Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Čína opět uzavře Tibet pro zahraniční turisty

Dharamsala, 30. ledna: Čínská vláda oznámila, že Tibetská autonomní oblast (TAO) bude od února uzavřena pro všechny zahraniční návštěvníky. Čína Tibet záměrně uzavře pár dnů před některými politicky citlivými výročími, včetně mediálně známého povstání z březnu 2008, které vypuklo před olympiádou v Pekingu.

Podle příspěvku na serveru Tripadvisor, bude celá TAO uzavřena pravděpodobně od 25. února do 30. března, s tím že úřady už teď vydávají oznámení, nařizující zahraničním návštěvníkům opustit danou oblast před uvedeným datem.

Není známo, kdy bude region, silně závisející na turistickém ruchu, zvonu otevřen pro turisty. Cestovní kanceláře ale očekávají, že se celá oblast opět otevře první týden v dubnu.

Zástupce ředitele asijské divize Human Rights Watch napsal na Twitteru “Máte co skrývat?”, jen krátce potom, co se čínská vláda rozhodla k zákazu vstupu pro všechny zahraniční návštěvníky.

Podle Tibetského centra pro lidská práva a demokracii, na 2300 Tibeťanů, z různých částí Tibetu, bylo v roce 2008 zatčeno čínskými úřady. Centrální tibetská administrativa tvrdí, že více než 140 lidí bylo zabito během zásahů. Některé zdroje uvádí čísla mnohem vyšší.

Od roku 2009 se už nejméně 149 Tibeťanů uchýlilo k sebeupálení, jako nejkrajnější formě protestu proti čínské nadvládě v Tibetu.



[  07.02.2016    autor: www.phayul.com  ]