Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Vlajka pro Tibet

Tisková zpráva Spolku Lungta, 6. března 2015

Vlajka pro Tibet v ČR už podvacáté a s rekordním počtem radnic

Rekordních 697 obcí, měst, městských částí nebo krajů se 10. března připojí k akci Vlajka pro Tibet.

Akce připomíná 56. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Zemřelo při něm na 80 000 Tibeťanů, přes milion dalších zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Další informace najdete v přiloženém dokumentu.

„Akci Vlajka pro Tibet vnímáme ve dvou rovinách, v rovině historické a současné. Z pohledu historie českého národa je naší povinností projevit solidaritu s jiným okupovaným národem. Soucítíme s národem, kde se pro svobodu obětovalo už 137 lidí stejným způsobem jako u nás Jan Zajíc a Jan Palach. Připomínáme tak, že i my jsme byli okupovaným národem a byla nám vyjadřována podpora svobodné části světa, až do sametové revoluce v listopadu 1989. Kampaň je zároveň odrazem hodnot naší současné svobodné společnosti, která se nebojí vyjádřit svůj nesouhlas s porušováním lidských práv v Tibetu, a to i přesto, že někteří naši vrcholní politici se přiklánějí k politice komunistické Číny, kterou nám dokonce dávají za vzor,“ uvedl Lukáš Eršil, koordinátor akce.

Vůbec poprvé vlajka zavlaje například v Kroměříži, Čejkovicích nebo Abertamech.

Tibetskou vlajku na radnici naopak po letech vyvěšování neuvidí obyvatelé Brandýsa nad Labem, Plzně, Rakovníka nebo Prahy 10.

Vlajky budou vlát i na 86 českých školách. Na ZŠ v Ivančicích například 10. března vlajku slavnostně vyvěsí před školou se všemi studenty. V jídelně připraví „tibetský oběd“ a v hodinách se k Tibetu budou vracet prostřednictvím zajímavých aktivit.

Celý březen budou na více než 30 místech po celé ČR probíhat doprovodné akce – koncerty, výstavy, besedy apod., které přiblíží tibetskou kulturu a zároveň upozorní na porušování lidských práv, které postihují Tibeťany prakticky ve všech sférách jejich života.

Třeba v pražské čajovně Dharmasala budou 26.3. promítat film Drapchi (Dabži). Ten vypráví skutečný příběh tibetské zpěvačky Namgyal Lhamo, která byla unesena čínskou policií a strávila dva roky ve vězení. Zpěvačka, která několikrát vystoupila v ČR, ve filmu ztvárnila hlavní roli.

"Chceme v české společnosti rozšířit povědomí o politické i sociální situaci v Tibetu. Mnoho lidí ani netuší, co se tam děje. A právě proto pořádáme sedmidenní výstavu, kde bude možné shlédnout několik filmů a dokumentů s tibetskou tematikou, poslechnout si přednášky od lidí, kteří jsou s tímto místem úzce spojení a pro dolazení té správné atmosféry budou k vidění velkoformátové fotografie s reálnými příběhy a články. A také proto, že nám je toto téma prostě blízké,"vysvětluje Jiří Cipín z Coworkingového centra v Liberci.

10. března proběhne přímo před čínskou ambasádou shromáždění, které poukáže na represe v Tibetu nebo na výroky předních představitelů ČR, které vyvolávají dojem, že se stav lidských práv v Číně zlepšuje, což je tvrzení, se kterým zásadně nesouhlasí Amnesty International, která happening před ambasádou pořádá.

„Protibetské organizace vytvářejí most mezi českou společností a tibetskou komunitou. Představují tak tibetskou kulturu českým lidem a to je velmi důležité, protože Tibeťané tuto pomoc velmi potřebují. Za to jsme vám velmi vděční. Díky těmto organizacím se Tibeťané také dozvídají o Čechách a můžou tak poznávat vaši zemi,“ říká Tibeťan žijící v Praze.

Pro další informace kontaktujte:

Lukáš Eršil

Koordinátor akce Vlajka pro Tibet

E-mail: lungta@lungta.cz

Mobil: 774 298 110

www.tibinfo.cz



[  06.03.2015    zdroj: Lungta (www.lungta.cz)    ]