Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství březen a duben 2015

Tibetské zpravodajství březen a duben 2015Během března a dubna bylo nejméně 16 Tibeťanů zatčeno, dva političtí vězni byli propuštěni, dvě Tibeťanky a jeden Tibeťan se upálili a počet sebeupálených stoupl již na 139.Množství čínských bezpečnostních jednotek bylo rozmístěno v tibetských problematických oblastech již kolem období oslav tibetského Nového roku a svou pozornost soustředily především na březnové aktivity, neboť 10. března si Tibeťané každoročně připomínají výročí povstání ve Lhase v roce 1959.

Během března bylo postupně zatčeno sedm mnichů z kláštera Sog Cchendän v okrese Sog. V klášteře je nainstalováno již přes padesát kamer, které sledují pohyb a aktivitu mnichů.

  • 24. dubna odmítl španělský Nejvyšší soud znovuotevřít žalobu proti pěti čínským politickým vůdcům, kterou se snažil opět podat člen tibetského exilového parlamentu, tibetský mnich Thubtän Wangčhen žijící ve Španělsku. Žaloba byla sepsána již v roce 2005 a v roce 2013 madridský soud vydal mezinárodní zatykač proti pětici obviněných čínských funkcionářů. Později však začal případ posuzovat podle nového zákona, který vstoupil v platnost začátkem tohoto roku a umožňuje španělskému soudu řešit porušování lidských práv spáchané pouze španělskými občany – mezinárodní soudní pravomoc tak byla zrušena.
  • 25. dubna si Tibeťané připomněli 26. narozeniny stále nezvěstného 11. pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy, který byl uvězněn ve věku 6 let a od té doby o něm a jeho rodině nejsou žádné zprávy.
  • 6. 3. se v okrese Ngawa upálila Tibeťanka Norčhug (47), nomádka z vesnice Tocug v okrese Ngawa. Čínské úřady zabavily její tělo a okamžitě provedly kremaci.
  • 16. 3. byl v Rebkongu zatčen tibetský spisovatel Šogdžang kvůli svému příspěvku na blogu, v němž popisoval zesílení restrikcí ze strany čínské vlády v okrese Rebkong v době kolem 10. března. Šogdžang byl zatčený již v roce 2010 spolu se spisovatelem Taši Rabtänem za údajné vedení protestů studentů Univerzity národnostních menšin v Lan-čou. Byl také obviněn z kontaktů s Tibetským mládežnickým kongresem.
  • 20. 3. byl po patnácti letech propuštěn Ngawang Gjurme, mnich kláštera Sog Cchendän, který byl odsouzený spolu s dalšími čtyřmi Tibeťany, jimž soud vyměřil tresty od sedmi let po doživotí. Měli údajně šířit letáky s hesly: Dlouhý život Jeho Svatosti dalajlamovi!, Tibet je nezávislý!, Číňané pryč z Tibetu! Ngawang si odseděl svůj dlouhý trest v nechvalně známém vězení Dabčhi a Čhušul, což se znatelně podepsalo na jeho zdraví.
  • 8. 4. se v okrese Ngawa upálila mniška Ješe Khando (42). Předtím, než se polila benzínem, provolávala hesla za návrat Jeho Svatosti dalajlamy do Tibetu a svobodu Tibetu. Po několika minutách se na místě objevila policie a Ješino tělo uhasila. Členové mniščiny rodiny byli předvoláni na policii, ale nebyly jim poskytnuty informace o jejím stavu ani předáno její tělo. Ješe Khando byla mniškou v klášteře Džomo v Kandze a pocházela z vesnice Dagsur v okrese Dango.
  • 16. 4. se ve vesnici Gjade v okrese Ngawa upálil Tibeťan Dhamkar (kolem 45 let), otec sedmi dětí. Předtím, než se zapálil, postavil na svém dvorku oltář s podobiznami Jeho Svatosti dalajlamy a pančhenlamy. Dhamkarovo ohořelé tělo odvezli čínští policisté na stanici a zadrželi i jeho bratra a švagra, které však po krátkém výslechu opět propustili. Dhamkar se dlouhodobě zasazoval o prosazování míru a nenásilí, za což získal ocenění od sdružení 42 tibetských klášterů.
  • 17. 4. byl v okrese Ngawa zatčen tibetský spisovatel Džo Džajang známý také jako Lomig (27), rodák z vesnice Meruma v Ngawě. Ve svých textech směle kritizoval čínský režim, psal o tibetských protestech, sebeupalování, odpírání práva na svobodu slova a o ničení životního prostředí. Organizoval také diskuze s dalšími tibetskými spisovateli.
  • 25. 4. ochromilo Nepál nejsilnější zemětřesení v této oblasti za posledních 80 let, mělo sílu 7,9 stupňů Richterovy stupnice a vyžádalo si přes osm tisíc obětí. Epicentrum bylo v indickém okrese Gorkha, ale jeho dozvuky o síle 5,3 stupňů poničily i příhraniční tibetské oblasti. V okresech Ňilam, Kjirong a okolí byla přerušena veškerá telekomunikační spojení a bylo zničeno několik domů. Nejméně 17 Tibeťanů při zemětřesení zemřelo.
  • 28. 4. byli po protestech proti záboru půdy kvůli rozšiřování dálnice zatčeni dva Tibeťané z vesnice Gengja a čtyři Tibeťané z okresu Sangčhu jsou nezvěstní. Tibeťané z Rinčhen Dewa odmítli podepsat souhlas s vládním projektem a sepsali sedmibodovou petici, v níž požadovali přiměřenou náhradu za pastviny pro nomády a navrhovali postavení mostu místo úplného zničení pastvin.


[  07.05.2015    autor: Lhamo  ]