Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství září a říjen 2014

V září došlo v Tibetu ke dvěma případům sebeupálení, jeden Tibeťan popáleninám podlehl ihned, druhý byl převezen do nemocnice a o jeho stavu nejsou známy podrobnější informace.

Situace v okrese Diru v prefektuře Nagčhu v Tibetské autonomní oblasti je napjatá již od září minulého roku, kdy Tibeťané odmítali vyvěšovat čínské vlajky. Bezpečnostní opatření v této oblasti se neustále zpřísňují. 20. září začala v Diru tzv. nápravná a očistná kampaň, jejíž třicetistránkový dokument byl distribuován ve všech klášterech a vesnicích v Diru. Podle něj mají být strženy všechny náboženské stavby (stúpy, svatyně, zídky mani apod.), které vznikly po roce 2010, protože jsou nelegální. Všichni mniši mladší 12 let musejí opustit kláštery a vrátit se domů, v případě neuposlechnutí bude rodina potrestána až třemi roky vězení a zodpovědní lamové za to budou trestně stíháni. 29. října začala podobná kampaň v okrese Džomda v prefektuře Čhamdo v Tibetské autonomní oblasti. Nařízení přišlo prý přímo od centrální vlády a má sloužit ke kontrole pohybu mnichů a mnišek a dohledu nad velikostí klášterů. Mniši a mnišky musejí opustit kláštery a do kláštera nesmějí vstoupit lidé mladší 18 let. Při nedodržení tohoto nařízení hrozí rodině tresty a odepření vládní finanční pomoci.

Portréty uvězněného tibetského zpěváka Lolo i 11. pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy se objevily ve výběru 176 v minulosti či současnosti vězněných lidí z celého světa, kteří jsou zahrnuti do výstavního projektu čínského umělce Aj Wej-weje v Alcatrazu, bývalé americké vojenské věznici. Podobizny jsou provedeny z kostiček stavebnice Lego. Výstava byla otevřena 27. září a potrvá sedm měsíců. 24. října získal na Fóru svobody v Oslu cenu Václava Havla Dhöndub Wangčhen, který natočil film Nechat strach za sebou, za který byl v prosinci 2009 uvězněn na šest let. Cenu převzala jeho manželka Lhamo Ccho, které Spojené státy udělily azyl. Lhamo apelovala na Čínu, aby nechala jejího manžela vycestovat a jejich rodina mohla opět žít pohromadě.

  • 9. 9. kvůli omezení pohybu Tibeťanů mezi okresy Diru a Nagčhu zvýšily čínské úřady počet kontrolních míst ze čtyř na sedm a tím se téměř zdvojnásobil čas, který je třeba k překonání této 270 km dlouhé vzdálenosti. Řidiči se musejí dopravní policii prokazovat svým řidičským průkazem a dokumenty k vozidlu. Pokud odmítnou spolupracovat, jsou biti nebo nuceni podstoupit převýchovný program po dobu dvou až tří týdnů. Řidiči navíc dostali zákaz v této oblasti zastavovat kvůli odpočinku pod pokutou 7000 jüanů (cca 26 000 Kč).
  • 16.9. se pokusil upálit Tibeťan Könchog (42) před policejní stanicí v okrese Gade v Tibetské Golocké autonomní prefektuře. Přihlížející Tibeťané však uhasili plameny a odvezli jej do nemocnice. Jeho rodina se obává o jeho život, neboť nejsou známy informace o jeho stavu.
  • 17.9. se upálil tibetský student Lhamo Taši (22) před policejní stanicí v okrese Cchö v prefektuře Kanlho. Svůj čin prý naplánoval na dobu návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Indii. Tašiho rodiče požadovali po čínské policii tělo svého syna, ale byl jim předán jen popel s vysvětlením, že Tašiho tělo bylo předchozího dne spáleno.
  • 26.9. byly vydány nové zpřísněné podmínky pro kandidáty do vesnických výborů v prefektuře Ngari v Tibetské autonomní oblasti, případně do strany nebo na vládní funkce. Uchazeči musejí být politicky korektní, musejí být schopni si získat podporu davu, nesmějí mít žádné kontakty na dalajlamovu kliku ani do zahraničí. Tato strategie má pomoci zajistit ve vesnických oblastech stabilitu, která byla narušena protesty proti čínské vládě, jež se rozšířily v roce 2008 po celém Tibetu.
  • 29.9. obyvatelé okresu Diru byli čínskými úřady pod hrozbou trestů nebo uvěznění nuceni k účasti na každoročních oslavách, které místní však již pět let bojkotují kvůli nekončící vlně sebeupalování. Tibetská mládež musela nacvičovat zpěvy a tance, aby se při oslavách zdálo, že jsou zde Tibeťané šťastní.
  • 1.10. bylo zatčeno šest mnichů z kláštera Dongurgon Kagjü Phälgjäling ve Wathangu v okrese Diru. Prý sundali a zapálili čínskou vlajku vyvěšenou v jejich klášteře. Stovky příslušníků čínských bezpečnostních jednotek přijely hlídkovat do kláštera i městečka. Již minulý rok nařídily čínské úřady, že na všech domech v Diru musejí vlát čínské vlajky již několik týdnů před státním svátkem, při němž se 1.10. připomíná vznik ČLR. Kvůli neuposlechnutí tohoto nařízení byly již zatčeny stovky Tibeťanů.
  • 3.10. byl z vězení propuštěn tibetský spisovatel Kälsang Cchuldim známý také jako Gjicchang Tagmig. Za šíření hodinového videa na VCD, které čínské úřady označily za politickou chybu, byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení v prosinci 2011. V nahrávce se obracel na celosvětovou obec příznivců Tibetu, aby pomohli ukončit represe v Tibetu, vyjádřil obavy o osud tibetského náboženství a kultury i základních lidských práv a žádal návrat Jeho Svatosti dalajlamy do Tibetu. Toto video nahrál zřejmě v roce 2009 a rozšířilo se nejen v Khamu a Amdu, ale dostalo se i do tibetské exilové komunity. Kälsang byl zatčen již dvakrát v roce 2010 v souvislosti se svou knihou Mysl věnovaná exilu.
  • 17.10. byl v Čhamdu údajně odsouzen ke dvěma a půl roku vězení khänpo Karcche, opat kláštera Džapa, uznávaný buddhistický učitel a filantrop z Nangčhenu. Byl zatčen v prosinci 2013 v Čcheng-tu, když jel koupit novou buddhistickou sochu pro svůj klášter. Za jeho propuštění se zasazovala i Amnesty International.



[  14.11.2014    autor: Lhamo  ]