Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Freedom House hodnotí Tibet jako druhé nejhorší místo na světě

Dharamsala, 29. leden: Freedom House (Dům svobody) ve svém každoročním hodnocení “Svoboda ve světě”, kvůli politickým právům a občanským svobodám, ohodnotil Tibet jako druhé nejhorší místo na světě.

Předstihnut pouze válkou zmítanou Sýrii s hodnocením mínus 1, Tibet pod čínskou okupací obdržel hodnocení 1 na stupnici, kde 100 představuje pozici nejlepší.

Tato lidskoprávní organizace, sídlící v USA, dala Tibetu známku 7 ze 7 v oblasti politických práv a občanských svobod, přičemž 1 představuje nejsvobodnější a 7 nejméně svobodný.

Podle organizace, již v desátém po sobě jdoucím roce, klesl v roce 2015 index globální svobody. Ekonomický tlak a strach z nepokojů vedl autoritářský režim k zátahům na disidenty, zatímco migrace a terorismus poháněl xenofobii v demokratických zřízeních.

“(Čínská) vláda pokračuje ve své politice zahrnující programy rozsáhlého přesídlování a pracovních přesunů, navržených tak, aby přeměnily demografii regionů etnických menšin, zejména Tibet, Vnitřní Mongolsko a Ujgurskou autonomní oblast Xinjiang [Šintiang]”, uvádí zpráva.

Zpráva zároveň poukázala na nulovou účast ve volebním procesu, politické účasti a politických právech v oblasti.

Zpráva vyhodnocuje stav svobody ve 195 zemích a 15 teritoriích za rok 2015.

Organizace také zkritizovala Čínu kvůli jejím zátahům na právníky bojující za lidská práva, novináře a obhájce práv menšin.



[  07.02.2016    autor: www.phayul.com  ]