Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství červenec – srpen 2014

Také v letních měsících pokračovalo zatýkání Tibeťanů, ale i propouštění těch, kteří si již odpykali několikaleté tresty. Situace na mnoha místech Tibetu je v důsledku častých protestů stále napjatá.

Již v červnu vydala lidová vláda v okrese Diru příručku, která obsahuje čtyři kapitoly a 26 článků a nastoluje nová pravidla a tresty pro protestující Tibeťany. Tibeťané se nesmí účastnit svátku Velkého modlení (Mönlam čhenmo), nesmí šířit pomluvy a mniši a mnišky smí studovat pouze v klášterech v daném okrese, nikoliv mimo něj. Tibeťané musí ve svém okrese udržovat harmonii a stabilitu. Za podněcování k separatismu, sdílení informací s lidmi zvenčí, organizování veřejných diskusí, šíření pomluv, zpívání písní na oslavu Jeho Svatosti dalajlamy a šíření jeho proslovů a učení, jim hrozí tresty vězení, šestiměsíční převýchova nebo dvouletý zákaz sbírání housenky jarca günbu. (POZN. Jarca günbu je na trhu velice ceněná komodita, její sběr je vítaným zdrojem příjmů mnoha tibetských rodin. Tato housenka se v sušené podobě používá jako afrodisiakum nebo lék na různé nemoci, včetně rakoviny.)

Restrikce spojené s tibetskými svátky se projevily při Jogurtovém svátku (Žotön), který začal 25. srpna a potrvá devět dní. Tato oslava původně vychází z podávání jogurtu mnichům a mniškám po ukončení jejich letních meditačních cvičení v ústraní. Již v polovině 17. století se z tohoto zvyku stala každoroční událost spojená s představeními tibetské opery. Vzhledem k shromáždění velkého množství lidí, přistoupila Čína ke zvýšeným bezpečnostním opatřením zejména ve Lhase a jejím okolí. Tři největší tibetské kláštery – Sera, Däpung a Gandän – jsou pod nepřetržitým dohledem. V 90. letech se totiž konalo několik protičínských protestů právě při příležitosti konání svátku Žotön.

  • 9.7. bylo tibetské spisovatelce Cchering Özer a jejímu manželovi Wang Li-siungovi uloženo domácí vězení, aby neměli možnost setkat se s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, který se chystal navštívit Čínu. Özer uvádí jako důvod telefonát z americké ambasády a pozvánku na večeři, čemuž čínské bezpečnostní složky chtěly zabránit.
  • 9.7. se na protest kvůli vládním restrikcím a potlačování náboženské svobody oběsil tibetský mnich Thabke (24) z kláštera Labrang v okrese Sangčhu. Thabke pocházel z vesnice Ngagpa a vyjadřoval svůj nesouhlas s vládním omezením počtu mnichů v klášteře Labrang na 999 a se zákazem vystavování fotografií osobních učitelů. Na klášter Labrang, který je v poslední době často spojován s protičínskými protesty, upřely čínské úřady svou pozornost a minulý měsíc zde nechaly zřídit 24 policejních stanic.
  • 25.7. oznámila čínská vláda svůj záměr vybudovat železniční spojení mezi Lhasou a Žikace. Práce by měly začít již příští měsíc. Čína také oznámila svůj plán vystavět železnici v příhraničních oblastech s Indií, Nepálem a Bhútánem v roce 2020.
  • 6.8. odsoudil čínský správní úřad v okrese Derge osm Tibeťanů ke třem až devíti letům vězení za účast na výbuchu na policejní stanici v roce 2012. Policie obvinila Tibeťana Tašiho, že 24.2. 2012 umístil výbušninu v blízkosti policejní stanice, která byla výbuchem zničena. Měl tak protestovat proti narůstajícímu počtu policejních stanic v Tibetu po nepokojích v roce 2008. Taši při výbuchu zemřel.
  • 8.8. byl z vězení předčasně propuštěn tibetský ekologický aktivista, který byl v roce 2010 odsouzen k pěti letům vězení za podněcování k rozštěpení země. Rinčhen Samdub vede ekologickou neziskovou organizaci v hornatém okrese Gondžo. Důvodem jeho uvěznění bylo to, že údajně uveřejnil na své webové stránce článek podporující názory Jeho Svatosti dalajlamy a byl obviněn z nelegálního vytvoření tří disků audiovizuálních materiálů o ekologii, životním prostředí, přírodních zdrojích a náboženství v prefektuře Čhamdo, nelegálního vlastnění propagandistických materiálů dalajlamovy kliky a dodávání fotografií a materiálů do nelegální publikace Nepřístupná hora, zakázaný lov. Rinčhenova organizace zmobilizovala na 1700 vesničanů k zapojení do kampaně za znovuzalesňování a k boji proti pytlačení. Za své aktivity byl oceněn nejen čínskými ekologickými organizacemi.
  • 9.8. protestovalo přes sto Tibeťanů proti těžbě v okrese Nangčhen v Khamu. 4.8. přijeli do třech vesnic v okrese Nangčhen čínští zástupci, aby dojednali zintenzivnění těžby uhlí v této oblasti. Místní Tibeťané se ohradili, že těžba přináší vesničanům značná bezpečnostní rizika a rozvinuli transparenty s vyjádřením čínského prezidenta o ochraně životního prostředí. Uhlí se zde těží od roku 2000 a Tibeťané si na těžbu stěžovali u čínských úřadů již v minulosti.
  • 13.8. bylo zbito nejméně deset Tibeťanů a další byli zatčeni při protestu za propuštění Wangdaga (45), představitele vesnice Šugpa v okrese Seršul. Několik Tibeťanů bylo při protestu postřeleno a pět z nich zemřelo, když jim byla odmítnuta lékařská péče. Těhotná manželka jednoho z nich se kvůli manželově smrti 18.8. oběsila.

    Wangdagovo zatčení prý mělo spojitost se sporem s místními čínskými úředníky, kteří obtěžovali dívky z taneční skupiny pozvané na každoroční oslavy. Wangdag se také postavil proti nařízení čínských úřadů na zrušení koňských závodů a náboženského shromáždění, které byly podle nich nelegální.

  • 21.8. zveřejnilo Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii v Dharamsale dokument, který tajně získal jeden z Tibeťanů zapojených do protestů ve Lhase 14.3. 2008. Vlna nepokojů se v zemi šířila před pořádáním Olympijských her v Pekingu v srpnu 2008. Dokument vychází z pitevních zpráv připravených 21.3. 2008 lékařským oddělením Státní bezpečnosti ve Lhase a dokazuje, že byly použity automatické zbraně. Ve lhaské márnici Si-šan bylo umístěno 26 těl mrtvých Tibeťanů a z toho bylo potvrzeno 11 zastřelených. Byli mezi nimi muži i ženy ve věku 20 až 44 let.
  • 27.8. zadržely čínské složky tibetskou spisovatelku Dawa Cchomo z prefektury Jüšul, která psala články například o životních podmínkách Tibeťanů v Jüšul nebo o tom, jak čínské úřady nezvládají administrativu v tibetských oblastech. Bližší podrobnosti o tom, kde se Dawa Cchomo nyní nachází, nejsou známy.



[  13.10.2014    autor: Lhamo  ]