Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství září a říjen 2015

  • 6.9. vydala čínská vláda prohlášení, že 11. pančhenlama Gendün Čhökji Ňima žije a vede normální život. Od roku 1995, kdy jej rozpoznal Jeho Svatost dalajlama, je 11. pančhenlama nezvěstný a čínská vláda vybrala svého pančhenlamu Gjalcchän Norbua.
  • 6.9. se objevila tibetská vlajka na kovové konstrukci v Didě v okrese Päma v Golog. Na místě zůstala do následujícího dne a zatím nebyl nikdo kvůli této aktivitě zatčen. Vlajka má zřejmě souvislost s čínskými oficiálními oslavami, připomínajícími šedesát let od založení tohoto okresu. Tibeťané zde zažívali mnohé restrikce během posledních let a situace byla vyhrocená především v době tzv. kulturní revoluce.
  • 27.9. bylo z ženského kláštera Džada Gadän Khačöling v Pekaru v okrese Diru po návštěvě předáka okresu vyhoštěno sto šest z dvou set zde žijících mnišek. Mnišky, které musely odejít, nesmí nosit svá roucha, účastnit se náboženských obřadů, ani cestovat a mají nařízené přednášky o vlastenecké převýchově. Některé z mnišek proto prý spáchaly sebevraždu a některé se vzdaly svých mnišských slibů.

    Klášter byl postaven v roce 1488 a patří k významným střediskům školy Gelugpa. Již v minulém roce z něj bylo vyhnáno dvacet šest mnišek, protože odmítly navštěvovat hodiny vlastenecké převýchovy.

  • 5.10. se objevila zpráva, že v okrese Ngawa bylo během měsíce září zatčeno osm jednotlivě protestujících Tibeťanů, především mnichů z kláštera Kirti, a řada přihlížejících. Většinou se objevovala hesla: Svobodu Tibetu a Dlouhý život Jeho Svatosti dalajlamy.
  • 8.10. byl z vězení propuštěn tibetský spisovatel Dolma Khjab (39). S policejním doprovodem byl z lhaského vězení Čhusur převezen do rodného okresu Dolha. Dolma Khjab, učitel historie na lhaské střední škole, byl zatčen v roce 2005 a odsouzen k deseti a půl roku vězení. Důvodem byla zřejmě jeho připravovaná kniha o demokracii, samostatnosti Tibetu, komunistické nadvládě, kolonialismu a náboženství. V roce 2012 mu Nezávislé čínské PEN centrum udělilo Liou Siao-poovu cenu odvahy.
  • 16.10. začala demolice domů ve vesnici Delnag v okrese Čhabčha v Ccholho. Za šest dnů bylo se zemí srovnáno více než tři sta tibetských domů a obchodů. Obyvatelé, kteří se postavili proto demolici, byli zbiti a zadrženi. Místní podle čínských úřadů znečišťují prostředí a jejich příbytky hyzdí okolí jezera Kökönor. Demolice tibetských obydlí zde byla systematicky prováděna již několik měsíců a téměř tisíc Tibeťanů zůstalo bez domova.
  • 25.10. byl z vězení propuštěn Päma Rigdzin (46), tibetský zpěvák a producent, který si odseděl jedenáct měsíců z dva a půl letého trestu. Důvodem jeho odsouzení bylo vydání politicky citlivého DVD v roce 2014.


[  01.11.2015    autor: Lhamo  ]