zlatého dolu v blízkosti jezera Matog ccho, v Ače Džemě. Impulsem k tomu byla sebevražda Tibeťana Phagpa Gjalcchäna (32), který svůj nesouhlas s těžbou vyjádřil pobodáním se a skokem ze střechy domu. Čínská strana začala tento projekt před dvěma měsíci s tvrzením, že bude budovat přehradu. Tibeťané se však rozhodli hlídat danou oblast, což vedlo k řadě zatčení. Číňané se je snažili uplatit a nabízeli každé rodině 10 000 jüanů (cca.32 000 Kč), ale Tibeťané odmítli.

  • 18.5. dorazil do indické Dharamsaly Golog Džigme (45), který spolupracoval s Dhöndub Wangčhenem na filmu Nechat strach za sebou. Za to byl několikrát zatčený čínskou policií a již dva roky nezvěstný. Reportéři bez hranic jej 1. května na Mezinárodní den svobody tisku zařadili na listinu Sta informátorů-hrdinů, která zahrnuje odvážné občany ze 65 zemí. 24.5. byl zatčen tibetský populární zpěvák Gepe v prefektuře Ngawa. Policie jej odvedla hned po koncertě organizovaném mládeží v okrese Khjungčhu, který měl přispět k zdůraznění důležitosti tibetského jazyka a kultury mezi tibetskou mládeží. Gepe se jej účastnil s několika dalšími tibetskými zpěváky. Důvod jeho zatčení není znám, ale již 17.6. byl na kauci propuštěn. V roce 2012 vydal Gepe album, které obsahovalo vlastenecké písně, proto jej úřady zakázaly, a Gepe zmizel z veřejného dění.

  • 5.6. byl z vězení propuštěn Dhöndub Wangčhen (40), který si za svůj film Nechat strach za sebou odpykal šest let. Film z roku 2008, který pomocí rozhovorů s Tibeťany dokumentoval negativní vliv čínské politiky na tibetskou kulturu, byl přeložen do 25 jazyků. Čínská vláda nevyslyšela volání mezinárodních organizací za jeho předčasné propuštění a pobyt ve vězení se nepříznivě podepsal na Dhöndubově zdraví. Jeho manželka Lhamo Ccho se také aktivně zasazovala o jeho dřívější propuštění a od roku 2012 žije v USA, kde získala azyl.

  • 6.a 7.6. bylo zatčeno 27 Tibeťanů v okrese Čhabčha v Tibetské autonomní oblasti, neboť protestovali proti ilegální čínské těžbě bílého mramoru v této oblasti. Leasingová smlouva totiž již vypršela, ale Číňané přesto pokračovali v těžbě, která zasahovala až do posvátné oblasti vesnice Karsel . Mramor zde Číňané těžili od roku 1989.

  • 9.6. bylo přes 60 mužů z vesnice Gewar zatčeno kvůli protestům v okrese Dzogang a sebevraždě Phagpa Gjalcchäna. Jsou pravidelně vyslýcháni a čínské úřady nyní kontrolují internet, mobilní telefony Tibeťanů a chatovací program WeChat Tibeťanů v okolí Tongbaru.

  • 18.a 20. 6. byli propuštěni dva tibetští spisovatelé, kteří byli v roce 2010 odsouzeni ke čtyřem letům vězení za články popisující tibetské nepokoje v roce 2008. Džangce Dhonkho (36) a Bhudha (34) je napsali pro literární časopis Východní sněžná hora, který byl však již zakázán a jeho editor Taši Rabtän uvězněn.



[  13.07.2014    autor: Lhamo  ]