Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství leden a únor 2015

Během ledna a února bylo v Tibetu čínskou policií zatčeno 14 Tibeťanů, dva byli čínskými soudy odsouzeni a tři propuštěni z vězení. TCHRD (Tibetan Centre for Human Rights and Democracy) se sídlem v indické Dharamsale zveřejnilo výroční zprávu za rok 2014, v níž uvádí, že v Tibetu došlo k 11 pokusům o sebeupálení, při nichž 9 Tibeťanů zemřelo, a 137 Tibeťanů bylo odsouzeno nebo uvězněno. Reportéři bez hranic, kteří sídlí v Paříži, zařadili Čínu na 176. místo ze 180 ve světovém žebříčku svobody tisku pro rok 2015. Tento seznam reflektuje celosvětové zhoršení svobodného šíření informací.

  • 9.1. se před vládní budovou v okrese Lüčhu v Tibetské autonomní prefektuře Kanlho shromáždily stovky studentů a jejich rodičů na protest proti podplaceným čínským úředníkům, kteří prodávali testovací otázky a za 200 000 jüanů (800 000 Kč) měnili pořadí uchazečů při přijímacích zkouškách. Úspěšní kandidáti měli mít zajištěný přístup k dobře placeným vládním místům. Protesty začaly již 28. prosince, ale počátkem ledna zesílily. 10.ledna se protestující sešli s guvernérem okresu, ale zatím nedošlo k nějaké dohodě.
  • 14.1. nechaly čínské úřady zavřít soukromou tibetskou školu ve městě Čhungňin v okrese Jadzi, kterou vedla učitelka tibetštiny Jangmo Khji od roku 2012. Úřady uvedly, že škola nebyla registrována na Ministerstvu školství, a rodiče dostali příkaz poslat děti do čínských státních škol. Škola měla 24 studenty, kteří se učili tibetštinu, čínštinu a matematiku. Předchozí škola v Čhungňinu byla uzavřena v roce 2008 a kvůli tomu některé děti ukončily své vzdělávání, protože nemohly cestovat do okolních měst.
  • 19.1. čínské úřady zastavily vydávání cestovních pasů pro mnichy a mnišky z okresu Serthar v Tibetské autonomní prefektuře Kandze. Důvodem jsou zřejmě aktivity těchto klášterů při protičínských protestech v roce 2008. Tato opatření platí i na bývalé mnichy a mnišky. Zákaz vydávání pasů pro laické obyvatelstvo byl zrušen před měsícem a při žádosti musejí zaplatit 3 000 jüanů (12 000 Kč) a získat povolení od úřadu pro zahraniční cesty.
  • 23.1. na vládní schůzce o urbanizaci bylo rozhodnuto o zvýšení počtu usedlého obyvatelstva v tibetských městech o 30% do roku 2020. Tím by se překročila hranice 1 milionu lidí žijících v tibetských městech, přičemž by se jednalo převážně o čínské migranty. Populace v tibetských městech rapidně roste, v 80. letech žilo ve 140 tibetských městech kolem 300 tisíce obyvatel, v roce 2013 jich bylo již přes 740 tisíc.
  • 30.1. bylo zatčeno 11 Tibeťanů z okresu Dzoge, kteří protestovali v Čcheng-tu proti nezákonnému záboru půdy při příležitosti konání 12. lidového kongresu provincie S´- čchuan. Tibeťané se dožadovali ochrany nomádské půdy. Po několika minutách dorazilo na místo asi padesát policistů a demonstranty odvedli. Po několikahodinovém výslechu byli Tibeťané propuštěni. Dva z Tibeťanů však byli zatčeni znovu v Dzoge 3. Února.
  • 23.2. čtyři dny po začátku tibetského nového roku, se v okrese Tulan a Terlenkha (součást provincie Čching-chaj) sešli vládní úředníci s rodiči a zakázali po skončení novoročních prázdnin návrat dětí pod 19 let do klášterů, v nichž se věnovali mnišskému vzdělávání. Mají odložit mnišská roucha a začít navštěvovat místní školy.


[  20.04.2015    autor: Lhamo  ]