Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Mluvte s dalajlamou, vzkazuje USA Číně

DHARAMSHALA: Spojené státy opětovně naléhají na vedení Číny, aby bez předpojatosti zahájilo přímý a zásadní dialog s tibetským duchovním vůdcem Jeho Svatostí dalajlamou, protože věří, že „všichni obyvatelé ČLR můžou mít z takového dialogu prospěch a naléhají proto na čínskou vládu, aby se chopila příležitosti zapojit se do dialogu s dalajlamou.“

Na otázku o údajné výměně vyslanců mezi dalajlamou a čínskou vládou odpověděl Jen Psaki, mluvčí ministerstva zahraničí Spojených Států na středeční tiskové konferenci následovně: „…Již dlouho podněcujeme čínskou vládu, aby bez předpojatosti zahájila přímé a zásadní rozhovory s dalajlamou nebo jeho zástupci s cílem vyřešit vzájemné rozdílnosti.“

Toto prohlášení ministerstva zahraničí bylo zveřejněno den poté, co skončilo 27. zasedání Task Force v Dharamsale, sídle tibetské exilové vlády, oficiálně známé jako ústřední tibetská správa.

Toto dvoudenní jednání se zabývalo politickým vývojem v Číně, tématy týkajícími se budoucnosti dialogu s čínskou vládou a vývojem na mezinárodní politické scéně.

Tibetský ministerský předseda Dr. Lobsang Sangay, který předsedal zasedání, zopakoval závazek své administrativy vyřešit tibetskou otázku pomocí dialogu s čínskou vládou.

Poslední kolo rozhovorů mezi vyslanci dalajlamy a zástupci „Odboru jednotné pracující fronty Číny, komunistického orgánu dohlížejícího na otázky etnických menšin, se konalo před pěti lety, v lednu 2010. Od té doby se čínská vláda odmítá se zástupci Tibetu sejít.

Dva zástupci dalajlamy, kteří od roku 2002 vedli devět kol rozhovorů s Čínou, odstoupili v květnu 2012 v reakci na zhoršující se situaci uvnitř Tibetu a kvůli „naprosté frustraci“ z nedostatku jakékoli pozitivní odpovědi ze strany Číny.



[  19.01.2015    autor: Phayul  ]