Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Ostudná cenzura v režii Facebooku

Dharmasala, 7. ledna 2015, Phuntsok Yangchen

Přední organizace podporující Tibet, zaslala petici sociální síti Facebook. Tento server totiž, údajně na čínský nátlak, smazal zveřejněný příspěvek tibetské spisovatelky a aktivistky Tsering Woeser.

The International Campaign for Tibet, mezinárodní organizace podporující Tibet, založena ve Washingotnu D.C., apeluje na širokou veřejnost, aby pomohla přinutit výkonného ředitele Facebooku, Marka Zuckerberga, nechat Tibeťany svobodně publikovat své příspěvky.

“Tell Facebook: Let Tibetans Be Heard“, “Řekněte Facebooku: Nechte Tibeťany být slyšet“, tak se nazývá výše zmíněná petice, jež byla podepsána více jak 4 000 lidmi a další přibývají.

The International Campaign for Tibet zdůrazňuje, že Facebook narušil základní svobodu projevu spisovatelky Woeser a zároveň právo Tibeťanů informovat svět o tom, co se skutečně děje v jejich zemi. Cenzura pravdy o strašném a významném čínském útlaku Tibeťanů je pro mnohé tak hrozná, že se upalují, protože to je jediný způsob, jak upozornit na velice vážnou situaci.

Matteo Mecacci, prezident organizace The International Campaign for Tibet, řekl, že existenci svobody projevu v jakémkoliv médiu, je možné zcela posoudit pouze tehdy, když nebrání zveřejňování politického a společenského aktivismu.

"Čínský zákaz zveřejnit tento příspěvek na Facebooku odráží skutečnost, že Facebook dosud odmítal aplikovat normy cenzury typické pro čínská sociální média. Proto je velice znepokojující, že došlo k vymazání videa o sebeupálení Kalsang Yeshi publikované Woeser, i ve spojitosti s nedávným zásahem Facebooku na jednotlivé uživatelské účty. Po Facebooku požadujeme úplné vysvětlení a plnou podporu svobody projevu, která byla nedílnou součástí této internetové společnosti, dodal Mecacci.

Mecacci také sdělil, že jeho organizace vyhlásila kampaň na přesvědčení Facebooku přestat blokovat zveřejňování informací o sebeupalování, zejména jestliže je uživatelé publikují s mnoha technickými komplikacemi způsobené Číňany, což se týkalo samozřejmě i Woeser.

„Cenzura pramenící ze Západního světa by byla skutečně „dýkou do zad“ těmto statečným lidem, kteří se snaží přinést spravedlnost a svobodu do míst, kde tyto dvě žádané komodity nejsou k dispozici."

Od roku 2009 došlo k celkem 136 sebeupálení Tibeťanů, kteří tak protestují proti čínské okupaci Tibetu, hrubému uplatňování politické moci a dále tak vyjadřují požadavek na návrat exilového tibetského vůdce do Tibetu.

26. prosince 2014, spisovatelka Woeser zveřejnila informaci o 37-letém tibetském mnichovi (Kalsang Yeshi), který zemřel po sebeupálení minulý měsíc. Ke svému příspěvku připojila video zachycující tohoto mnicha v plamenech.

Během hodiny Facebook vymazal příspěvek a na vysvětlení připojil toto sdělení: „Video nesplňovalo normy společnosti Facebook“.



[  20.01.2015    autor: Phayul  ]